Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONİtalya parlamento seçimlerini Prodi kazandıİtalya`da Parlamento seçimleri sonuçları açıklandı. Çok az bir fark ile kazanan Prodi`nin Parlamento`daki sandalyelerin yarısından fazlasına sahip olacağı sebebi ile Merkez sağ partiler itiraza hazırlanıyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İtalya’da hem Senato hem Parlamento için yapılan ve iki gün süren seçimlerde Parlamento seçim sonuçları açıklandı. Senato seçimi için sayım ise devam ediyor.  Romano Prodi’nin merkez sol partisi Parlamento seçimlerinde oyların %49.80’ini alırken Başbakan Silvio Berlusconi’nin merkez sağ partisinin oyların %49.73’unu aldığı bildirildi. İtalya kanunlarına göre oy oranı ne olursa olsun, seçimlerde en yüksek oy alan parti 630 sandalyeden 340’ına sahip oluyor.
Seçmenlerin %83’ünün oy kullandığı seçimlerde Senato’nun da bir sandalye farkla merkez sol partilere geçmesi bekleniyor. Uzmanlar Senatodaki sandalye farkının az olmasının İtalya’daki politik durumu zora sokabileceğini belirtiyorlar. Merkez Sağ partileri ise Parlamento seçimlerindeki oy farkının yalnızca 25.000 olduğunu ve yarım milyon oyun geçersiz sayıldığını belirterek seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanıyorlar. Sonuçlar ne olursa olsun bir ay sonraki Cumhurbaşkanlık seçimine kadar yeni hükümet kurulamayacak.

Tayland Başbakanı istifa etti
5 senedir Tayland'ın başbakanlığını yapan Thaksin Shinawatra 4 Nisan 2006 Salı günü görevinden istifa ettiğini açıkladı
Thaksin Shinawatra 2 Nisan 2006’da yapılan fakat ana muhalefet tarafından boykot edilen seçimleri %57 oy oranıyla kazanmıştı. Sosyal Sağlık Planı, uyuşturucuya karşı savaş ve çiftçilere destek politikaları nedeni ile kırsal alandan oy alan Shinawatra, kentli seçmenler tarafından sevilmiyordu. Bir kaç aydır, Tayland’ın büyük şehirlerinde binlerce kişi, Shinawatra’nın yaptığı politikalardan kişisel çıkar sağladığı ve yolsuzluk gerekçesiyle protestolar düzenliyordu.
Shinawatra istifa gerekçesi olarak protestoların yarattığı huzursuzluğu gösterdi ve ülkesinin birlik olabilmesi için istifa ettiğini açıkladı. Ana muhalefet partilerinin seçime katılmamasına rağmen oy oranının %57’de kalmasının da Shinawatra’nın istifa kararında etkili olduğu düşünülüyor. Shinawatra’nın istifası ile protestolar sona ererken muhalifler, eski başbakanının istifasını politik bir manevra olarak görüyorlar. Muhalifler Shinawatra istifa etse de parti lideri görevine devam ettiğini ve perde arkasından yönetime devam edeceği veya yakın vadede istifanın getirdiği puanla tekrar başbakanlık koltuğuna oynayabileceğini belirtiyorlar.

ABD Yeni BM İnsan Hakları Konseyinde Yer Almayacak
ABD hükümeti 15 Martta kurulan yeni BM İnsan Hakları Konseyinde yer almak için başvurmayacağını açıkladı. Konsey için 47 ülkenin seçimi 9 Mayıs 2006’da gerçekleşecek ve 53 ülkeden oluşan eski İnsan Hakları Komisyonu’nun yerini alacak. Eski Komisyon, insan hakları ihlalleri karşısında etkisiz kalması ve üye ülkelerden bir kısmının insan hakları ihlali ile suçlanıyordu. Yeni Konsey’de ülkeler 3 sene boyunca görev yapacak ve gizli oy ilkesine göre diğer ülkeler tarafından seçilecek. Seçilecek ülkelerin diğer ülkelerin yarısından fazlasından olumlu oy alması gerekiyor. İnsan hakları ihlali yapan ülkelerin üyelikleri men edilebilecek.
Yeni konseyin kurulması Mart ayında 170’e karşı 4 oy (ABD, İsrail, Marşal Adaları ve Palau) ile onaylanmıştı. ABD ise daha küçük bir konsey talep etmekteydi. ABD’nin planına göre aday ülkeler oyların üçte ikisini almalı ve insan hakları ihlalinde bulunan ülkeler üyelikten men edilmeliydi. ABD yeni konseyin de yetersiz olduğunu iddia ederek aday olmayacağını açıkladı. Bazı İnsan hakları grupları ise ABD’nin Irak ve Guantanamo’daki insan hakları ihlalleri nedeni ile yeterli oy alamayacağından çekinerek aday olmadığını iddia ettiler.

ABD İran’a Saldırı Yapacağını Yalanladı
ABD Başkanı George Bush, Gazeteci Seymour Hersh ve Washington Post Gazetesi’nde yayınlanan "ABD’nin İran’ı vurmaya hazırlandığı" yönündeki haber ve raporların sadece medya spekülasyonu olduğunu açıkladı. Bush, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını engelleyici önlemler aldıklarını fakat bu engelleyici önlemlerin her zaman güç kullanmak anlamına gelmediğini bildirdi ve saldırı planladıklarına yönelik iddiaları reddetti. İran sözcüsü Ali Larjani de çıkan haberlerin İran halkını korkutmaya ve yıldırmaya yönelik psikolojik savaş taktikleri olduğunu iddia etti. Larjani, Washington’un ciddi bir saldırı planı olması halinde bunu basına sızdırmayacağını belirtti. İran Genelkurmay Başkanı Abdülrahim Musavi de İran’ın saldırıya uğraması durumunda karşılık vereceğini açıkladı.

Fransız Hükümeti’nden Geri Adım
Fransız Başkanı Jacques Chirac haftalardır süren protestolar üzerine, genç çalışanların işten çıkarılmasını ön gören yasayı geri çekti. Chirac durumun dramatik bir hal alması ve gençlerin çaresiz kalması nedeni ile bu kararı verdiğini açıkladı. Chirac gençlerin işe alınmasını sağlamak için başka bir yasa tasarısı hazırlanması için çağrıda bulundu. Yasanın mimarı Başbakan Villepin ise yasayı savunmaya devam etti. Yasanın işverenlere esneklik ve genç işçilere iş güvenliği veren hassas bir dengeyi yaratacağını savunan Villepin yasanın yanlış anlaşıldığını söyledi.
Yasanın yarattığı protestoların ve daha sonra iptal edilmesinin, Villepin’in 2007 başkanlık seçimlerinde rakibi Nicolas Sarkozy’ye karşı puan kaybetmesine yola açtığı bildiriliyor.