Amerikan Yahudi Komitesi 100. yilini kutluyor

Amerikan Yahudi Komitesi (American Jewish Committee-AJC) yüzüncü kuruluş kutlamalarını Berlin`de gerçekleştirdi. En saygı duyulan Yahudi Organizasyonu AJC`ye üye yüzü aşkın kişi AJC Başkanı David Harris öncülüğünde katıldığı üç günlük kutlamalar sırasında Berlin`in önemli politikacıları i

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Amerikan Yahudi Komitesi (American Jewish Committee-AJC), yüzüncü kuruluş kutlamaları için Berlin’deki görkemli Adlon Otelini seçti. 18. yüzyılda Nazi gücünün sembolü olan ve Berlin’in birleşmesi ile tekrar açılan Brandenburg Kapısı’na çok yakın olan bu oteli seçme sebebini organizatörler "ironik" olarak tanımlıyor. Doğu ve Batı Almanya’yı ayıran görünmez çizgiye yürüme mesafesinde bulunan otel tüm bu sembolik özellikleri nedeni ile seçildi. AJC Başkanı David Harris bu şekilde "değişimin ve gelişimin olasılığını" vurgulayan bir mesaj yollamak istediklerini ve bu seçim ile başarılı olduklarını açıklıyor. Yarım yüzyıl önce Alman-Yahudi ilişkilerinin bu şekilde gelişeceğinin tahmin edilemeyeceği gibi bir elli yıl sonrada aynı şekilde imkansız görülen ilişkileri düzeleceğini söyleyen Harris, AJC’nin 150. yıl kutlamalarını beklide günümüzde imkansız gibi gözüken Tahran’da, Şam’da veya Pekin’de olabileceğinin altını çiziyor.
Berlin’e gelmeden önce Tel Aviv’de duraklayan delegasyon burada Devlet Başkanı Moşe Katsav ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni görüşme imkanı buldu. 100’ün üzerinde üyesi ile daha sonra Berlin’e uçan grup burada üç gün boyunca aralarında dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, da bulunduğu Alman politikacılar ile görüştü. Delegasyon ayrıca Berlin’de açılan gri bloklardan oluşan Berlin Holokost anıtını da ziyaret ettiler. AJC üyeleri Mart ayı boyunca Almanya dışında "Diplomatik misyon" olarak tanımladıkları altı Avrupa ülkesine ve Tunus ve Fas’a ziyarette bulundular.
Brandeis Üniversitesi profesörü ve Amerikan Yahudi Tarihi uzmanı Jonathan Sarna’ya göre AJC en iyi tanınan olmasa da en çok saygı duyulan Yahudi organizasyonu. Diğer organizasyonlar kadar göz önünde olmamasına karşın onlar gibi İsrail’in çıkarlarını ve tüm dünyadaki Yahudileri korumayı amaçlıyor. AJC kendisine lobi denmesine karşı çıkmakta ve kendisini "Yahudiler için devlet dairesi" olarak tanımlıyor. "Amerikan Yahudiliği: Bir Tarih" kitabının yazarı Sarna, AJC’nin çok detaylı araştırmalardan sonra birini Anti-semit olarak suçladığını söylüyor.
AJC 1906 yılında varlıklı Alman Yahudiler tarafından New York’ta kuruldu. İlk yıllarında Siyonist olmayan kurum, diğer kurulan benzerleri gibi Roosevelt başkanlığındaki Beyaz Saray politikalarını ilk yıllarında ve II. Dünya Savaşı sırasında etkileyemedi. AJC’nin 1948 yılında İsrail Devletinin kurulması ile başlayan destekleri Altı Gün Savaşları ile kuvvetlendi. Fakat komitenin tarihinde bulunan Siyonist olmama ve Holokost sırasında yeterli başarıyı sağlayamama AJC’nin daha sonraki başarılarını gölgeledi. Haris bu durumun 2006’ya göre değil günün şartlarında değerlendirilmesi gerektiğinin önemini vurguluyor.
1990 yılında AJC’nin başına geçen Harris, kurumun kurtarıcısı olarak görülüyor. 16 yıllık başkanlığı süresince, 40 bin olan üye sayısını dörde katladı ve böylece organizasyonun mali problemleri aşıldı. Günümüzde AJC’nin 40 milyon Dolar bütçesi, ABD dışında 18 Yahudi organizasyon ile ortak ve aralarında Brüksel, Cenevre, Berlin’in de bulunduğu 8 uluslar arası ofisi var. Harris temaslarda bulunmak için altı haftada bir Avrupa’yı ziyaret ediyor. Üyeleri yüksek gelir grubuna ait avukat ve benzeri meslek gruplarından olan AJC’nin üyelik ücretleri diğer Yahudi organizasyonlara göre çok daha yüksek. Harris bu durumu hedef kitlelerini bu şekilde belirlediklerini söyleyerek açıklıyor.
Tolerans ve insan haklarına önem veren kurum en son Tarihçi Deborah Lipstadt'in Holokost inkarcısı David Irving’e karşı yürüttüğü 6 yıllık mücadelesine destek verdi. Polonya hükümeti ile beraber Belzec’te holokost anıtı inşa ettiler.