İsrail-Filistin gerginliği büyüyor

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar günden güne şiddetini arttırıyor. İsrail`e yönelik saldırı tehditlerine ve roket saldırılarına karşılık İsrail, Gazze bölgesindeki operasyonları ve Filistin tarafına getirdiği kısıtlamalarla terör örgütlerine cevap veriyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Güvenlik Güçleri’nin pazartesi günü Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Beit Lahia kasabasına açtığı ateşte bir kız çocuğu hayatını kaybederken beş kişi yaralandı. İsrail Ordu sözcüsü Beit Lahia’ya açılan ateşi doğrulayarak, olayla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Lahia, "Yaralanan masum insanlar için çok üzgünüz; fakat bu bölge ve avlulardaki evler İsrail’e füze saldırısında bulunmak için kullanılıyor" açıklamasını yaptı. Filistinli polisler, saldırıda iki evin hafif hasar gördüğünü ve bölgedeki seranın yıkıldığını belirtti.
İsrail Askeri Güçleri, geçen hafta Haaretz Gazetesine yaptıkları açıklamada, Kassam roket saldırılarına karşı Gazze’ye ateş açtıklarını ve Filistin bölgelerindeki güvenlik alanını daralttıklarını belirtti. İsrail ordusu bu adımın, sivil halkın daha çok hasar görmesine neden olabileceğini kabul etti. 
Hamas’ın Mart ayında Filistin’deki kontrolü ele geçirmesinin ardından İsrail Gazze’ye gerçekleştirdiği operasyonları arttırdı. İsrail’in geçen Cuma’dan bu yana düzenlediği saldırılarda 13’ü terörist 15 Filistinli hayatını kaybetti.
Kassam saldırıları, pazartesi günü erken saatlerde İsrail’in verdiği tepkiye rağmen devam etti. İslami Cihad, İsrail’in kuzeyine üç roketin atıldığını açıklarken; El Aksa Tugayları iki roketin daha fırlatıldığını bildirdi. Roketlerden biri ordunun Zikim’deki eğitim alanına isabet ederken, diğeri denize düştü. Geçtiğimiz Pazar günü ise İsrail’e beş roket fırlatıldı. Saldırıda yaralanan olmadı.
İsrail Güvenlik Güçleri İsrail’i hedef alan Kassam saldırılarının El-Fetih örgütü tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.
Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın El-Fetih partisine bağlı olan El Aksa Tugayları ve Ebu Riş Tugayları örgütleri Kassam saldırılarına devam edeceklerini açıkladılar. Örgüt üyeleri saldırıları, Hamas hükümetini utandırmak için gerçekleştirdiklerini ve Hamas’ın tutumunu değiştirmemesi gerektiğini açıkça belirttiler.
Hamas’ın roket saldırılarını düzenleyen militanları ne derece engelleyebildiğine dair kesin bir sonuç belirtilmiyor. İsrailli yetkililerin cevabı sert oldu: "Hamas sustuğu sürece bedelini ağır ödeyecek"
İsrail Güvenlik Güçleri, İsrail’in yapılan roket saldırıları durana kadar Gazze’ye ateş açmaya devam edeceğini bildirdi. Güvenlik yetkililerinden biri Pazar günü konuyla ilgili, "Ancak Filistin tarafında sessizlik olursa biz de kendi tarafımızda sessizce davranırız" yorumunu yaptı. Yetkili açıklamasına, "Hamas hükümeti bir ikilem yaşıyor. Kendisinin yönetim mi yoksa terör örgütü mü olduğuna karar vermesi lazım. Hamas’ın, sessiz durduğu sürece bunu ağır ödeyeceklerini anlamalarını umuyoruz, aksi takdirde harekete geçmeye zorlanacaklar" sözleriyle devam etti.
İslami Cihad terör örgütünün bazı üyeleri Pazar günü Hamas yönetiminin bir dengeye oturması için bekleyeceklerini ve saldırıları durduracaklarını belirtirken, bazı örgüt yetkililerinin İsrail’in açtığı ateşlere karşı roket saldırılarını arttıracaklarını söylemesi kafaları karıştırdı.
Gazze’deki İslami Cihad lideri Khader Habib, "Tel Aviv yönetimine asla unutamayacakları bir ders vereceğiz" açıklamasını yaptı.
Filistinli kaynaklar ise, İslami Cihad örgütünün roket saldırılarını şimdilik durdurmaya yönelik karar aldıklarını bildirdi. Hamas hükümetinde bulunmayan İslami Cihad örgütü Nisan ayının başından bu yana gerçekleşen 40 roket saldırısından sorumlu tutuluyor.

İsrail Gazze ve Batı Şeria’daki
Filistinlilerin hareketini kısıtlıyor

Filistinliler ve insan haklı yetkilileri, İsrail’in  Gazze ve Batı Şeria’da bulunan Filistinlilerin seyahat etmesini 2002 yılından bu yana ilk kez bu kadar kısıtladığını belirttiler.
Yetkililerin bildirdiğine göre bölgedeki topraklar üç ayrı kesime ayrılıyor. Batı Şeria’nın kuzeyinde yaşayan Filistinliler güneydeki işyerlerine gidemiyor.
Geçen hafta Yahudi yerleşim birimi olan Kedumim etrafında meydana gelen ve dört İsrailli’nin hayatını kaybetmesine neden olan intihar saldırıları sebebiyle İsrail ordusu, sınırlamaları daha da arttıracağını bildirdi.
Filistinli yetkililer ise, sınırlayıcı kuralların Hamas örgütünün seçimlerde galip gelmesine karşılık verilen bir ceza olduğu görüşünde birleşiyorlar.
İsrail İnsan Hakları kuruluşu B’tselem’in sözcüsü Sarit Michaeli, Filistinlilerin kendi kesimlerinde seyahat etmelerinin kolaylaştığını; fakat bir taraftan diğer tarafa geçişlerin zorlaştığını belirtti.