Sazan Baliği yerine havuz levreği verdiler ama özlem giderdik

Dr. Marsel KANEdirneliler 5 ay sonra Bat-Yam` da buluştu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’de yaşayan Edirneliler 26 Kasım 2005 Cumartesi günü Tel-Aviv Yarkon Parkı’nda yıllardan sonra buluşup özlem giderdikten sonra Niso Kaneti liderliğindeki organizasyon grubu, Edirnelilerin buluşmasının bu kadar büyük bir mutluluğa sebep olduğunu görünce, bunu birkaç ayda bir tekrarlanmasına karar verdi. İkinci buluşmanın Bat Yam’da deniz kenarında Hamirpeset  Lokantası’nda 11 Mart  Cumartesi akşamı olacağı kararlaştırılmasının ardından listelere göre Edirnelilere telefonlar edilerek bu etkinlik bildirildi. Aynen piknikte olduğu gibi bu geceye de tahminlerin üstünde katılım sağlandı.   O akşam lokanta, kapasitesinin tamamıyla doldu.160 kişinin katıldığı bu geceye özel olarak, İstanbul'dan da birkaç Edirnelinin gelmesi herkesi ve  özellikle organizasyon grubunu epey heyecanlandırdı ve sevindirdi.
Piknikte olduğu gibi, eski dostlar birbirlerine sarıldılar ve Edirne hatıraları anlatılmaya başlandı. Lokantada Edirne’den özlediğimiz sazan balığını, meşhur Sedat’ın köftesini, kızarmış kuzu ciğerini yiyemedik ama, onların  yerine alıştığımız ve sevdiğimiz  İsrail yemeklerini yemeye geçtik. Bu gece  için davet edilen müzik sanatçısı Moti Adanalı oyun havalarını çalıp söylemeye başlayınca biz Edirneliler muhabbete ve yemeğe ara verip sahnede hep beraber Edirne usulü göbek havasına geçtik. Hatırladığımız bütün göbek dansı figürlerini sergiledik. Slow dansa geçmekte güçlük çekince, bunu farkeden Moti  sık sık göbek dansına geri döndü.
Gecenin sürprizli kısmında İsrail’de yıllardır Ladino dilinde çeşitli tiyatro çalışmalarından tanıdığımız Süzet ve Moris Menda çifti ile onlara katılarak ilk kez sahneye çıkan Marcella Kanitler Edirne ile ilgili kısa bir skeç sunarak, geceye ayrı bir renk ve özellik kattılar.
Lokantanın duvarında "Hey gidi yıllar" yazısı altında yıllar önce Edirne’de çekilmiş resimler asılıydı. Lokantada bulunanlar o resimlerde kendilerinin ve tanıdıklarının yıllar önce çekilmiş resimlerini görerek duygulandılar. Her resmin hatırası anlatıldı. Böylelikle gece tam nostaljik bir gece olmuş oldu.
O gece kısa bir konuşma yapan Niso Kaneti, Edirne özlemini gidermek gayesiyle 19ᆫ Nisan tarihlerinde Edirne’ye bir gezi tertiplediğini bildirdi. Ayrıca ileride yapılacak olan etkinliklerden bir tanesinin de Edirne mutfağının yemeklerinin tadılacağı bir gece olacağını da sözlerine ekledi.
Gecenin geç saatlerinde dağılmaya başlayan Edirneliler, organizasyon grubundaki arkadaşlara duydukları hisleri ve teşekkürlerini dile getirdiler.