Hasköy Mezarliği`ndaMidraş açildi

Ester YANNİERFotoğraf: Alberto MODİANOHasköy Suzan Pepo Almozlinos Midraşı açıldıUzun yıllar İstanbul Yahudilerinin önemli bir kısmının ikamet ettiği Hasköy semtinde halen gömüye açık olan Hasköy Mezarlığı`nın ihtiyacı olan midraş Suzan Pepo Almozlinos çifti tarafından yapıldı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Suzan Pepo Almozlinos Midraşı’nın açılış töreni 9 Nisan Pazar günü gerçekleşti. Törene Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Başkan Vekili Sami Herman, Rav Yehuda Adoni,  Neve Şalom Vakfı Başkanı Moiz Behar,  Başkan Yardımcısı Jojo Nasi, başta olmak üzere vakıf çalışanları ve yahidlerin yanı sıra Almozlinos ailesi katıldı.
Açılış töreninde Rav Yehuda Adoni Teillimden bölümler  okudu. Neve Şalom Vakfı başkan Yardımcısı Jojo Nasi, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Hahambaşı İsak Rav Haleva birer konuşma yaptılar.  Nasi konuşmasında  mezarlıkta bulunan yaklaşık 300 yıllık mezar taşlarının iniş - çıkışlarla dolu bir tarihi aktardığını; böylesi önemli yerlerin günümüzde 20 bin nüfusa sahip Yahudi cemaatinin katkıları, cemaat idarecilerinin çabalarıyla ayakta tutulabildiğine değindi. Midraşın yapım aşamasında Almozlinos Ailesinin örnek bir tutum sergileyerek bunu üstlendiğini açıkladı ve kendilerine Neve Şalom Vakfı adına teşekkür etti.
Nasi ayrıca, kendilerine bir çok konuda destek veren Karay Cemaati’ne ve Başkanı Mişa Örme’ye, midraşın yapım aşamalarında emeği geçen Neve Şalom Yönetim Kurulu üyesi Mimar Yusuf Kohen’e,  Mimar İzak Petilon’a, Daryo Katalan’a, Meir Gaon’a, Av. Ester  Zonana’ya,  Cemaat Başkan Yardımcısı  Albert Ender’e, Robert Abudara’ya, Bensiyon Pinto, Silvyo Ovadya’ya ve Hahambaşı Rav Haleva’ya teşekkür etti.
 Cemaat Başkanı  Ovadya ise yaşanan terör olaylarının ardından, genellikle  mezarlıklarda yapılan cenaze törenlerinden ötürü bu mekanlarda  midraş ihtiyacı doğduğunu açıklarken, midraşın yapılmasında başta Almozlinos Ailesi olmak üzere emeği geçenlere  teşekkür etti ve katılımcıların Pesah bayramlarını kutladı.
Hahambaşı Rav Haleva, kısa bir süre önce midraşın temel atma töreninde biraraya geldiklerini, şimdi de açılışında bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında, Yahudi dininde Tanrı’nın verdiği nimetleri başkalarıyla paylaşmanın önemine ve kutsallığına değindi; bunu yapan kişilerin de Tanrı’nın isteğini yerine getirdiklerini belirtti.
İnsan yaratılırken  Tanrı, Anne ve Baba ortaklığı olduğu, ancak zaman geldiğinde ruhun yaratıcısına geri döndüğünü ancak Yahudi toplumlarında ruhu taşıyan bedene de büyük önem verildiğini ve saygı gösterildiği için dualar okunduğunu belirtti. Rav Haleva konuşmasına Almozlinos ailesine teşekkür ederek son verdi.
Daha sonra Midraş’ın ana girişine ve seuda salonlarına dualarla  mezuzalar  takıldı ve plaketin açılışı gerçekleştirildi.  
Açılış töreni verilen seuda ise son buldu.