İran Yahudilerinin durumu tartişildi

Tamara [email protected] Garanti Güncel Sanat Merkezi yönetmeni, aynı zamanda Kudüs İsrail Müzesi danışmanıVasıf Kortun, Londra`da yayımlanan uluslararası güncel sanat dergisi "Art Review" ve NewYork`ta yayımlanan "Art and Auction"ın oluşturduğu 2005`in en başarılı yüz kişisi listelerinde yer aldı. Bu değerli sanat adamıyla

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Amerikan Yahudi kuruluşlarının liderleri İran Yahudi Cemaati’nin geleceği konusunda endişelerini dile getirdiler. Bir süre önce Tahran’daki Yahudi Merkez Komitesi’nin Başkanı Harun Yeshaya, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a gönderdiği bir mesajda Holokost inkarcılığına ilişkin söylemlerinin İran Yahudi toplumunu üzdüğünü ifade etmişti.
İran Cumhurbaşkanı her ne kadar bu mesaja doğrudan bir yanıt vermediyse de Harun Yeshaya, Ahmedinecad’ın yardımcılarından bir yanıt aldı. Bu yanıtta söylemin gündemden çıkarıldığı ve cumhurbaşkanının sözlerinin basın tarafından çarpıtıldığı belirtildi. New York kaynaklı İbrani Göçmenlere Yardım Kuruluşu Başkanı Gideon Aronoff, kuruluşun İran Yahudilerinin durumunu yakından takip ettiğini söyledi. İran-Amerikan Yahudileri Federasyonu Başkanı Sam Kermanian ise, "Televizyon, kitaplar ve radyolar aracılığıyla yapılan propagandalardan İran’da Yahudilere yönelik düşmanca bir tutum olduğunu hissediyoruz" dedi.
Toplantıya katılan Yahudi kuruluşları liderlerinden tümü bu denli kötümser değildi. İranlı Yahudilerle sürekli ilişkide bulunan Londralı Avukat Hamid Sabi, Yahudilerin kendilerini hedef olarak hissetmediklerini söyledi. Ahmedinecad’ın ülke Yahudilerini hedef almaktan ziyade, onları Batı’yı kızdırmak için bir araç olarak kullandığı ifade edildi.