Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONBM Güvenlik Konseyi`nden İran`a UyarıBM güvenlik konseyinden İran`ı uyarma kararı çıkarken İran gövde gösterisi yapıyor. ABD istihbarat servisleri ise Başkan Bush`u İran`a saldırının etkileri konusunda uyarıyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
29 Mart Çarşamba günü yapılan açıklama ile BM güvenlik konseyi İran’ın Uranyum zenginleştirme işlemlerine son vermesini talep etti. Güvenlik konseyi Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nu (IAEA) İran’ın talebe uyup uymadığı tespit etmek ve 30 gün içerisinde konuyla ilgili rapor sunmak ile görevlendirdi. 3 haftadır süren tartışmalar sonucunda, kararın Güvenlik konseyindeki tüm devletler tarafından kabul edilebilmesi için taslakta bulunan İran’ın uluslararası tehdit oluşturduğu gibi ibareler kaldırıldı. Güvenlik konseyinden daha sert ve yaptırımlara yönelik bir açıklama bekleyen Batılı diplomatlar ise kararı "sulandırılmış" buldu.
BM’deki tartışmalar sürerken, İran Cuma günü su altında gidebilen bir füzenin test atışını gerçekleştirdiğini açıkladı. Fajr–3 adı verilen füzenin gemiler tarafından tespit edilmesinin ve kaçmasının çok zor olduğu bildirildi. İran yetkilileri FajrDž’ün savunma amaçlı konvansiyonel silah olduğunu belirtiyorlar.  İran, 1980’deki Iran-Irak savaşı ile kendi silah geliştirme programını başlatmıştı. 1992’den beri Iran yapımı tank, füze ve savaş uçağı üretiyor. Fajr–3 gibi su altında gidebilen tek füzenin Rus yapımı olduğunu belirten yabancı yetkililer bu silahın geliştirmesinde İran’ın Ruslardan destek aldığından şüpheleniyorlar.
ABD istihbarat kuruluşları da İran’a yapılacak bir saldırının terörizmi arttıracağı yönünde bir rapor hazırladı. Rapor ABD’nin İran’daki nükleer tesisleri vurması üzerine İran istihbarat ajanlarının ve İran destekli terör gruplarının ABD ve Avrupalı hedeflere saldırılar yapabileceğini belirtiyor. İstihbarat uzmanları Irak’ta İran ajanlarının çok etkili olduğunu ve Irak’taki durumun İran’ın karışması ile daha çok karışabileceğini söylüyorlar. Ayrıca İran destekli Hizbullah ve İslami Cihat’ın da terörist eylemleri arttırabilecekleri konusunda da uyarıda bulunuyorlar. ABD istihbarat uzmanlarına göre İran istihbarat teşkilatları, Irak’taki İran yanlıları, İslami Cihat ve Hizbullah’ın hep birlikte hareket edeceklerini, 11 Eylül’ü gerçekleştiren El Kaide’den bile daha organize ve tehlikeli olabileceklerini belirtiyorlar.

Kuveytli Kadınlara
Seçme ve Seçilme Hakkı

Geçtiğimiz sene Kuveyt’te kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanması üzerine, ilk seçim yapıldı. Salmiya bölgesinde yapılan yerel seçimlerde 28000 seçmenden %60’ının, 8 adaydan 2’sinin kadın olduğu bildirildi. Yeni yasa kadınlara seçme ve seçilme hakkı verirken kadın ve erkeklerin oylama yaptığı sandıkların birbirinden ayrılmasını da öngörüyor. 

ABD bilim adamları Laboratuar
Safra Kesesi üretmeyi başardı

Safra kesesi hastalarından alınan hücrelerle üretilen safra keseleri daha sonra tekrar hastalara başarı ile nakledildi. North Carolina Wake Forest Üniversitesi’ndeki bilim adamları bu şekilde 7 başarılı organ nakli gerçekleştirdiklerini bildirdiler. Aynı araştırma merkezinde kalp ve damar dahil olmak üzere, 20 organın daha Laboratuar koşullarında üretilme araştırmaları devam ediyor.

Çin’e Avustralya’dan Uranyum, Türkmenistan’dan doğal gaz

3 Nisan’da Çin ve Avustralya arasında yapılan anlaşmaya göre Çin Avustralya’dan nükleer güç santrallerinde kullanılmak üzere Uranyum alabilecek. Antlaşma ayrıca, Çin hükümetinin Avustralya’daki Uranyum madenlerine yatırım yapabilmesinin de önünü açıyor. Antlaşmaya göre Çin satın aldığı Uranyumu sadece sivil nükleer santrallerde kullanabilecek ve nükleer silah yapımında kullanmayacak. Avustralya başbakanı, John Howard antlaşmayı eleştirenlere karşı verdiği yanıtta Çin’in, ABD ile nükleer antlaşma yapmak üzere olan Hindistan’ın aksine, nükleer silahların yayılmasını engelleme antlaşmasına (Nuclear Nonproliferation Treaty) taraf olduğunu belirtti. Bazı Avustralyalı yetkililer de Çin’in hali hazırda nükleer güç olduğunu, Avustralya’nın Uranyum satışının bu durumu fazla etkileyemeyeceğini savundular. Çin aynı zamanda Avustralya’dan da doğal gaz satın alıyor. 9 Nükleer santrale sahip olan Çin giderek büyüyen enerji ihtiyacını karşılama amacıyla 3 nükleer santral daha açmayı planlıyor. Dünya Uranyum rezervlerinin %40’ına sahip olan Avustralya’da ise Nükleer santral bulunmuyor. Geçen hafta içerisinde Çin hükümeti Türkmenistan’la da doğal gaz alımı için antlaşma imzaladı. Antlaşmaya göre Çin ile Türkmenistan arasında bir doğalgaz boru hattı kurulacak.