PESAH MESAJI 5766 - 2006

Yahudi bayramları arasında, mazisi en eski dönemlere dayananı "Pesah"tır. "Bahar Bayramı", "Özgürlük Bayramı" ve "Hamursuz Bayramı" olarak da bilinen "Pesah", İbrani Takvimine göre Nisan ayının 15`inde kutlanır.İsrailoğullarının Mısır topraklarından çıkışının yıldönümü olan "Pesah"ın; İsrail`de yaş

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Değerli Dindaşlarım
Soğuk bir kış döneminden sonra, bu yıl da baharın müjdecisi "Pesah"a erişmiş bulunuyoruz.Hepimizin; "Pesah"ın "Hag Haaviv/Bahar Bayramı" olarak da anılmasının ruhsal anlamı üzerinde bir kez daha önemle durması gerektiğini düşünüyorum.
Bizleri bu yıl da sevdiklerimizle birlikte, neşe ve mutluluk içinde "Pesah Sederi" etrafında toplanıp bu güzel bayramımızı kutlamaya eriştiren Yüce Tanrımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
Hepinizin de çok iyi bildiği gibi; "Pesah Sederi" dinsel ve toplumsal kimliğimizi evlatlarımıza anlatıp aktarmamız bakımından en güzel ve en uygun fırsattır. Zaten Kutsal Tora’mız "Veigadta Levinha Bayom Hau… / O Gün Çocuklarınıza Anlatınız…" şeklindeki buyruğuyla bunu bize bir görev olarak vermiş bulunmaktadır.
Değerli dindaşlarımın bu görevi en uygun bir biçimde yerine getireceklerine inancım tamdır. Böylelikle; dinsel ve toplumsal vecibelerinin bilincinde yeni nesiller yetiştirecek ve başta sinagoglarımız olmak üzere cemaatimizin tüm mekanları bu iyi yetişmiş fertlerimizle bezenmiş olacaktır.
Bu arada cemaatimiz yöneticilerinin yoğun ve özverili gayretleri neticesinde, gerek sinagoglarımız gerekse öteki cemaat mekanlarımızın çok önemli maddi ve manevi fedakarlıklar yapılarak en üst düzeyde güvenlik donanımlarına kavuşturulduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.
Cemaatimiz mensuplarının bunca gayret ve maddi harcamalar neticesinde ulaşılabilen bu duruma, özellikle sinagoglarımızdaki dua ve ibadetlere daha fazla katılmaya özen göstererek mukabele edeceklerini ummak istiyor, hatta bekliyorum.

Değerli Dindaşlarım
"Pesah" bir başka yönüyle; tarih sahnesinde, Toramız’ın atalarımıza tebliğ edilmesinin ve bu esasa göre bir toplum oluşturmamazını da başlangıç noktasını teşkil etmesi bakımından bayramlarımız arasında eksen nitelikli bir anlam taşımaktadır.
Kutsal Tora’mız bunu; "Lemaan Tizkor El Yom Tseteha Meerets Mitsrayim Kol Yeme Hayeha… / Mısır ülkesinden çıktığın günü yaşamın boyunca anımsaman gerekir…" şekinde çok veciz bir ifadeyle belirtmiş bulunmaktadır.
Aradan otuz dört asır gibi bir zaman geçtikten sonra bile, her türlü olumsuz koşullara rağmen dinsel ve toplumsal kimliğimizi koruyor olmamız; sözünü etmeye çalıştığım dinsel disiplinimizin ne derece zamanlar ötesi bir güç ve nitelik taşıdığının kanıtı olsa gerektir.
Dindaşlarımızın bu kimliğimizi korumada ve gelecek nesillere aktarmada gösterecekleri özen, varlığımızı bundan böyle de onurla sürdüreceğimizin teminatı olacaktır.
Bu anlayış ve duygularla tüm dindaşlarımızı Kutsal Tora’mızın dualarıyla kutsuyor, daha nice bayramlara birlik, beraberlik ve karşılıklı sevgi içinde erişmelerini diliyorum.
Moadim Lesimha ve Hagim Uzmanim Lesason

Rav İsak HALEVA
Hahambaşı