Hamas Lideri: ‘İsrail`siz bir haritanin hayalini kuruyorum`

İran Başbakanı Mahmud Ahmedinecad`ın İsrail`in haritadan silinmesi ile ilgili açıklamasına destek Hamas lideri Mahmud Al-Zahar`dan geldi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yeni Çin ajansı Xinhua’nin Hamas lideri Al-Zahar ile yaptığı röportajda Al-Zahar, "Gazze’deki duvarı baştan aşağıya üzerinde İsrail’in yer almadığı dev bir harita ile kaplamak istiyorum. Umarım Filistin tarihi taşıyan topraklarda bağımsız bir devlet kurma hayalimiz bir gün anlaşılır. Bu hayal bir gün gerçek olacak. Bunu biliyorum çünkü bu topraklarda İsrail’in yeri yok" açıklamasını yaptı.
Al-Zahar Filistinlilerin asla Yahudilerden nefret etmediğini sadece İsrail işgalinden nefret ettiklerini belirtti ve Hamas’ın günlük konular hakkında İsrail ile görüşmer yapabileceğini fakat bu ilişkinin asla politik boyutlara ulaşmayacağını söyledi.
Al-Zahar, Hamas’ın İsrail’i yok etme arzusunun sürdüğünü ve tüm dünyanın eninde sonunda bunu anlayacağına emin olduğunu sözlerine ekledi. Hamas’ın askeri kanadının silahsız bırakılmayacağını ve İsrail işgaline karşı olan organizasyonları desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Ahmas lideri, "Filistin toprakları zapt edilmişken, militanları neden silahsız bırakalım? İnsanlar kendilerini korumak durumunda" dedi.
Hamas lideri uluslararası camiadan Hamas kabinesinin "temiz ve şeffaf" olduğunu gösterebilmeleri için kendilerine şans tanımalarını istedi. Amerika’nın İsrail’e gösterdiği ayrıcalıklardan vazgeçmesi gerektiğini ve Hamas hükümetine politik ya da ekonomik baskı yapmakta acele etmemesi gerektiğininin altını çizen Al-Zahar, Hamas’ın İsrail ile anlaşmaya yoluna gidip gitmeyeceği konusunda ki soruya "İsrail sadece görüşmüş olmak için görüşmek istiyor. İsrail gerçekte barış istemiyor, barış projeleri de yok. Bu yüzden insanlarımızı aldatıp görüşmeler olacağını söyleyemeyiz" dedi ve ekledi "Sormak istiyorum ‘İsrail iki ülkenin varlığı fikrine inanıyor mu?’ İsrail uluslararası cemiyeti aldatıyor aslında sadece Yahudi ülkesi olmasını istiyor ve sadece Filistinlilerin özerk idare kalacağını umuyor."