Eski Likud seçmenleri partideki düşüşü yorumluyor:Likud neden kaybetti

28 Mart tarihinde gerçekleşen İsrail seçimlerinin ardından gözler yeni hükümeti kuracak ismi belirlemesi için İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav`a çevrildi. Pazar günü parti liderleriyle görüşen Katsav kararını önümüzdeki Pazar günü verecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail’in son 30 yılına damgasını vuran Likud partisi son seçimlerde ciddi oranda oy kaybetti. Geleneksel olarak Likud’a oy verenlerin bu kez başka patilere oy vermek için bir çok sebebi var. En önemli sebep olarak Likud’un yeni lideri Binyamin Netanyahu’nun sıkı ekonomi politikası olarak gösteriliyor

İsrail seçimlerinin en ilginç sonuçlarından biri İsrail siyasetinin temel taşlarından biri olan Likud partisinin çöküşü oldu. Bu çöküşü anlamak için İsrail’de küçük bir kasaba olan Yeruham’a bakmak yeterli. Yeruham da gelenksel olarak oyların üçte biri Likud partisine giderdi. Fakat bu gelenek son seçimlerde bozulmuşa benziyor. Tüm ömrü boyunca Likud partisini desteklemiş tır şöförü Sion Tal bu seçimde oyunu Likud’tan yana kullanmamış. Tal emekliliğini garanti altına alacak bir partiye oy vermesi gerektiğini düşündü çünkü "emekliliğimde 1500񮖠 şekel gibi bir para ile yaşayacağımı düşünmek çok korkutucu" diyor. Fabrika işçisi Benny Afuta bu seçimlerde Likud yerine İsrail Beitanu’ya oy vermiş. Diger bir fabrika işçisi olan Hayim Atar, Ariel Şaron parti başkanı olduğu müddetçe çok sıkı bir Likud tafartarı olduğunu söylüyor. Atar, İşçi Partisi lideri Peretz’in kasabalarındaki fabrikanın kapanmaması için yaptıklarını unutamıyor ve aslında sırf bu yüzden Likud’u bırakıp İşçi Partisi’ne oy verdiğini açıklıyor. Bir başka Likud taraftarı Hayim Malka, Ariel Şaron Likud partisinin başında olsaydı kasabadaki Likud taraftarlarının yine Likud’a oy vereceklerini belirtiyor.
Kasabadaki eski Likud’çuların bir bölümü de bu seçimlerde Şas Partisi’ne oy vermiş. 47 yaşındaki bekar anne Silviya Edrey, her zaman Likud’a oy verdiğini fakat Şas Partisi’nin bekar anneler için çok şey yaptığını bu yüzden bu seçimlerde oyunu bu partiye verdiğini söylüyor. Kasabadaki eski Likud’çulardan bu seçimde oy kullanmama kararı alanlar da var. Evelyn Şoşan politikacıların kendisine hiç yardım etmediklerinden dolayı bu seçimlerde oy kullanmayarak kendisininde artık onlara yardım etmeyeceğini belirtti.
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre Likud partisinin bu ciddi düşüşündeki en büyük pay İsrail ekonomisinde iyileştirme yapmak için uygulamak zorunda kaldığı sıkı ekonomik program. Nitekim Likud Partisi Başkanı Binyamin Netanyahu, seçim sonrası yaptığı açıklamada çok kan kaybettiklerini bu sebep ile seçmelerinin fikirlerini aldıklarını ve buna göre seçmenleri en çok kızdıran şeyin uygulamak zorunda kaldıkları bu ekonomik politikaları olduğunu açıkladı.