Koalisyon karari pazar günü açiklanacak

28 Mart tarihinde gerçekleşen İsrail seçimlerinin ardından gözler yeni hükümeti kuracak ismi belirlemesi için İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav`a çevrildi. Pazar günü parti liderleriyle görüşen Katsav kararını önümüzdeki Pazar günü verecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail seçimlerinin galibi Kadima Partisi. Ama İsrail’in gündeminin ilk sırasına koalisyon pazarlıkları yerleşti. Devlet Başkanı Moşe Katsav’ın parti liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından başbakanlık görevini Ehud Olmert’e vermesi bekleniyor. Geçtiğimiz pazartesi günü Kudüs’teki ofisinde bazı parti temsilcileriyle görüşen İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav Pazar günü kararını açıklayacak.
Meretz lideri Yossi Beilin Katsav’la görüşerek, kendisinin Olmert’ti desteklediğini açıkladı. Başbakanlık yetkilerini elinde bulunduran Ehud Olmert, pazar günü ayrıca Emekliler Partisi lideri Rafi Eitan’ın da desteğini aldı. Eitan, Olmert ve İşçi Partisi lideri Amir Peretz’e ‘masaya birlikte oturmaları’ yönünde çağrıda bulundu.
İşçi Partisi’nin bazı üyeleri Ordu Radyosu’na yaptıkları açıklamada, İşçi Partisi lideri Amir Peretz’in sağ kanatla koalisyon kurma çabalarına ‘megalomanlık’ olarak nitelediler. İşçi Partisi Milletvekili Matan Vilnai yapılan eleştirilere katılarak, Peretz’in değişken koalisyon çabalarını ‘tamamen geçersiz ve ‘delilik’ olarak adlandırdı. İsrail Devlet Başkanı ile görüşenler arasında bulunan Ulusal Birlik Partisi ile Ulusal Dinci Parti liderleri Elon ve Orlev, Katsav’la yaptıkları görüşme sonrasında, partilerinin İşçi Partisi liderini desteklemesi için öncelikle Peretz’in, olası bir (Batı Şeria’dan) geri çekilme kararı alınması durumunda kararın referanduma sunulacağına dair söz vermesini şart koştu. Elon ve Orlev, Katsav’dan koalisyon lideri adaylarını belirlemeleri için iki gün daha isteyerek, İşçi Partisi’nin kendilerine önerdiği koalisyon konusunda emin olmak istediklerini belirttiler. Peretz’in geri çekilme planını durdurabileceğini düşünen Ulusal Birlik Partisi ve Ulusal Dinci Parti’lerinin yanı sıra, Meretz lideri Yossi Beilin partisinin sağ kanatla aynı hükümette bulunamayacağını ve Peretz’in bu düşüncesinden dolayı kendisini kınadıklarını belirtti.
İşçi Partisi sekreteri Eitan Cabel ise Peretz’in hareketinde ciddi olduğunu ve kendisinin gelecekteki başbakan olabileceğini belirterek, Peretz tarafından kurulması muhtemel olan koalisyonda İşçi Partisi, Şas, Birleşik Tora Partisi, Meretz, Likud, Ulusal Birlik Partisi, Ulusal Dinci Partisi ve Emekliler Partisi’nden toplam 70 vekilin bulunabileceğini öngördü.
Cabel konuyla ilgili, "Bu seçimlerde halk en büyük partiyi net bir şekilde belirlemedi. Lider bir partinin 30’dan az sandalyeye sahip olması ilk kez gerçekleşiyor. Bu durumda bir hükümetten daha fazla seçeneğe sahip olduğumuzu gösteriyor.  Olağanüstü sosyoekonomik hükümetin kurulma olasılığı var" yorumunda bulundu.