Denet Gida A.Ş ile Pesah öncesi...

Ester YANNİERPesah Bayramı için alışveriş yaptığımız şu günlerde, gazetemizde de sizlere duyurduğumuz üzere Denet Gıda A.Ş denetiminde üretilen ve ithal edilen bayram ürünleri satışa sunuldu. Son yıllarda sıkça duyduğumuz ancak çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmadığımız Denet Gıda A.Ş.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Denet Gıda olarak  Pesah ürünleriyle ilgili çalışmalar nelerdir?
Pesah ürünleri ve tüm yıl boyunca satışına devam edilen ve Denet Gıda’nın denetimiyle hazırlanan  peynir çeşitlerinin yanı sıra büyük miktarda şarap üretimi gerçekleştirildi.
Bu yıl ithal şaraplar da satış ürünlerimiz arasına kattık. Şarap imalatında geçen sene çalıştığımız Doluca’nın yanı sıra Kavaklıdere firmasını da ekledik.  Cemaat bireylerinin de bildiği gibi Pesah için özel hamursuz ve hamursuz unu üretimi tamamlanarak, bir çok kaşer et satan kasap, market ve  satış noktalarına dağıtıldı.
Ayrıca yine geçen seneki gibi İsrail’den Yehuda Matsot firmasından normal bir kiloluk matsa ve çok az miktarda  çikolatalı matsa ürünü getirttik.
Uzun süreli bekleyiş ve  yaşanan beyaz şarap sıkıntısını Fransa’dan ithal edilen Herzog Chardonnay beyaz ve Herzog Merlot kırmızı şaraplarının satışına başlayarak unutturacağımızı umuyoruz. Peynir severlerin beğenisine sunduğumuz; Gouda, Kaşkaval, Gruyer, Kekikli, Kimyonlu ve Biberli Gouda ürünlerimizi de denemenizi öneririz. Bunun dışında Ezine koyun beyaz peyniri, eski kaşer, taze kaşer ve inek beyaz peynirlerinin de satışı sürmektedir.

Denet Gıda’nın otel ve kurumlardaki görevinden söz edebilir misiniz?
Bet-Din üyelerimiz tarafından dini vecibeler (düğün Bat Mitzva- Bat Mitzva) yerine  getirilen tüm etkinliklerin, gece faaliyetlerinde kaşerut kurallarına uyulması istendi. Bunun takibi de Denet Gıda’ya bağlı denetim ekiplerimiz yani şomerlerimiz  tarafından yapılıyor.  Otellerde ve kurumlarda yapılan etkinliklerde kadrolarda yerleşik denetçilerle, kaşerut kurallarına özen ve titizlik gösteriliyor.

Otellerde yapılan etkinliklerde, şarapların açılması konusunda bazı zorluklarla karşılaşılıyordu. Şimdi ise ithal edilen ve üretilen  "pastörize" şarap ile bu engel aşıldı. Bu konuda bilgi verir misiniz?
Bir çoğumuzun belki de farkında olmadığı bir nokta;Yahudi dininde kaşerut ritüelleri göz önünde bulundurularak imal edilen şarapların açılması ve servisinde dini bütün biri tarafından yapılaması gerekiyordu. Böyle bir kaygıyı ancak pastörize edilmiş bu ürünleri ithal ederek ve üreterek çözmemiz öngörülmüştü. Yeni çalışmaya başladığımız Kavaklıdere firması her iki ürünümüze de böyle bir çalışma uygulayarak bu çekincemizi tamamen bertaraf edip Alicante Carginan kırmızı ve Angora beyaz şaraplarını pastörize olarak üretmemizi sağladı.

Şarapta pastörize işlemi nasıl yapılıyor?
Üzüm suyunun çok kısa süreli olarak ısıl işleme tabii tutulması ve daha sonra şişelenmesiyle gerçekleşiyor. Bu şekilde üretilen ürünler, herkes tarafından servis edilebiliyor  
Ennekave: "Bu vesileyle tüm cemaat bireylerimizin Pesah Bayramı’nı kutlar beraber paylaşacağımız sofralarınızdan neşenin  eksik olmamasını dileriz" sözleriyle söyleşimizi sonlandırdı.