Estreyikas d`Estambol-Nes konseri

Ester YANNİERCemaatimizin sanat alanında ender kişiliklerden biri olan İzzet Bana, Los Paşaros Sefaradis topluluğunda albümler çıkartmayı sürdürürken, müzik alanında da yeni isimler yetiştirmeye devam ediyor… Geçtiğimiz yıllarda çocuklardan oluşan Estreyikas d`Estambol grubunu oluşturan Bana, bu kez yetişkinlerin yer aldığı Nes ile bir kons

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pesah Bayramı’nda  Estreyikas d’Estambol,  Nes ve oluşturduğu orkestra ile bir konser verecek olan İzzet Bana ile görüştük.

Müzik kültür değerlerimizi korumakta bir araç mı?
Cemaatimizde kaybolmaya başlayan bazı kültürel değerlerimizi yaşatmaya müzik yoluyla yardımcı olmak, Türk Yahudi  toplumunun gerek cemaat içinde, gerekse cemaat dışında kültür elçileri arasına katılmak amacıyla, çocuklardan oluşan bir koro kurduk. Çocuklarımızın, Judeo-Espanyol dilindeki şarkıları teatral hareketler ve oyun yolu ile anlatabilmeleri, böylelikle 500 yıllık mirasımız olan bu dili, oyun ve şarkılarla, eğlenerek öğrenmeleri, yaşatmaları en önemli amacımızdır.
Yeni kuşağın, bu şekilde sahip çıkması ile, kültürümüz unutulmayacak ve bir nesil daha bunu yaşatmaya yönelik önemli bir çalışmayı başlatarak, başka çalışmalara da örnek olacaktır.
Bu amaç doğrultusunda çalışırken kurulan Estreyikas d’Estambol korosu, hem çocuklarımızın müzik alanında ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkartıp geliştirmelerine,  hem de aynı cemaatin üyeleri olarak bir araya gelmelerine ve ortak bir kültürü paylaşmalarına olanak yaratmaktadır.

Bir başka mucize daha gerçekleştirdiniz. "Nes" nasıl doğdu?
Estreyikas d’Estambol çocuk korosunun kurulmasının ardından, bir mucize gerçekleşti. Estreyikas d’Estambol korosunda bulunan bir çocuğun annesi   "Neden büyükler korosu kurmuyoruz?" teklifiyle bana geldi. Ben de bu konu, üzerine yoğunlaşarak, bu mucizeyi nasıl oluşturacağımı düşündüm. Aldığım destek sayesinde büyükler koromuzu kurduk. Bu mucizeyi yaşatmak için adını NES (Mucize) koyduk.
Büyükler koromuz NES’in, koristleri arasında, mali müşavirler, yönetici asistanları, öğretmenler, işadamları, reklamcılar, tekstilciler ve ev hanımları bulunuyor.  Büyük bir zevkle katıldıkları bu çalışmalarda, çok eğlendiklerini, şarkılarla birbirleriyle bütünleştiklerini ve çok büyük bir haz aldıklarını gözlemliyorum.

Orkestrayı genişletmek kolay bir olgu değil…
Çocuk koromuzla çalışmaya başladığımızda orkestramız üç  kişiden oluşuyordu. İzi Eli, repertuarımızla ilgili aranjman çalışmalarını yaparken orkestramızın daha profesyonel olması gerektiğini düşündü. Velilerimizden bu konu üzerine yapıcı fikirler geldi. Böylelikle cemaatimizde arayışlara başladık. Bu arayışların sonucunda, obuası, klarneti, flütü, kemanı, udu, akordeonu, vurmalısı, elektrogitarı, piyanosu ve klavyesi ile İzi Eli’nin yönetiminde,  "şimdilik" 14 kişilik bir orkestra oluştu. Türk Yahudi cemaatinde bir ilke imza atan orkestramıza yeni katılımlarla daha da geniş bir kadroya ulaşacağımıza inanıyorum.
Tamamen amatörlerden oluşan Estreyikas d’Estambol korosu, Orkestrası ve NES korosu, Judeo-Espanyol dilinin yanı sıra İbranice, Yidiş, İngilizce ve İtalyanca dillerinde şarkılara da repertuarlarında yer vermektedir.
Kısacası, kendi değer yargılarımızı ve kültürümüzü yeni nesillere en doğru şekilde aktarabilmek için, gelin gönül birliği yapalım. Bunlar hepimizin çocukları ve hepimizin geleceği…
 Hepinizi, gerçekleştirecekleri konsere bekliyoruz.