Finansal piyasalardaki gelişmeler

Debora ZAKUTOSanayicilerle Ankara`da yapılan bir toplantıda bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, Özel Tüketim Vergisi`nin iade edilebileceğini açıkladı. 2010 yılında 100 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, toplantıda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ile sektör sorunlarını ele aldı. T

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Suzi APALAÇİ DAYAN

ABD Merkez Bankası FED’in Para Politikası Kurulu 27ᆰ Mart tarihlerinde toplanarak faizler konusunda karar verecek. Piyasalar FED’in bu toplantıda kısa vadeli faizleri %4.5’ten %4.75’e yükseltmesini bekliyorlar

Dolayısıyla, faizlerdeki bu yükseliş fiyatlara yansıtılmış durumda. Ancak piyasalarda belirsizliği yaratan bundan sonra faizlerin yönünün ne olacağı. FED Haziran 2004’ten bu yana kısa vadeli faizleri %1’den %4.5’a kadar yükseltti. FED faizlerine ilişkin beklentiler ABD’de açıklanan her veri ile birlikte yeniden şekilleniyor. Örneğin 6 Mart ile başlayan haftada FED’in Mart ayından sonra da faizleri yükseltmeye devam edeceği beklentisi ağır basarken, 13 Mart ile başlayan haftada Mart ayından sonra faiz artırımlarına ara verileceği beklentisi oluştu. Geçtiğimiz hafta ise, ABD ekonomisine ilişkin bazı veriler ve FED Başkanı Bernanke’nin açıklamaları faiz artırımlarının devam edeceği endişelerini yeniden gündeme getirdi. Geçtiğimiz hafta ABD’de çekirdek enflasyonun beklenenden yüksek çıkması ve ikinci el konut siparişlerinde de yüksek bir artış kaydedildiğinin açıklanması, yüksek enflasyon ve talebe işaret etmeleri açısından, FED’in faiz artırımlarını sürdüreceği beklentisini doğurdu. Buna ek olarak, FED Başkanı Bernanke’nin uzun vadeli faizlerin küçük primler yansıtması durumunda kısa vadeli faizlerin normalin üzerine çıkarılması gerekebileceği yönündeki sözleri de faiz artışı beklentilerinde etkili oldu. Sonuç olarak, ABD doları geçtiğimiz hafta diğer para birimleri karşısında değer kazandı. 17 Mart Cuma günü 1.2175 seviyesinde bulunan dolar/euro paritesi 24 Mart Cuma günü 1.1970 seviyesine kadar geriledi.
Bunlara ek olarak yurtiçi piyasaları etkileyen bir diğer gelişme Merkez Bankası Başkanlığı konusundaki tarışmalar oldu. 14 Mart’ta Süreyya Serdengeçti’nin görev süresinin dolması üzerine Merkez Bankası Başkanlığı’na vekaleten Erdem Başçı atanmıştı. Piyasalar Başçı’nın asaleten atanmasını beklerken Cumhurbaşkanlığı’nın Başçı’nın atanmasına ilişkin bir kararname bulunmadığını söylemesi piyasaları karıştırdı. Enflasyonun düştüğü, ancak daha da fazla düşmesi için para politikalarının çok kritik olduğu bu dönemde Merkez Bankası Başkanlığı için yapılan atamanın gecikmesi ve Başkan’ın kim olacağı konusunda yapılan spekülasyonlar piyasaları tedirgin ediyor. Son dönemde 0.7 puan kadar yükselen bono ve tahvil faizlerinin tekrar düşmesi için bu konudaki belirsizliğin bir an önce sona ermesi ve para politikasının değişmeyeceğine ilişkin güvenin yeniden tesis edilmesi şart.
Sonuç olarak, ikinci el bono ve tahvil piyasasında en çok işlem gören tahvil olan 5 Eylül 2007 vadeli tahvilin faizi 17ᆬ Mart tarihleri arasında %13.73’ten %13.88’e yükseldi. Bu dönemde YTL/ dolar kuru (MB satış) 1.3224’ten 1.3473’e yükselirken, euronun dolar karşısında değer kaybetmesinin de etkisiyle YTL/euro kurundaki artış sınırlı kaldı. Geçen hafta YTL/euro kuru 1.61’den 1.6127’ye yükseldi.