Haftanin izi

Hazırlayan: Sabi VARONYeni Fransız iş yasasına tepkiler devam ediyorFransız Başbakanı Dominique de Villepin`in çıkardığı, 26 yaşın altındaki çalışanların işe girdikleri ilk 2 sene içerisinde işten çıkartılabilmelerini kolaylaştıran yasaya tepkiler bu hafta da devam etti.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
23 Mart Perşembe günü on binlerce Üniversite ve lise öğrencisinin katıldığı protesto gösterisine şiddet  karıştı.  Çıkan olaylarda göstericilerin polisle çatıştığı, araba yakıp dükkanları talan ettiği bildirildi. Okullarda çıkan eylemler sebebiyle bazı üniversiteler ve liseler kapatıldı. Sendikaların grev kararı alması üzerine banliyö trenleri, metro ve uçak seferleri iptal edildi veya aksadı. Başbakan De Villepin yasayı kaldırmayı reddetti, fakat öğrenci birlikleri ve sendikalarla görüşmelere hazır olduğunu açıkladı.


ETA kalıcı ateşkes ilan etti
İspanya’da 1960’tan beri Bask bölgesinin bağımsızlığı için terör eylemlerinde bulunan ve günümüze kadar 800 kişinin ölümüne yol açan ETA Örgütü silah bıraktığını açıkladı. 22 Mart Çarşamba günü yapılan açıklama ile ETA militanlarının 25 Mart tarihinden itibaren silahlı eylem yapmayacakları bildirildi. ETA’nın ateşkes kararı bir çok diplomat ve gazeteci tarafından şüpheyle karşılanırken, İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero diyalogun başlayabilmesi için ETA’nın şiddeti tamamen bıraktığından emin olmayı beklediklerini  söyledi.

Ruslar Saddam’a bilgi mi sızdırdı?
24 Mart Cuma günü yayınlanan bir ABD askeri raporuna göre, 2003’te başlayan Irak Savaşı’nda Rus yetkililerin Iraklılara bilgi sızdırdığı açıklandı.  Rapora göre Doha Amerikan karargahındaki kaynaklardan toplanan bilgiler, Bağdat’taki Rus elçisi tarafından Saddam Hüseyin’e iletildi. Rusların, ABD askerlerinin Bağdat’a ilerlerken diğer şehirleri işgal etmeden geçecekleri gibi askeri bilgileri Saddam’a verdikleri iddia ediliyor. Rusya’nın BM’deki sözcülerinden Maria Zakharova ise iddiaların yersiz ve asılsız olduğunu açıkladı.

Sudan’da Arap Ligi
Konferansı toplandı
Sudan’da Arap Ligi Konferansı bu hafta başlayacak. Sudan’daki toplantıya 22 ülkeden 10’unun güvenlik nedenleri ile katılmadığı bildirildi. ABD tarafından soykırım yapmakla suçlanan Sudan Hükümeti’nin, BM barış gücünün Darfur'da yaşanan olaylara müdahale etmesini engellemek amacı ile Arap Konferansı’nda destek istemesi bekleniyor.
BM Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter Kofi Annan’dan 24 Nisan’a kadar Sudan hakkında rapor hazırlamasını istedi. Güvenlik Konseyi ayrıca, Uganda’da katliamlar yapan ve eylemlerini Sudan ve Kongo gibi komşu ülkelere de taşıyan LRA Örgütü’nün durdurulması için, Sudan’ın güneyinde konuşlandırılmış ayrı bir BM barış gücünün de kullanılabilmesinin önünü açmak istiyor.

Nijerya’da bir haftalık
nüfus sayımı sona erdi
Nüfusunun 120 ile 150 milyon arasında olduğu tahmin edilen Nijerya’da, bir hafta süren  tartışmalı nüfus sayımı 23 Mart Salı günü sona erdi. Daha önceki sayımlarda bazı eyaletlerin, ve belli etnik kesim ve dine bağlı olanların fazla sayıldığı iddia ediliyordu. Politikacıların bağlı oldukları etnik grupları öne çıkarmak istemelerinden dolayı nüfus sayımının sonuçları Nijerya için önem taşıyor. Hükümet bu sayımda tartışmaları engellemek için din ve etnik bağlılık hakkındaki soruların sorulmamasına karar verdi.
Özellikle Doğu Nijerya’da sayım memurlarının gerillalar tarafından saldırılara uğramaları ve usulsüzlük iddiaları  nedeni ile sayım ve sokağa çıkma yasağı bir hafta sürdü.

Ukrayna’da Turuncu
Devrim sekteye uğradı

Geçtiğimiz hafta Ukrayna’da yapılan seçimlerde Batı yanlısı partilerin oy oranı düşerken, en fazla oyu yüzde 28 ile  Rus yanlısı Yanukoviç’in partisi aldı. 2004 seçimlerinde Yanukoviç’in seçimde hile yapması üzerine çıkan halk gösterileri sonucunda Rus yanlısı hükümet devrilmiş, Batı yanlısı Yuşenko Başkan, Timoşenko Başbakan olmuştu. Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Timoşenko ile yolları ayrılan turuncu devrimciler seçimlerde beklediklerini bulamadılar. Timoşenko oyların yüzde 23’ünü alırken Yuşenko yüzde 16’da kaldı.