Moskova Sinagogu saldirisina 13 yil hapis cezasi

Ocak ayında Moskova`da bir sinagoga saldırarak bıçakla dokuz kişiyi yaralayan Alexander Koptsev isimli genç, onüç yıl hapis cezasına mahkum edildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Moskova Şehir Mahkemesi, pazartesi günü aldığı kararla, girdiği sinagogda ibadet edenlere avcı bıçağı ile saldıran Alexander Koptsev isimli genci onüç yıl hapis cezasına ve mecburi psikiyatrik tedaviye mahkum etti.
Mahkeme, ırklar arası düşmanlığa teşvik iddasını düşürürken, iddia makamı avukatları temyize gideceklerini söylediler. Avukat Vadim Klyuvgant, "Mahkeme davayı düşürerek, böyle şeylerin olmadığına dair halkın güvenini tazelemek amacıyla politik bir karar verdi" dedi. Hahambaşı Berel Lazar, hapis cezasından memnun olduğunu ancak kışkırtma iddasının düşmesiyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Lazar verdiği demeçte, "Biz temel olanın, adli sistemin faşizm, anti-Semitizm ve radikalliğe karşı savaş vermeye ne kadar hazır olduğunun ispat edilmesinin ve bunun eğitici değerinin olduğuna inanıyoruz, ve inanmaya da devam edeceğiz." dedi.
20 yaşındaki Alexander Koptsev sorgulama sırasında "Daha iyi şartlarda yaşadıkları için Yahudileri kıskandığını" ve saldırıyı bu sebeple gerçekleştirdiğini söylerken, Koptsev daha sonra parmaklıkların ardından yaptığı konuşmasında daha önce söylediği bu sözlerini geri aldığını söyledi.
Son yıllarda Rusya’da yabancı düşmanlığının artmasıyla gerçekleşen ırk ayrımına dayalı saldırılara Yahudilerin yanısıra Orta Asya’dan ve Kafkas bölgesinden gelen siyahi göçmenler de hedef oluyor. İnsan hakları eylemcileri, ırkçı grupların, otoritelerin bu tür ırkçı davalara ılımlı yaklaşımlarından cesaretlendiklerini söyledi ve Neo-Nazi ve diğer radikal yazınların serbestçe satılmasından şikayet etti.
Yahudi Cemaatleri Federasyonu’na göre Rusya’da bir milyon Yahudi yaşıyor ve Rus Yahudi cemaati İsrail’e ve başka ülkelere yapılan göçlerin ardından şu sıralar yeniden canlanma sürecini yaşıyor.