Hamas: ‘Barişa herkesten çok bizim ihtiyacimiz var`

28 Mart Salı günü İsrailli seçmenler erken seçimde ülkelerinin yeni başbakanını seçmek için sandık başına geçtiler. Sıkı güvenlik tedbirleri altında gerçekleşen seçimde 31 parti yarıştı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi başbakan adayı İsmail Haniye, pazar günü Filistin Parlamentosu’na yaptığı açıklamada, Hamas’ın terörden yana olmadığını ve Ortadoğu’daki barışın sağlanması amacıyla Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Dörtlü ile görüşmeye hazırlandıklarını belirtti
Hamas Pazartesi günü Filistin parlamentosunda yaptığı açıklamada, Ortadoğu’daki karışıklığı sona erdirmek amacıyla  Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Rusya ve Birlemiş Milletler tarafından kurulan Dörtlü’nün uluslararası arabulucularıyla görüşmeye hazırlandıklarını belirtti. Filistin parlamentosuna Pazar günü politik ajandasını takdim eden başbakan adayı İsmail Haniye konuyla ilgili olarak, "Halkımızın diğer tüm uluslardan daha çok barışa, güvenliğe ve istikrara ihtiyacı var. Hükümetimiz bölgedeki barışı sağlamak adına hiçbir çabadan kaçınmayacak. Bizler savaş arayışçıları değiliz. Terör ve kan dökme adına hiçbir çağrıda bulunmuyoruz" açıklamasını yaptı. Haniye diplomatik isteklerinden bahsederken, "Hükümetimiz bölgedeki sakinliği sağlamak ve halkın çektiği çileye son vermek amacıyla dikkate alınacak tüm çareler için Dörtlü’nün komitesiyle görüşmeye hazır olacaktır" yorumunu yaptı. Haniye bu açıklamayı, Hamas’ın İsrail ile yüzleşmeyeceğini bildirmesinden bir gün sonra yaptı.
Haniye, İsrail seçimlerinden ilk kez bahsederek, "Hamas’ın liderliği, eğer İsrailliler de bunu isterse, krizin çözümü için bir başlangıç. Yerel bir kan gölü değil; fakat Filistin halkının yasal haklarını ve hak ettiği itibarı kazanmak istiyoruz" açıklamasını yaptı. Haniye, Salı günü yapılacak olan İsrail seçimlerinde adayların galibiyeti hakkında herhangi bir yorum yapmamakla birlikte, Kadima Partisi’nin başında bulunan başbakan vekili Ehud Olmert’in anlaşma yapılmadan Batı Şeria’dan çekilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Haniye konuyla ilgili, "İşgalin devamına yanaşmayacağız; fakat bu onların belirlediği sınırları Filistin devletinin sınırları olarak kabul edeceğimiz anlamına gelmiyor" açıklamasını yaptı. Hamas’ın İsrail ile görüşmesi konusunda sorulan soruya ise Haniye, gerçek sorunun Olmert ve Kadima olduğunu söyledi. Haniye, "Olmert yeni Filistin hükümetiyle görüşmeyeceğini belirtti. Kendi fikrini ortaya koydu ve problem bizimle ilgili değil" yorumunu yaparak, Hamas’ın İsrail işgaline karşı direneceğini belirtti.
Filistin’deki seçimlerde Hamas’ın galip gelmesinin ardından ekonomik yardımı durduran İsrail’e gönderme yapan Haniye konuyla ilgili düşüncelerini, "Ekonomik baskının hükümetimizi yok edeceğini veya onurlu halkımızın kararlılığını ve azmini zayıflatacağını düşünenler yanılıyorlar"  sözleriyle belirtti. Haniye Hamas’ın politikası olan "Batı’ya açıklama" amacıyla Avrupa ve Amerika’yı ziyaret etmeyi planladığını belirtti. Haniye ayrıca, Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile hükümetin arasını bozmak isteyenlerin varlığından bahsederek; aralarının çok iyi olduğunu ve bunu başaramayacaklarını belirtti.
El-Fetih örgütünün fikirlerini değiştirmesi, Hamas’ın da değişebileceği yönünde ufak bir iyimserliğin göstergesi olarak kabul ediliyor. Haniye’in ifadesine yönelik açıklama yapan Muhammed Dahlan, "Sözel anlamda bir değişiklik olduğunu farkettim; fakat politik açıdan bir değişim yok" yorumunda bulundu. İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Dan Halutz, ise Hamas’ın İsrail’i tanıyabileceğini ve FÖY ile imzalanan anlaşmaların teröre son verebileceğini belirtti. Halutz, İsrail Savunma Güçleri’nin asker alma işlerini yürüten Tel Hashomer’i ziyareti sırasında "Eğer Hamas politikasını önemli ölçüde değiştirirse, artık hiçbir seçenek inkar edilmeyecek. Bekleyelim ve bu açıklamaları destekleyen kanıtları görelim. Gerçekler göz ardı edilemez. Fakat hiçbir şey olmazsa, şüpheci olmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.