İsrailliler sandik başinda

28 Mart Salı günü İsrailli seçmenler erken seçimde ülkelerinin yeni başbakanını seçmek için sandık başına geçtiler. Sıkı güvenlik tedbirleri altında gerçekleşen seçimde 31 parti yarıştı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
18 yaşını doldurmuş İsrail vatandaşları, 28 Mart Salı günü, erken genel seçimler için sandık başına gitti. Ülke genelinde 18 bölgede yer alan 8280 seçim merkezinde sabah 7’den itibaren başlayan oy verme işlemi saat 22’ye kadar sürdü. Toplam 31 partinin katıldığı seçim yarışında oy kullanma hakkına sahip İsrailli sayısı 5 milyon 14 bin 622. Seçmenler oylarını yaşadıkları bölgeye bağlı seçim istasyonunda kullandı ancak 18 bin tutuklu, ve 38 bin hastanın cezaevi ve hastanelerde oy kullandığı belirtiliyor. Sayısı net olarak belirtilmemiş olsa da askerler de bağlı bulundukları bölüklerde oy kullandılar.
Seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için gün boyu 22 bin polis görev yaptı. İsrail Ordusu da Gazze ve Batı Şeria ile İsrail arasında önlemlerini arttırdı ve gün boyu Filistin-İsrail arasındaki trafiği kesti.
Seçime katılan 31 partinin 31 listesi seçim kabinlerinde yer aldı. Her liste bir ibrani harf ile ifade edildi. Ayrıca parti listeleri Arapça ve İbranice olarak iki dilde bastırıldı.
Seçim günü boyunca İsrail’de ulusal tatil ilan edildi. Ancak toplu taşımacılık, otel, sinema, fırın, basın yayın gibi sektörler çalışmaya devam etti ve tatil nedeniyle yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçildi.
İsrail’in en büyük üç televizyon kanalı sandıkların kapanmasının hemen ardından canlı yayına geçerek, ülkenin heryerinden gelen ilk seçim sonuçlarını değerlendirdi. Ancak sayım işlemi çarşamba sabahı 5Lj gibi sona erdi.
Geçtiğimiz salı günü gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ardından üç liderin başbakan olma ihtimali bulunuyor. Bu liderler, halen Başbakan Vekili olan Kadima lideri Ehud Olmert, İşçi Partisi lideri Amir Peretz ve Likud lideri Binyamin Netanyahu olarak sıralanıyor.
4 Ocak'ta geçirdiği beyin kanaması sonucu felç olmadan hemen önce Kadima’yı kuran başbakan Ariel Şaron'un yerine vekalet eden Ehud Olmert, seçimlerin favori ismi. Kudüs eski belediye başkanı Olmert, İsrail'in geçen yaz Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve bu çekilmeye karşı olan Likud'un bölünmesi sırasında Şaron'u destekleyen isimler arasındaydı. Olmert, Batı Şeria'da büyük Yahudi yerleşimleri dışında kalan topraklardan ‘tek taraflı’ çekileceğini açıklayarak, İsrail'in daimî sınırını da belirleyeceğini iddia ediyor. Filistin tarafının atacağı adımları "gereğinden fazla" beklemenin zaman kaybı olacağını söyleyen Olmert, İsrail'in varolma hakkına karşı olduğu için Hamas ile ilişki kurmayacağını da açıklamıştı. 
Seçimin bir diğer adayı ise eski sendika başkanı, İşçi Partisi lideri Amir Peretz. 54 yaşındaki Peretz, seçim kampanyasında, aralarında asgarî ücretin artırılması ve sosyal yardımlara yeniden bütçe ayrılmasının da bulunduğu üzerinde duruyor. Peretz, barış görüşmelerine yeniden başlanmasını destekliyor. Son dönemde yoksul büyüdüğünü sık sık vurgulayan Peretz, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumun daraltılacağını vaad ediyor.
Seçimi kazanması ihtimalinden bahsedilen son aday ise İsrail'in eski Başbakanı ve Likud partisi lideri Binyamin Netanyahu. 56 yaşındaki Netanyahu, Likud’da Ariel Şaron karşıtı grubun başını çekiyordu. Şaron'un geçen Kasım ayında Kadima'yı kurmak için Likud'dan ayrılmasından sonra bu partinin lideri seçildi. Şaron kabinesinde maliye bakanı olarak görev yapan Netanyahu, Batı Şeria'nın büyük kısmının İsrail'in denetiminde kalması gerektiğini iddia ediyor.
İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav 6 Nisan tarihine kadar seçime katılan partiler ile görüşerek olası hükümet alternatiflerini değerlendirecek. Hükümeti kurma görevi için belirleyeceği isim bu görüşmelerin ardından netlik kazanacak. Katsav 61 milletvekilini bir araya getirme olasılığı en güçlü adayı bu göreve tayin edecek. 17. İsrail meclisi 17 Nisan tarihinde toplanacak. Bu tarihe kadar yeni hükümetin kurulamaması durumunda en yaşlı milletvekili meclis başkanı olarak görevlendirilecek ve meclisin çalışmalara başlaması sağlanacak. Bugünkü tabloya göre Kadima’nın iki numaralı ismi 82 yaşındaki Şimon Peres, böyle bir durumda meclis başkanlığını yürütecek. Katsav’ın atadığı parti lideri 17 Mayıs tarihine kadar hükümeti kurmakla görevli. Bu tarihe kadar hükümeti kuramaması durumunda Cumhurbaşkanı tarafından yeni bir 14 günlük süre kendisine tanınabilir. Bu tarihe kadar da 61 milletvekili ile bir çoğunluk hükümeti kurulamazsa, Cumhurbaşkanı yeni bir parti liderine hükümeti kurma görevini verebilir.