YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Nelly BAROKAS> Tunus`ta antisemitizmCRİF Başkanı Roger Cukierman, Tunus`un Fransa elçisine gönderdiği mesajda, 10 mart günü Tunus`ta gerçekleşen antisemit olayların sorumlularına karşı ciddi önlemler alınmasını istedi.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
10 mart günü Tunus’un Manouba Sanat Akademisi’nde gerçekleşen bir törende antisemit olaylara tanık olundu. Tören, 2004 yılında ölen ve Tunus Yahudi tarihi konusunda uzman Paul Sebag’ın zengin kitaplığının ailesi tarafından Tunus Üniversitesi’ne bağışlanması vesilesi ile düzenlenmişti.
Tören sırasında bir kısım öğrenci; "Yahudileri denize atın", "Çok Yaşa Filistin", "Çok Yaşa Hamas", "Kahrolsun İsrail", "Stalinist Komünist Paul Sebag’ın kitaplığını istemiyoruz", "Yahudilere ölüm" sloganları atarak taşkınlık yaptı.
Gösterici öğrenciler daha sonra çıkış kapısını tutarak Paul Sebag’ın kızını ve Tunus Yahudileri ileri gelenlerinden Claude Nataf’ı korumaya çalışan bazı öğretim üyelerini hırpaladılar. Bu tatsız olay sonrasında Tunus Hükümeti ileri gelenleri üzüntülerini ifade ettiler.

> Oscar’lı sinemacının itirafları
Oscar sahibi Yahudi film yönetmeni Istvan Szabo, sinema öğrencisi olduğu 1950’li yıllarda Macaristan’ın Komünist döneminde gizli polise bilgi aktardığı itirafında bulundu. 1981’de sanatına devam edebilmek adına ruhunu Nazilere satmış bir sanatçının öyküsünü konu edinen "Mephisto" filmi ile en iyi yabancı film Oscarı’nı kazanmıştı. Günlük Nepszabadsag gazetesine yaptığı açıklamada; "Güvenlikte çalışmakla hayatımın en dürüst ve en çok cesaret isteyen işini yapmış oldum. Çünkü bu sayede 1956 devriminden sonra bir sınıf arkadaşımı idam edilmekten kurtardım" dedi.
Bu açıklamaları ile Szabo’nun adı Macaristan’ın bir zamanlar casus oldukları bilinen ünlüler listesine girdi. Eski Başbakan Peter Medgyessy ve ünlü futbolcu Dezso Novak bu listede yer alıyor. Bugün 67 yaşında olan Istvan Szabo, itirafının ülkesinin 1957񮕸 dönemlerine bir açıklık getireceğini söyledi.

> Tarım fuarı
Yediyot Aharonot gazetesinde yayınlanan bir habere göre, Pakistanlı işadamları uluslar arası bir tarım fuarına katılmak üzere mayıs ayında İsrail’e gidecekler. Bu haber Kudüs ile İslamabad arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde bir girişim olarak değerlendiriliyor. Pakistanlı işadamları ülkelerinin verimli olmayan topraklarında tarımı geliştirecek yeni teknikler hakkında bilgi edinmeyi hedefliyorlar. İsrail Tarım Fuarı müdürü Pakistan dışında diğer Arap ülkelerinden de fuara katılımın beklendiğini söyledi.

> 350. yıl kutlamaları
İngiltere Yahudi Cemaati, bu ülkedeki varlığının 350. yılı vesilesi ile bir dizi etkinlik düzenleyecek. Bu konuda yardımcı olmaya çalışan İsrail’in İngiltere Büyükelçisi Zvi Heifetz ve elçilik görevlileri "İngiltere’de 350 yıllık Yahudi Yaşamı" etkinliklerini özel bir konserle açma hazırlıklarını sürdürmekteler. Mayıs ayında gerçekleşecek konseri Büyükelçi Heifetz, "Desteğini hiç esirgemeyen İngiltere Yahudi Cemaati’ne teşekkürlerimizin bir ifadesi" sözleri ile değerlendirdi.
Büyükelçi Heifetz ve eşi Sigalia, aralarında İngiltere hükümeti ve iş dünyasının ileri gelenlerinin de bulunduğu 1000 kişiye davetiye gönderdiler. Konserde İsrail Filarmoni Orkestrası’nı Zubin Mehta yönetecek.

> Kaczynski’nin açıklamaları
Washington’da American Jewish Committee’nin bir delegasyonu ile görüşen Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Polonya Yahudi Cemaati’nin güvenlik içinde sürekliliğini sağlayacağı sözünü verdi. Antisemitizme karşı mücadele edilmesi gerektiğini üniversite öğrencisi olduğu 1968’de ve Yahudi karşıtı kampanyaların süregeldiği Komünist dönemde öğrendiğini açıklayan Lech Kaczynski, Polonya’nın antisemit geçmişinin Polonyalılar tarafından kabullenilmesi zor bir gerçek olduğunu ifade etti.