Maccabi Hanedanliği`nin mimari: PINI GERSHON

Alp ALKAŞPini Gershon, çalıştırdığı takımlardaki oyuncu ve yöneticilerle yaşadığı problemlere karşın maça hükmetmesini sağlayan içgüdüleri ve yaratıcılığıyla Avrupa`nın elit basketbol coach`larından biri olarak tanınmakta.

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kazanmış olduğu kupalar da, efsanesini pekiştiriyor: Euroleague (2001, 2004 ve 2005); İsrail Ligi Şampiyonluğu (1992ᇱ, 1998ᇷ, 1999񮖠, 2000ᆕ ve 2003ᆘ, İsrail Kupası (1996, 2000, 20001 ve 2004) Kupa kazanmamış olduğu 2002 ve 2003 yılları Pini koçluğa ara vermişti.
Zamanında Maccabi Tel-Aviv’in uydu takımı olan, Maccabi Darom takımında kısa bir oyunculuk dönemi geçiren Gershon, henuz yirmili yaşlarındayken koçluğa yönelmeye başladı. İkinci ligde koçluk yaptığı üç harika sezondan sonra, yeteneği fark edilen Pini, 1977񮖋 yılları arasında sürdüreceği Hapoel Hollon takımı koçluğuna getirildi..
1980’lerde Pini, oyunu idare etmekteki üstün başarısıyla göz doldururken de kişisel ilişkilerindeki problemlerle de gündeme oturdu. Çalıştırdığı takımların yöneticiler, ve oyuncularıyla çatışmaları ve ligin büyük takımlarına sürekli sataşıyor olması dolayısıyla pek çok problem yaşayan Pini bu dönemde pek çok takım değiştirdi. Hapoel Gan Shmuel (1979ᇥ), Hapoel Galil Elyon (1981ᇧ), Maccabi Hayfa (1983ᇩ, 1986ᇫ ve 1988ᇭ), Hapoel Tel-Aviv (1985ᇪ), Beitar Tel-Aviv (1987ᇬ) ve Maccabi Ramat Gan (1990ᇰ) takımlarında başarılı sezonlar geçirmesine karşın, bu takımlardan ayrılışı hep koçluk süresi gibi problemli olmuştur.
1992ᇱ sezonunda, Galil Elyon, Pini Gershon’a bir şans daha vermeye karar verdi. Andrew Kennedy ve genç yetenek Doron Sheffer’in liderliğindeki takım, şampiyon olarak Galil Elyon yönetiminin bu kumardan karlı çıkmasını sağladı. Bu başarıyı daha iyi anlayabilmek için, 1970 yılından günümüze kadar Maccabi Tel- Aviv’in şampiyon olamadığı tek sezonun bu sezon olduğunun bilinmesi gerekir. Fakat 1994 yıllında takımın yöneticisi Amit Gal ile yaşanan tartışmaların ardından, bu ortaklık da son buldu.
Daha sonra milyoner Nahom Menbar  Hapoel Jerusalem takımını satın aldı ve Pini’yi başına geçirdi. 1995ᇴ sezonunda son maça kadar şampiyonluğu zorlayan takım, ligde yenemediği Maccabi Tel Aviv’i kupada son saniye atışıyla yenerek, kupayı kazanmayı başardı. (67ᇕ) Bu Hapoel Jerusalem’in ilk kupası olmuştu. 1996ᇵ sezonunun ortasında takımın başarısız gidişatı sonucunda, Pini’nin görevine son verilir. Olayla ilgili olarak oyuncuların, Pini’yi kovdurmak amacıyla sabotaja giriştikleri konuşulur.
1998ᇷ sezonunun başında şok edici bir kararla Pini Gershon, senelerce tekelciliğini eleştirdiği Maccabi Tel-Aviv takımının başına getirilir.  Böylece kulübün etkili isimlerinden Shimon Mizrahi’nin desteğiyle, Pini, İsrail’in en büyük takımının başına geçmiş oldu. Sonraki dört sezonda lig şampiyonu olan Maccabi, hedef büyüterek Avrupa’nın güçlü takımlarından biri olmak yerine, Avrupa’nın en iyisi olmayı hedefleyen bir kulüp halinde geldi.
Maccabi, 1999񮖠 sezonunda on yıl aradan sonra ilk defa Final Four’a kalmayı başardı. Selanik’te düzenlenen Final Four’un yarı finalinde Barselona’yı 65ᇇ yenmeyi başaran Maccabi, finalde ev sahibi Panathinaikos’a eski yıldızı ve İsrael basketbolunun altın çocuklarından Oded Katash etkili oyunuyla yenildi. (73 – 67)
2000񮖡 sezonunda Maccabi, yine Final Four’a kalmayı başardı. Paris’teki mücadelenin çok çekişmeli geçen ilk maçında Maccabi, CSKA Moskova’yı 86ᇥ yenmeyi başardı. Ardından bu defa Oded Katash ve ev sahibi avantajından mahrum olan Panathinaikos ile karşılaşan Maccabi, 81 – 67’lik rahat bir skorla şampiyonluğu kazandı.
Avrupa Şampiyonluğu’nun ardından Pini Gershon, takımdaki Afro-Amerikan oyuncular ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından ırkçılık skandalına karıştı. Görevden alındığında, asistanı David Blatt, Pini’nin koltuğuna oturdu. Fakat Maccabi’nin Avrupa’da süründüğü bir sezonun ardından, Final Four’un Tel-Aviv’de yapıldığı 2003ᆘ sezonunda yönetim, Pini Gershon’u affetti. Yeniden göre gelen Pini, lig şampiyonluğunu çok kolay kazanırken, Bologna’yı bir gösteri maçı edasıyla yendiği Final Four finalinin ardından kulübe tarihindeki dördünce Avrupa Şampiyonluğu’nu kazandırdı. (118ᇞ)
Son olarak da, geçtiğimiz sene Moskova’da düzenlenen Final Four’un yarı finalinde Maccabi, daha önce Efes’i üç maçta elemiş olan Panathinaikos’u, tüm maçı kontrol altında tutarak 91ᇦ yendi. Maccabi, finalde daha da iyi bir performansla, Tau Victoria’yı da 90ᇢ yenerek, ard arda ikinci kez şampiyon olmayı başardı. Pini, iki sene ara verdiği coach’lığa iki şampiyonlukla dönmüş oldu.  Bakalım şu ana kadar oldukça başarılı geçen bu sezonun sonunda Pini, kendi efsanesini daha da ileriye götürebilecek mi?