İsrail`de Kuş Gribi endişesi

Hazırlayan: Sabi VARON“Dünya Su Konferansı” çatışmalarla başladı4. Dünya Su konferansı 16 Mart 2006`da Meksika`nın başkenti Mexico City`de başladı. 120 ülkeden temsilcilerin katıldığı konferans dünyada temiz su sıkıntısına çare arıyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Tarım Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkede başgösteren ölümcül kuş gribi salgınının varlığını teyit ederken, İsrailli veteriner hekimler yüzbinlerce tavuk ve hindinin telef işlemlerine devam etti
Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine yayılan kuş gribi İsrail’e de ulaştı. İsrail Tarım Bakanlığı Sözcüsü Dafna Varisca, yaptığı açıklamada Kuş gribi virusünün ülkede tespit edilmesinin ardından bugüne kadar 500 bin tavuk ve hindinin telef edildiğini belirtti.
İsrail hükümeti konuyu pazar günkü haftalık toplantısının gündemine taşıdı. Toplantıya katılan Başbakan Ehud Olmert, çiftçilerin maddi kayıplarının tespit ve iadesi için sorumlu bir komitenin kurulacağını taahhüt etti. Salgının neden olduğu maddi hasar boyutunun milyonlarca dolar olacağı tahmin ediliyor.  Uzmanlara göre, hastalığın pişmiş kümes hayvanı etinden bulaşma tehlikesi bulunmuyor.
Asya’da 2003 yılından bu yana on milyonlarca tavuk ve ördeği öldüren, ya da bu hayvanların kıyımına sebep olan H5N1 salgını yakın zamanda Avrupa, Asya ve Orta Doğu’ya kadar yayılmıştı. Salgın dünyada bugüne kadar yüz kadar insanın ölümüne neden oldu. Sağlık görevlileri, H5N1’ın insandan insana bulaşabilen bir virüse dönüşüp dünya çapında bir salgın başlatmasından endişe ediyor.
İsrail’de ise hastalığa yakalanmış olmasından şüphe edilen birkaç kişi hastaneye kaldırıldı; ancak daha sonra bu konudaki kaygıların yersiz çıkmasıyla birlikte hastalar taburcu edildiler.
Bu arada, İsrail Tarım Bakanlığı yetkililerinden Dr. Alex Leventhal salgından etkilenen çiftliklerin içinde ya da etrafında bulunmuş olan kişileri, kendilerine önleyici tedavi uygulamak için tespit etmeye çalıştıklarını belirtti. Uzmanlara göre İsrail göçmen kuşların izlediği bellibaşlı yollarının üzerinde bulunuyor. İsrail’in güney ve orta kesimlerinde bulunan binlerce hindinin ölmeye başlamasından sonra geçtiğimiz çarşamba günü itibariyle ülkede kuş gribi alarmı verilmişti. Perşembe akşamı salgının varlığının anlaşılmasıyla birlikte koruyucu amaçlı olarak hindilerin telef edilmesine başlayan sağlık görevlileri, bu işlemleri haftasonu boyunca sürdürdüler.
Salgından etkilenen dört çiftliği de karantina alan Tarım Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü kurallarını uygulamaya koyarak insanların bu çiftliklerin üç kilometre kadar yakınına yaklaşmalarını yasakladı. Bakanlık yetkilileri aynı zamanda bu çiftliklerin on kilometrelik çapı içine giren alanlarda bulunan kümes hayvanlarına salgının yayılmadığını temin etme amaçlı testler uyguladı. Dr. Perk, karantina altına alınan alanlarda bulunan tüm kuşların önümüzdeki birkaç gün içerisinde telef edileceğini söyledi.
Bu arada salgının kendi bölgelerine yayılmasından endişe eden Filistinli sağlık görevlileri yüzlerce tavuğu canlı canlı gömdüler. Görevliler, tavuklardan kan örnekleri aldıklarını, ancak sonuçların çıkması için iki ya da üç gün kadar beklemeyi riske etmek istemediklerini ifade ettiler.