Muhafazakar eşcinsel Yahudiler şimdilik evlenemiyor

Amerikan Yahudi Muhafazakar Oluşumu`nun geçtiğimiz hafta aldığı karar Amerikalı Yahudi eşcinselleri üzdü. Oluşum, geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı görüşmelerin ardından, Amerikalı Yahudi eşcinsellerin evliliğini tanıyan ve eşcinsellerin haham olarak atanmasına olanak sağlayan nihai kararın verilmesini Aralık ay&#

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Muhafazakar kanadın içinde yer alan Halaha (Yahudi hukuku) Komitesi  geçtiğimiz çarşamba günü yapılan görüşmelerde konu hakkındaki girişimleri tartıştı, ancak nihai bir karar alınmasını erteledi.
Muhafazakar Oluşum’un New York’taki önde gelen isminin açıklanmasını istemeyen bir haham, böyle bir girişimin onaylanmasının, muhafazakar haham ve cemaat üyeleri arasında büyük çaplı direnç gösterilerine sebep olacağını ve birçoğunun da Oluşumu terkedeceklerini savundu.
Oluşuma bağlı Hahamlar Konseyi Başkanı Rav Joel Myers Oluşumun bölüneceğine dair yapılan haberlerin abartılı olduğunu belirtti.
Myers, "Eşcinsel evliliklerinin ve eşcinsellerin haham olarak atanmasının serbest bırakılması, Yahudi din hukukuyla modern değerler arasında bir çatışma yaratıyor. Ancak, bu konu Oluşumumuz için temel ya da kritik bir tartışma değildir" dedi.
Halaha Komitesi’nin 1992 yılınan vermiş olduğu eşcinsel evliliklerinin ve eşcinsellerin haham olarak atanmasının yasaklanması kararının çarşamba günü yine aynı komite tarafından bozulması bekleniyordu.
Komite’nin karara yönelik tartışmalarına katılacak ancak oy kullanmayacak olan Myers, komitenin herhangi bir karara varamayabileceğini ve tartışmaların devam edebilceğini ifade etti.
Hahamların dış baskılardan etkilenmemeleri için komite toplantısının yerinin gizli tutulduğu belirtildi.
Eşcinsel evlilklerine ve eşcinsel hahamlara izin verilmesi Muhafazakar Oluşumun prensipleri açısından geniş kapsamlı değişiklikler ifade ediyor. Bu girişimin onaylanması Muhafazakar Oluşum’un, Reformist Yahudi görüşüne yaklaşıp, Ortodoks görüşten tam anlamıyla kopmasına neden olacak.
Muhafazakar Oluşum, Amerika’daki dört Yahudi Oluşum arasında son yıllarda önemli ölçüde üye kaybına uğrayan tek oluşum olarak dikkat çekiyor. Geçtiğimiz on yıl boyunca, kendilerini Muhafazakar Oluşum ile özdeşleştiren Amerikan Yahudilerinin oranı yüzde 43’ten yüzde 33’e düşerken, Reform Yahudileri için bu oran yüzde 35’ten yüzde 39’a, Ortodoks Yahudileri için ise yüzde 16’dan yüzde 21’e yükseldi.