Purim, Balat Ahrida Sinagogu`nda kutlandi

Ester YANNİERPurim, bu yıl 19 Mart Pazar günü geleneksel olarak Balat Ahrida Sinagogu`nda coşkuyla kutlandı. Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri, şarkılar, gösteriler, kutlamaya neşe kattı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Tarihi Balat Ahrida Sinagogu, bir kez daha Purim kutlamasına ev sahipliği yaptı. 19 Mart Pazar günü gerçekleşen Purim duasına, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Sevilya’da yapılan 2. İmamlar ve Hahamlar Dünya Barış Konferansı’na gittiği için kutlamaya katılamazken,  Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Başkan Vekili Sami Herman, Başkan Yardımcısı Robert Abudara ve eşi Sara Abudara,  İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai ve eşi Ayallah Amihai, Hahambaşılık Bet-Din üyelerinden Rav Moşe Benveniste ve eşi Fortüne Benveniste, Hahambaşı Rav Haleva’nın eşi Recina Haleva,  Rav Naftali Haleva ve eşi Leyla Haleva,  bazı sinagog cemaatleri başkanlarının yanı sıra İYD Başkanı Cako Mazon hazır bulundular.  Kutlama,  Talmud Tora korosunun seslendirdiği  "Baruh Aba" şarkısıyla başladı. 
Açılış konuşmasını  Ahrida Sinagogu  Başkanı Albert Süryano yaptı. Süryano, Kipur’dan beri kapalı tutulan sinagogun 18 Mart günü Şabat duası ve 19 Mart’ta geleneksel Purim kutlaması için açılmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.  Süryano konuşmasında ayrıca güne renk katan Şişli Talmud Tora başkanlarına, büyüklerine, üyelerine, çocukların ebeveynlerine, Maftirim ekibine  teşekkür etti.
Süryano, dualara katılımın kendilerine güç verdiğini vurguladı ve herkesin Purim Bayramı’nı kutladı.
Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın Purim mesajını  Hahambaşılık müşavirlerinden İvo Molinas iletti. Molinas, öncelikle Hahambaşı  Haleva’nın yazdığı üzere kutlamaya katılamama sebebini okudu ve "Neşe ve sevinç bayramı olan Purim’de okuduğumuz  "Megillat Ester"de anlatıldığı şekliyle, dindaşlarımızın bir tür soykırım girişiminden kurtulmalarının yıldönümü olarak asırlardır kutlana gelmekte, dinsel ve toplumsal kültürümüz içinde özellikle yerini ve önemini muhafaza etmektedir. (…) Aslında Purim bu inanç ve güvene sahip olmanın, bu inanç ve güveni her zaman taze tutabilmenin kutlamasıdır.  Böylesi bir kutlamayı hak ediyor olmak da, hiç kuşku yoktur ki her dönemde biz Musevi inançların davranışlarına bağlı kalmaktadır. Hag Purim Sameah"
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya konuşmasında, katılımın  her seneden  daha az  olmasına dikkat çekti. Ancak bunun sebebinin   cemaatin ilgisizliğinden değil, diğer  faaliyetlerin yoğunluğundan  kaynaklandığını belirtti.  Balat Ahrida ve Yanbol Sinagogları yönetim kurullarını  başarılı çalışmalarından ötürü kutlayan Başkan Ovadya, cemaat ile bireyleri  arasındaki iletişimden;   hafta başında  Ankara’ya yaptıkları  ziyaretten ve bu ziyaretin öneminden söz etti. Ulus Özel Musevi Lisesi’ne bağlı olarak   Anadolu yakasında  açılan yuva hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve 1 Nisan itibariyle kayıtların başlatılacağını aktardı.
Rav Moşe Benveniste ise  Yahudi dininde Purim’in kutlandığı  Adar ayının mutluluk ve şenlik ayı olduğunu, bir sonraki Nisan’ın ise  manevi özgürlüğe kavuşma zamanı olduğunu aktardı. Purim’in öyküsünü hatırlatan Rav Benveniste, örneklerle dayanışmanın önemini vurguladıktan sonra kurumlara verilmesi gereken destekten söz etti.
Kutlama süresince Mehanem Eskenazi şefliğinde, Jak Pardo, Sedat Amon, Moiz Gerşon, Nesim Beruhiel, Selim Bihar, Robert Elmas, Bensi Elmas, Albert Güzelbahar, Yusuf Kaspi ve Beni Albukrek’den oluşan Maftirim Korosu, Yismah Ar Tsiyon, Hadeş Kekedem maftirim eserlerini ve Purim Bayramı ile özdeşleşen Empesar Kero Akontar ve Azkir Hadse’yi seslendirdiler.
Konuşmalar arasında  Şişli Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri, şarkılar, yaşları2LJ arası çocuklarının palyaço kıyafetleriyle söyledikleri Purim şarkısı ve mesajlar, Purim öyküsünün canlandırılması, kutlamanın coşkusuna ve  mutluluğuna  mutluluk    kattı.  Kutlama Ehal kapılarının açılması Anoten duasının okunmasıyla son buldu.  Balat Ahrida Sinagogu yöneticileri, günün anısına her yıl olduğu gibi  tüm konuklara Purim’in simgesi olan Mavlaç şekeri ve anlamlı bir hediye sundular.