YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Rubi ASAMaisky`nin viyolonselinden çıkan tınıları dinlemek, dinlediğiniz notaların yeniden onun belleğinde ruhunda ve bedeninde bestelenişine tanık olmak gibi bir duygu.Bu duyguyu her Maisky dinlediğimde hissederim.Her parça bir daha keşfedilmiş, biraz daha tamamlanmış ; bestecisine, yeniden, belki de "böyle dinlemeyi de tercih etmek ister misin" sorusunu dile getirir

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Uluslararası Dürüst İsrail’de öldü
Holokost döneminde Yahudileri ölümden kurtaran Uluslar arası Dürüst Sim Yeryomin, Bet Şaan’daki evinde yaşama veda etti. Rusya’nın Kursk bölgesinde bir çiftçi ailesinin oğlu olan Sim Yeryomin, açıktan ölmek üzere olan 13 yaşındaki Victor Feinstein’ı kurtardığında henüz 10 yaşındaydı. Victor Feinstein, annesi ve kız kardeşlerinin Almanlar tarafından öldürülmesinden sonra Krakow’dan kaçmıştı. Kursk bölgesine varana dek Feinstein kış süresince kasabadan kasabaya yüzlerce kilometre kat etmişti. Sim Yeryomin, ailesine haber vermeksizin Yahudi çocuğu günlerce gizledi, ona ekmek ve su taşıdı. Daha sonra aile onu eve aldı ve Victor Feinstein sağlığını yeniden kazanana dek korudu. Yahudi olduğunu bilmelerine rağmen, bölgede Alman işgalinin son bulduğu 1943 yılının Nisan ayına dek aile Feinstein’ı güvencede tutmaya devam etti.
1990 yılında Eski Sovyetlerden İsrail’e göç eden Victor Feinstein, Yad Vaşem’e, Sim Yeryomin ve ailesinin Uluslar arası Dürüst olarak onurlandırılması için müracaatta bulundu.
Sim Yeryomin 1959 yılında Zina Shimnovsky adlı bir Yahudi ile evlendi. Geçtiğimiz günlerde Bet Şaan’daki evinde 74 yaşında yaşama veda eden Sim Yeryomin eşinin ölümünden sonra 1996’da ailesinin diğer fertleri ile birlikte İsrail’e göç etmişti.

Yahudiler Filistinlilere fidan dikti
"Kötülüğü kavram olarak yok edemeyiz, ama hepimiz bazı kötülükleri ortadan kaldırabiliriz" diyen 71 yaşındaki Holokost Kurtulanı Rav Dov Marmur, Tu Bişvat’ta, Salem adlı Filistin köyünde fidan diken 300 Yahudi arasında yer aldı.
Bu iyi niyetli grup, Salem köyüne komşu radikal dinci Yahudilerin söküp zarar verdikleri ağaçların yerine 500 zeytin fidanı dikti.
Fidan dikenlerden Arik Ascherman, savaş halinde dahi ağaçlara zarar verilmemesi gerektiğine ilişkin Yaradılış’tan bir bölüm okudu.
Ağaç dikenler arasında bulunan 82 yaşındaki İsrailli ünlü şair Haim Guri; "Burada altı savaş yaşadıktan sonra iki halk arasındaki anlaşmazlığın basit bir şekilde çözümlenebileceğine inanmıyorum. Dünyadaki hiçbir güç bizi bu topraklardan atamayacağı gibi, hiçbir güç Arapları da atamaz. Fakat karşılıklı anlayışa dayanan komşuluk ilişkileri hala bir anlam taşıyor olabilir" dedi.

Kuş gribi genleri bozmak için silah mı?
Suriye’nin ileri gelen gazetelerinden biri, İsrail’in kuş gribi virüsünü Arap komşularının genlerini bozmak amacıyla geliştirdiğini iddia etti. Al-Thawra gazetesi bu iddiasını, 1998’de Sunday Times Gazetesi’nde yayınlanan İsrail’in Yahudileri öldürmeyen, sadece Araplar üzerinde etkili olan biyolojik bir "etnik bomba" geliştirdiğine ilişkin habere dayandırdı.
Gazetede, "Bugün sormamız gereken soru Siyonistler tarafından ‘etnik bomba’ olarak seçilen virüsün kuş gribi olup olmadığı" ifadesi yer alıyor.

Ukrayna seçimlerine ilişkin
Ukrayna’da radikal milliyetçi bir partinin Yahudilerin ve insan hakları savunucularının karşı çıkmasına rağmen mart ayında gerçekleşecek parlamento seçimlerine girmesine izin verildi. Ukrayna Merkez Seçim Komitesi’nin 14 üyesinin sadece 4’ü oylarını bu partinin seçimlere katılmasına karşı kullandı.
Konservatif Parti’nin Lideri Georgy Schokin, antisemit girişimleri ile bilinen MAUP özel üniversitesinin de başkanlığını yapıyor.
Ukrayna Yahudi liderleri partiyi protesto ederek, parti programının nefret ve yabancı düşmanlığını körükleyen unsurlar içerdiği konusunda yetkilileri uyardılar.

Azerbaycan-İsrail
ilişkileri
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, ABD’li Yahudi kuruluşları liderleri ile yaptığı görüşmede, İsrail ile diplomatik ve ticari  ilişkilerinin yükseltilebileceğini belirtti.
Conference of Presidents of Major American Jewish Organisations ve Euro-Asian Jewish Congress’in girişimleri ile Bakü’de gerçekleşen görüşmeye 50 kişiden oluşan bir delegasyon katıldı.