PURİM HAKKINDA…

Roslin PARDOOlmert`li Kadima, Bibi`li Likud ve Peretz`li İşçi Partisi`nin çekişeceğinin öngörüldüğü İsrail seçimlerine, yalnızca iki hafta kalmasına rağmen yapılan kamuoyu araştırmalarına göre halkın %20`si hala kendi geleceğini yönlendirecek olan 28 Mart seçimlerinde hangi partiye oy vereceği konusunda kararsız...

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

PURİM
Böylece bu günler her ilde, her kentte ve her ailede kuşaktan kuşağa anımsanacak ve kutlanacaktı. Purim günleri Yahudiler için son bulmayacak ve bu günlerin anısı kuşaklar boyu sürecekti.
Ester 9:28

PURİM HAKKINDA…
Geçtiğimiz hafta kaleme aldığım Purim yazısı hakkında birkaç satır yazma gerekliliğini hissettim. Söz konusu yazı Barbara Rush’ın The Jewish Year Celebrating the Holidays" adlı kitabından derlenmiş bir yazıdır. Bu kitabın içinde birçok değerli Rabbinin öyküleri ve özdeyişleri de yer almaktadır. Dindarlığın ve Yahudi kültürünün en üst seviyede uygulandığı ABD’de yayınlanan bu kitabın doğaldır ki Rabi’lerin dikkatli kontrollerinden geçmemesi olanaksızdır.
Geçen hafta kaleme aldığım yazıda her sene olduğu üzere geleneksel Purim bilgilerini aktardığım gibi, herkese yeni gelebilecek ve üzerinde medenice tartışma yaratacak birkaç notu eklemekte hiçbir mahzur görmedim. İçinde yaşadığımız çağda tüm olaylara ve yazılara esnek bakılması, hatta bilimsel olarak incelemeye açık olması gerektiğine inanmaktayım ve bu inancımı sürdürme kararındayım.
Ester Kitabı Tanrı buyruğu olan Moşe’nin 5 kitabına dahil bir kitap değildir. Kitab-ı Mukaddes (Tanah) kitabında yer alan bir tarihi öyküdür. Bu öykü dinsel unsurlar taşımaktan ziyade ulusal unsurlar taşır. Tıpkı Hanuka Bayramı gibi. Dolayısıyla insanların her konuda olduğu gibi bu konuda da fikir yürütme hakları vardır. Söz konusu yazım eğer bazı çevreleri rahatsız etti ise bundan üzüntü duyarım. Fakat 15 senedir, her hafta düzenli ve disiplinli bir biçimde bu gazeteye emek veren bir insana daha ılımlı yaklaşıp, en azından doğrudan bana ulaşmanızı dilerdim. Böylece ortak bir uzlaşma noktasını bulacağımıza çok emindim. Daha nice Purimler’de buluşmak dileği ile…

Sara YANAROCAK