Tiyatro Yönetmeni Hayim Eskenazi yaşamini yitirdi

9 Mart Perşembe akşamı, İsviçre`nin Cenevre şehrinde bulunan L`Amicale Juif de Turquie Derneği`nin düzenlediği yıllık kültür faaliyetinde Türkiyeli sanatçılar konuk edildi. Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar`ın bir sergi ve "Türkiye`nin Renkleri" adlı bir dia gösterisi ile katıldığı gecede, Karen Şarhon ve 

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
1970 yıllarından itibaren yaşamını İsrail’de sürdüren Amatör Tiyatro Yönetmeni Hayim Eskenazi geçtiğimiz hafta yaşamını yitirdi.
Hayim Eskenazi, 1947 yılında beş arkadaşı ile birlikte "Türk Musevileri Sahne Amatörleri" adı altında farklı hayırsever dernekler yararına oyunlar sahneleyen bir grubun içinde yer aldı. 1948 yılında topluluğun Maksim’de sergilediği "L’Affaire Dreyfus"de Colonel Picart rolünü canlandırdı, Hazretti Yusuf’ta Ruben rolünü oynadı ve piyesin reji asistanlığını yüklendi. Sonra sırasıyla "Ester Amalka", "Anne Frank’ın Hatıra defteri", Samson ve Dalila", "Yosef ve Rüyaları", Davit ve Bat-Şeva", "Los Maranos", Rambam Hastahanesi" oyunlarında asistanlık, efekt, oyunculuk ve  yönetmenlik yaptı. Eskenazi, tiyatro yaşamını İsrail’de de sürdürdü ve Çehov’un iki klasik oyunu "Ayı" ve "Bir Evlenme Teklifi"ni Türkçe olarak "Sigundo Kazamiento" adlı müzikal komediyi ise 1991 yılında Türkiyeliler Derneği yararına Judeo-Espanyol dilinde sahneye koydu.