Nesim Albala anildi

Adı Or-Ahayim ve Kuzguncuk ile özdeşleşmiş bir hayırseveri dokuz yıl önce kaybetmiştikViktor APALAÇİRestorasyonuna büyük emek verdiği Kuzguncuk`taki tarihi Virane Sinagogu`na, arkadaşları Nesim Albala Sinagogu adını vermişlerdi. Bugün Kuzguncuk`un 2. sinagogunun ismi "Bet Nesim Sinagogu"dur. Or-Ahayim Hastanesi`nde ise, emeğinin eseri olan mevluthanenin ism

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
3 Mart Cumartesi günü, Nesim Albala, hayatını adadığı Kuzguncuk Sinagogu’nda  Aftara duasıyla anıldı. Kuzguncuk Cemaati Başkanı Beto Adato ile dava arkadaşı Alber Behar, Nesim Albala’yı ve eserlerini anlatan birer konuşma yaptılar. Sabah duasına katılanlar hayırseverin fotoğraflarından oluşan "Nesim Albala Köşe"sini incelediler. Bahçede verilen seuda ile anma töreni sona erdi.
Bu yazımda, genç nesillere, Or-Ahayim Hastanesi yönetim kurulunda iki dönem beraber çalışma mutluluğunu yaşadığım Nesim Albala’yı anlatacağım.
"Yakın tarihimizde adı Or-Ahayim Hastanesi’yle özdeşleşmiş insanların başında şüphesiz ki Nesim Albala gelir. Albala, yüreği sevgi ile dolu, etrafına yardım etmek için yaşayan, yararlı olmak için çırpınan bir hayırseverdi. Bu sevgi abidesi ve yorulmak bilmez yardımseverin kocaman kalbinde herkese yer vardı. Herkes için ayrı özel bir mutluluk reçetesi taşırdı. Zira onun gözünde herkes çok kıymetliydi. Or-Ahayim’de katıldığı son yönetim kurulu toplantısında yanıma küçük bir pusula ile yaklaşmış, ‘100. yıl kitabı için bu fakiri unutma’ demişti. Pusulada, ‘Nesim Albala: Or-Ahayim’de 64 yıl bilfiil, İhtiyarlar Yurdu’nda 37, Yetimhanede 29, Kuzguncuk Cemaati’nde 48 sene, ‘Bu Fakir Çalıştı’ ibaresi altına imzasını atmıştı.
Cemaatimizin kaybettiği değerlerin çoğunun görkemli cenaze törenlerine şahit olduk. Ancak hiçbirinde rahmetli Nesim Albala’nın cenazesindeki, son görevi yerine getirme arzusundan kaynaklanan sevgi seline ve coşkuya rastlamadık.
Hiç kimseyi küçümsemez, herkese ayrı ayrı değer verdiğini ispat eden samimi iltifatlarda bulunurdu.
Or-Ahayim Yönetim Kurulu’ndaki çalışma arkadaşlarına, Kuzguncuk Cemaati’ndeki dindaşlarına, mahalle halkına, iş çevresindeki dostlarına, yardımlarına koştuğu hastalara, yetimlere, ihtiyarlara ayrı ayrı, eşit ölçüde değer verirdi. Yüreğindeki insan sevgisini göstermekte cimri davranmazdı. Herkesin gönlünü almak için değişik bir formülü vardı. Hepsinde, vazgeçilmez olduklarını vurgulayan samimi iltifatlarla, ‘Albala’nın en çok sevdiği Pembe Melek benim’ kanaatinin yerleşmesini sağlardı.
Or-Ahayim Hastanesi hakkında az bilgisi olan, hastaneye sadece yakınlarının mevlut günlerinde gelen cemaat mensuplarını, Or-Ahayim deyince: ‘Albala’nın Hastanesi’ etiketini yapıştırmalarına önceleri çok kızardım. Hastanenin arkasındaki doktor, hemşire, gönüllü ordusunu yok sayıp, Or-Ahayim isminin Albala ile özdeşleştirilmesi çok ağrıma giderdi. Ancak şimdi Albala’nın yokluğunda onlara hak veriyorum. Hastanede çok uzun yıllar, haftanın yedi günü, bir nefer gibi, tevazu ile çalışıp, olağanüstü bir performans göstererek ‘Mevlut Or-Ahayim’de yapılır’ bilincinin yerleşmesinde, Or-Ahayim adını yüceltmede Nesim Albala’nın sağladığı başarı, adının Or-Ahayim’le özdeşleşmesine haklılık kazandırıyor.
Albala yalnız Musevi cemaati içinde değil, Müslüman ve Hıristiyanlar arasında da çok sevilirdi. Nesim Albala’nın popülaritesine örnek vermek için, cenaze günü Kuzguncuk esnafının dükkânlarının kepenklerini indirip, aralarından çıkan bu halk kahramanına karşı son görevlerini yerine getirmek için cenazesini omuzlarda Kuzguncuk sokaklarında taşıdıklarını anlatabiliriz.
İnsanlarla çabuk diyalog kurmadaki inanılmaz becerisi ile Nesim Albala, çevresini ve bulunduğu ortamı sevgi ve saygıyla aydınlatan popüler bir insandı. Yumuşak karakteri, uzlaşmacı ve barışsever yaratılışı ile münakaşadan ve kavgadan uzak durmaya çalışır, hiç kimseyle sürtüşmezdi. Alçak gönüllü, tatlı dilli, yorulmak bilmez, dinamik, çalışkan Nesim Albala, birleştirici vasıflara sahipti. Hoşgörünün ve uzlaşmanın sembolüydü. Karşısındakinin gönlünü almadaki benzersiz becerisi ile herkes tarafından çok sevilirdi. Ruhani lideri olduğu Kuzguncuk Cemaati’nde herkesin yardımına koşar, sinagogun Cumartesi sabahları boş kalmaması için arabasıyla dostlarını evlerinden toplar, seuda ile gönüllerini alır, ellerine birer şişe kolonya hediyesi ile birlikte evlerine yolcu ederdi.
Örnek hayırsever
25 yaşındayken kaydığını yaptırdığı CHP Gençlik Kolu’nda ilk Musevi genci sıfatıyla militan gibi çalışmıştı. İki sinagogu, bir kilisesi olan Kuzguncuk’un ilk camisinin yapımında emeği geçen, caminin temeline ilk harcı atan Nesim Albala, çok yönlü, zengin bir kişiliğe sahipti. Bu bilgiler Albala’nın cenaze töreni sırasında, caminin imamı tarafından kızının kulağına fısıldanmıştır. Dindar kişiliğini takdir edenler onun ardından "Tov Leşamayim ve Tov Laberiyot" (Göklere ve insanlara iyi oldun) demişlerdi. Or-Ahayim Yönetim Kurulu’ndaki son çalışma arkadaşları, vefatından sonra bir Nesim Albala Fonu tahsis ettiler. Ailesinin ilk katılımıyla oluşturulan Albala Fonu’na sevenleri çok bağlı olduğu ve haftanın yedi gününü geçirdiği hastanesine mali katkıda bulundular.
Restorasyonuna büyük emek verdiği tarihi Kuzguncuk Sinagogu’na, arkadaşları Nesim Albala sinagogu adını verdiler. Kuzguncuk’taki Virane Sinagogu’nun yeni ismi Bet Nesim Sinagogu oldu. Arkasından insanlık onuruna yaraşır bir ömür, iyilik, dostluk, hayırseverlikle yoğrulmuş, gelecek kuşaklara ibretle anlatılacak anılar bıraktı. Kuzguncuk Cemaati’nin yetiştirdiği, Or-Ahayim’in 100 yıllık tarihinin en renkli kişilerinden biri olan, ‘tatlı dilli’ Nesim Albala’yı kalplerimize gömdük. Nesim Albala’ya genç, yaşlı herkes ‘Baba’ diye hitap ederdi. Or-Ahayim’in yeri doldurulamaz ‘Baba’sı arkasında birçok öksüz bıraktı. Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşları, emeğinin eseri olan mevluthaneye ‘Nesim Albala’ adını verdiler. Anısı gönüllerde yaşayacak.