Texas valilik seçiminde Yahudi aday

Country müzisyeni ve roman yazarı 61 yaşındaki Kinky Friedman, Texas valilik seçimlerinde adaylığını açıkladı. Seçim kampanyasında "Valim Yahudi bir kovboy" sloganını kullanan aday seçilmesi durumunda valilik binasına mezuza koydurmak istiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
1944’te Chicago’da doğan Kinky Friedman, Texas’ta büyüdü. Ailesi, genelde Yahudilerin devam ettiği, Echo Hill yaz kampının sahibi olan Friedman, Borneo’da 1960’larda barış gücünde görev yapıp ülkesine döndükten sonra "Kinky Friedman ve Texas Yahudileri" (Kinky Friedman and Texas Jewboys) müzik grubunu kurdu.
Holokost hakkında country tarzı şarkı söyleyen grup, 1970’lerin ortasında ayrılmalarından itibaren 10 yıl boyunca eroin kullanan Friedman, 1980’lerde eroini tamamen bırakıp aile işi olan Echo Hill’e döndü ve çok başarılı, komedi tarzında 20 roman yazdı. "Tabi ki vali olacağım, neden olmasın?" diyen aday, şimdi Texas’ın merkezinde bir çiftlikte Friedmans adını verdiği 5 köpeği ve 1 kedisiyle yaşıyor.
Birçok araştırmacının geçen seçimlerde şans tanımadığı aday, günümüzde artan seçim kampanyası ile ciddi güç topluyor. Friedman, sigarası ve siyah kovboy şapkasıyla tüm Texas’ı dolaşıp okullarda konuşma yapıyor; halka ve medyaya demeçler veriyor. Eğitim sistemini güncelleştirmek ve yenilenebilir enerji endüstrisini desteklemek gibi konulara önem verdiğini belirten aday ayrıca idam cezasına karşı olduğunun altını çiziyor ve ilk işinin mahkeme tarafından cinayetten suçlu bulunan Yahudi Max Soffar’ın suçsuzluğunu ispatlamak olduğunu belirtiyor.
Seçimlerde bağımsız aday olabilmek için Texas kanunlarına göre, seçimlere 2 ay kala (7 Mart 2006) 45.000 seçmenin imzasına ihtiyaç var. Friedman bu konuda kendine oldukça güveniyor. Fakat Friedman kazanması durumunda şarkı ve romanlarındaki sözler yüzünden eleştirileceğinden endişeli: "Ben ne bir politikacıyım ne de bir bürokrat. Ben gerçeği konuşan bir yazarım ve amacım Texas’a zafer getirmek" demekte.