Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONKuş gribi Avrupa`da kedilere sıçradıAlmanya ve Avusturya`da kuş gribinin kedilere bulaştığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalığın memelilere ve insanlara bulaşacak şekilde mutasyona uğramasından endişe duyuyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçen hafta Baltık denizinde bulunan, Almanya’ya bağlı Rügen adasında bir kedinin kuş gribinden öldüğü bildirilmişti. Alman yetkililer kuş gribine rastlanılan bölgelerde hayvan sahiplerini kedi ve köpeklerini evde tutmaları konusunda uyarmıştı. Kuş gribi korkusu Almanya’da yapılacak 2006 Dünya Kupası’nın da iptal edilip edilmeyeceği gibi tartışmaları da doğurmuştu.
Bu hafta da Avusturya’daki bir hayvan barınağındaki 170 kediden bir kısmında H5N1 virüsüne rastlandı. Geçen ay aynı hayvan barınağındaki tavuklarda kuş gribi olduğu bildirilmişti. Hayvan barınağındaki tüm kediler karantinaya alındı ve havyan barınağı kapatıldı.
WHO’dan yapılan açıklamalara göre Avrupa’daki vakalar H5N1 virüsünün kedigillere ilk bulaşması değil. Bilim adamlarına göre 2003’ten beri Asya’daki hayvanat bahçelerinde bulunan leopar, kaplan gibi kedigillerde de kuş gribine rastlandı.
WHO kuş gribinin tarım sektörüne maliyetinin 10 milyar Doları bulduğunu ve 300 Milyon çiftçiyi etkilediğini açıkladı. Şubattan beri 17 yeni ülkeye ve 4 kıtaya  yayılan kuş gribinin 2003’ten bu yana 95 kişinin de ölümüne yol açtığı belirtildi. WHO salgınının boyutlarının genişlemesi veya bu boyutta başka bir salgının daha çıkması durumunda kaynaklarının bu durumla başa çıkmaya yetmeyebileceğini de bildirdi.

Yugoslavya savaş suçlusu
intihar etti

Yugoslavya iç savaşı sırasında Hırvatistan’daki Sırpların liderliğini yapan Milan Babic hücresinde ölü bulundu. Milan Babic 1991 yılında Hırvat bölgesindeki Knin şehrinin belediye başkanıyken bağımsızlık ilan ederek Krajina Sırp Cumhuriyetini kurmuştu. Babic’in yönetimi altında bölgede yaşayan 78.000 Hırvat ve 2.000 Müslüman’ın büyük bir kısmı öldürülmüş, sürülmüş veya sınırdışı edilmişti.  Babic kendisini Den Haag’daki uluslar arası mahkeme önünde savunmak için kendiliğinden teslim olmuştu.
Krajina Cumhuriyeti’ni 1995’te kanlı bir şekilde ortadan kaldıran Hırvat General Ante Gotovina da Den Haag’da yargılanıyor. Gotovina geçen Aralık’ta İspanya’da yakalanmıştı.

İran ile nükleer krizde
IEAE umutlu, ABD aceleci

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı El-Beradei İran ile yapılan diplomatik temasların umut verici olduğunu açıkladı. İran’ın AB ve Rusya ile sürdürdüğü görüşmelerde iki yıl boyunca küçük çaplı deneyler hariç olmak üzere Uranyum zenginleştirme işlemine ara verebileceğini taahhüt ettiği söyleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı Nicholas Burns ise İran’ın çoktan çizgiyi aştığını ve BM Güvenlik Konseyi’ne çıkarılmasının daha fazla geciktirilmemesi gerektiği savundu.

Yeni araştırmalarda küresel
ısınmanın etkileri

Pazartesi günü bilim dergisi Science’ta çıkan makaleye göre Antarktika’daki buzlar hızla eriyor. Bilim adamları her sene 36 mil karelik buz tabakasının kaybolduğunu ve bu sebeple deniz seviyelerinin hızla artabileceğini bildirdiler.
Kanada’da yapılan bir araştırmada da küresel ısınmanın Kanada Çam Ormanları’na ağır zarar verdiği tespit edildi. Kanada’nın normal iklim koşullarında ᆨ dereceye varan kış soğuklarını ormandaki zararlı böceklerin nüfusunu kontrol ettiği fakat 10 senedir kışların yeterince soğuk olmaması nedeni ile zararlıların hızla arttığı ve farklı bölgelere yayıldığı belirlendi. Bu sebeple her sene zararlı haşarat tarafından öldürülen çam ağacı sayısının da hızla arttığı belirtildi.

Irak’ta şiddet ve politik kaos
Irak’ta çatışmalar ve şiddet olayları sürerken yeni hükümetin ne zaman kurulacağı belirsizliğini koruyor. Şu anki başbakan Caferi’nin yeniden aday olmaması için yapılan baskılar amacına ulaşamadı
Şiddetin sürdüğü Irak’ta şu an iş başında olan ara dönem hükümetin yakında yerini kalıcı hükümete bırakması gerekiyor. Fakat şimdiki Şii başbakan Caferi hakkındaki tartışmalar ve çatışmalar nedeni ile takvim belirsizliğini koruyor.
Caferi 275 sandalyeli Irak meclisinde 130 sandalyeye hakim Şii etnik temelli Birleşik Irak Koalisyonu’nun resmi adayı oldu. ABD karşıtı molla Mukteda al Sadr tarafından desteklenen Caferi kendi partisinde adaylık yarışını tek oy farkı ile kazanmıştı.
Sandalyelerin geri kalanını kontrol eden Sünni ve Kürt politik partiler ise Caferi’nin aday olmaması için baskı yapıyor. ABD Irak’ta geniş tabanlı bir hükümet isterken, Sünni ve Kürt gruplar Caferi tekrar aday olursa arkasında durmayacaklarını ve kendi adaylarını belirleyeceklerini bildirdiler.
Irak’taki Sünniler, Askeriye Türbesi’ne yapılan bombalı saldırının ardından Şii militanları kontrol edemediği gerekçesi ile Caferi’nin başbakanlığa tekrar aday olmasını istemiyorlar. Kürtler de Kerkük’ün statüsü konusunda Caferi’nin görüşleri ile anlaşmazlık halinde bulunuyorlar. Irak’ta çatışmalar sürerken Caferi’nin Türkiye’yi ziyareti de Kürt Cumhurbaşkanı Talabani’den tepki çekmişti..
Şubat seçim sonuçlarının onaylanması ve böylece yeni hükümetin kurulması için meclisi 12 Mart Pazar günü toplamak isteyen Talabani’nin girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı.  Şii gruplar kendi aralarındaki görüş farklılıklarına rağmen Caferi’yi desteklemeye devam ettiler. Geçici başbakanlığı bir oyla kaybeden Şii Başkan Yardımcısı Adil AbdülMehdi, Talabani’nin tasarısını imzalamayı reddetti.
Irak’ta politik belirsizlik sürerken, şiddet olayları da durulmadı. Pazartesi günkü bombalı saldırılarda 11 kişi hayatını kaybederken Bağdat’ı savunmakla yükümlü birliklerin komutanı General Mibder Hatim el-Dulaymi de bir keskin nişancı tarafından öldürüldü.