Trekking ile doğaya yolculuk

Seda ŞİREMDoğayı ve sporu seviyorsanız, trekking tam size göre bir seçenek. Günübirlik trekking turları ile bedeninize ve ruhunuza biraz zaman ayırabilirsiniz

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Mega kentlerde, şehirlerde yaşadığımız modern hayatlarda kendimizi hayatın koşuşturmasına o kadar kaptırıyoruz ki, nefes almayı unutuyoruz. Stress, iş, hava kirliliği, taştan soğuk binalar, motorlu taşıtlar; her ne kadar bundan yeri gelince şikayet etsek de hayatımızın vazgeçilmezi, bir parçası haline geliyor. İnsanların şehir dışına kaçma çabaları, şehir dışındaki sitelerin çok revaçta olması da herhalde bizlerin artık kendi yarattığımız mega-şehirlerin bir parçası olmak istemeyişimizden, özümüze yani doğaya dönmek istememizden kaynaklanıyor. O yüzden;  egzosdan, kirden, gürültüden uzak, ne zaman mavi ile yeşili birlikte yakalasak; gözlerimizi kapar, başımızı göğe doğru uzatır derin bir nefes alırız; sonra da huzurun verdiği  içten bir tebessüm kaplar yüzümüzü. Bunun için ille de evimizi şehir dışına taşımamıza ya da hayatımızı değiştirmemize gerek yok; çoğumuz çalışıyor, okuyoruz; evimizi, düzenimizi öyle uzun süreli tatiller için pek bırakamıyoruz. Bu yüzden, İstanbullular olarak çok şanslıyız çünkü İstanbul’a sadece birkaç saat uzaklıktaki trekking parkurlarında günübirlik ya da hafta sonu turlarıyla doğanın tadını çıkarabilir ve yeni haftaya ruhumuzu dinlendirmiş bir şekilde başlayabiliriz.

Trekking Nedir?
 Trekking doğa sporlarının en hafif kollarından biridir. Dilimize İngilizce'den geçen "trekking" sözcüğü İngilizce'de "doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak" anlamına geliyor. Kısacası doğa yürüyüşü diyebiliriz. Her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği trekking gezilerinde ormanlık alan, yayla, kanyon içi, akarsu ve göl çevreleri gibi çeşitli zorluklarda parkurlar yer alır. Yürüyüş süresi parkura ve zorluk derecesine göre değişir, zaman mümkün olduğunca verimli kullanılır bunun için sabah erken saatte kalkılır. Anlaşılan acenta ile parkura gidilir, geziler bölge ve trekking konusunda tecrübeli rehberler eşliğinde yapılır.
Acentalardan turu satın almadan önce parkurun zorluk derecesi ve gideceğiniz bölgenin hava durumu hakkında bilgi almak gerek. Aksi takdirde beklenmedik sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Trekking’e giderken rahat giyinmeli, uygun ayakkabılar kullanmalı ve yanınıza yedek eşyalar bulunduracağınız bir sırt çantası almalısınız. İlk kez böyle bir etkinliğe katılacakların zorlanmamaları için kolay parkurlardan başlaması tavsiye edilir. Zamanla tecrübe kazandıkça zorluk derecesini arttırılabilirsiniz.
 
İstanbul’a en yakın
trekking alanları

Mevsim nedeniyle şu aralar en çok tercih edilen bölge Abant, yaylalar karla kaplı olduğundan parkur orta zorlukta bir parkur ama karda yürümenin verdiği keyif de göz ardı edilemez. Onun dışında İstanbul’a en yakın günü birlik tur düzenlenen yerler Aytepe, Menekşe Yaylası, Serindere, İnönü Yaylası’dır. Yuvacık civarında olan bu parkurlar İstanbul’a yaklaşık 2DŽ,5 saat uzaklıktadır.
Turlar herşey dahil 50ᇚ YTL  olup, çoğunlukla günü birlik düzenlenir.

Hafta sonu trekking turları
hakkında bilgi edinebileceğiniz bazı acentalar:
GeziciYak Turizm (0212) 238 51 07ᆜ,  info@geziciyak.com, www.geziciyak.com
Kamp Ateşi Turizm (0212) 292 96 05, kampatesi@superonline.com, www.kampatesi.com
Arnika Turizm (0212) 245 15 93, arnika@arnika.com.tr
Deep Nature Travel (0212) 243 68 85, deep@deepnature.com, www.deepnature.org
Buklamania Outdoor Sports (0212) 245 06 35,  bukla@bukla.com, www.buklamania.com
Emesis Travel (0216) 349 47 07ᆜ , info@emesistravel.com.tr 
Fest Travel (0212) 216 10 36 , fest@festtravel.com