Almanya Holokost arşivini açmiyor

Almanya`nın merkezindeki küçük bir kasabada bulunan ve milyonlarca Holokost kurbanı ile ilgili ayrıntılı bilgiler barındıran dünyanın en büyük Holokost arşivinin açılması yönündeki ABD ve tarihçilerin talepleri Almanya tarafından geri çevrildi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
The New York Times Gazetesi’nin yayınladığı haberde, arşivleri denetlemek isteyen 11 devletin temsilcilerinden oluşan uluslararası komisyonun çalışmalarının sakıncalı bulunarak ABD’nin arşivleri açma talebinin yasal engellerle karşılaştığı bildirildi. Almanya Dışişleri Bakanı sözcüsü konuyla ilgili olarak, 1955’de imzalanan ve arşivlerin içerdiği bilgilerin gizli tutulması yönünde maddeler içeren "Bonn Anlaşmaları"nın değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
Sözcü Berlin’de verdiği demeçte, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yakınlarını kaybeden kişilere yardımcı olmak için kurulan arşivin açılabileceğini belirterek, "Engellediğimiz yönündeki suçlamalar asılsızdır. Almanya, arşivlerin açılması yönündeki çalışmalarda işbirliği yapıyor ve destekliyor" dedi.
Almanya Hükümeti tarafından finanse edilen arşiv, Almanya, Amerika, İsrail, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Belçika, Hollanda, İtalya, Polonya ve Lüksemburg temsilcilerinden oluşan uluslararası bir komisyon tarafından denetleniyor. Uzunluğu 25 kilometre olan dosyalarda, Nazi soykırımında hayatını kaybeden toplam 17 milyon kurbanın yanı sıra, yapılan tıbbi deneyler ile insanların nelere tabi tutuldukları hakkında bilgiler de bulunuyor.