AB`den FÖY`e 143 milyon dolarlik yardim

AB Dışişleri Bakanları bir araya gelerek, Filistin Yönetimi`nin finansal açıdan çökmemesi için acil bir plan geliştirdi. Plan kapsamında FÖY`e 143 milyon dolarlık yardımın verileceği açıklandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avrupa Birliği; Hamas, hükümeti devralmadan önce Filistin Yönetimi’ne 143 milyon dolar vereceğini açıkladı. Hamas iktidara geldikten sonra ne yapacağı konusunda sessiz kalan AB, Filistinlilere yardım amacıyla vermeyi düşündüğü 143 milyon doları acil olarak göndermeyi planlıyor.
AB Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Benita Ferrero Waldner AB’nin "bekle ve gör" politikası izlediğini belirterek, "Şu anda biraz sabırlı olmalıyız. Daha sonra ne yapılacağına karar vereceğiz" şeklinde konuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı sekreteri Jack Straw ise, "Biz yardımımızı şu andaki Filistin Yönetimi’ne yapıyoruz, göreve gelecek olan Hamas hükümetine değil. Dünya Bankası, Filistin Yönetimi’ne yapılacak bütün ödemelerin devam ettirilmesi yönünde karar aldı. İngiliz Hükümeti’nin yaptığı da budur" açıklamasında bulundu.
AB Dışişleri Bakanları bir araya gelerek, Filistin Yönetimi’nin finansal açıdan çökmemesi için acil bir plan geliştirdi. Bu plana göre enerji için 48 milyon dolar, sağlık ve eğitim için de 76 milyon dolar Filistin Yönetimi’ne verilecek. Kalan bakiye ise Dünya Bankası’ndaki AB hesabından verilecek. 2005 yılında bu hesaptan 83 milyon dolar verilmiş ancak Filistin Yönetimi bu paranın yarısını kullanmıştı.
Gazze’deki Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zuhri, hala tartışılmakta olan AB yardımını seve seve kabul edeceklerini söyledi. Zuhri ayrıca "Bu yardım, Amerikan-İsrail ortaklığındaki Filistin ekonomisini sıkıştırma amacının başarısızlıkla sonuçlandığının kanıtıdır" yorumunda bulundu.