Hamas lideri Halid Meşal pazartesi günü yaptığı açıklamada grubunun, hiçbir şart koşmadan, Amerika dahil tüm uluslararası camiayla görüşmeye hazır olduğunu; fakat Siyonist düşman ile müzakere etmeyeceğini açıkladı
Hamas lideri Halid Meşal pazartesi günü yaptığı açıklamada, yakında hükümet kuracak olan grubunun İsrail hariç, tüm uluslararası toplumla görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Londra gazetesi Al-Hayata konuşan Meşal, son birkaç gün içinde uluslararası hükümetlerin Hamasa, Filistin Yönetimi tarafından yürütülecek olan projelere destek vereceklerine dair mesajlar yolladıklarını söyledi.
Bunun yanı sıra Hamas liderlerinden Mahmud Zahar ve Saed Siyam, pazar günü verdikleri demeçte İsrail ile hiçbir görüşmenin söz konusu olmadığını belirttiler. İsrail Radyosunın yayınladığı habere göre, tüm Arap dünyasından parlamento üyelerinin bulunduğu Ürdünün Amman şehrinde konuşma yapan Zahar, İsrailin düşman olduğunu ve görüşmelerin mümkün olmadığını söyleyerek, bozulan diplomatik müzakereleri iyileştirmeyi düşünmediklerini sözlerine ekledi.
İsrail başbakanlık yetkilerini elinde bulunduran Ehud Olmert, ABDnin Ortadoğu temsilcisi David Welche pazar günü yaptığı açıklamada iki Filistin hükümetinin olamayacağını, anlaşmaya devam etmek istedikleri Abbas hükümetinin iyi, Hamas tarafından yönetilen hükümetin ise kötü olduğunu belirtti.
Hamasın hükümetlerle görüşmeye başlamasının ardından İsrail, uluslararası toplumun Hamas ile anlaşmaya varmadan önce, Hamasın İsraili tanıması, silahsızlanması ve geçmiş anlaşmaları kabul etmesi yönündeki isteklerinden vazgeçmemeleri konusunda emin olmak istiyor.
Haniye: Washington Postun haberi
yanlış, barış yok
Filistin Yönetiminin yeni başbakan adayı İsmail Haniye pazar günü, Hamasın İsrail ile barış yapmaya hazırlandığı yönündeki haberleri yalanlayarak, Washington Postun haberi yanlış yansıttığını söyledi. Haniye İsrail ile ilgili açıklamalarının yanlış anlaşıldığını belirtti. Haniye İsrail ile muhtemel bir barıştan değil, politik bir ateşkesten bahsettiğini söyleyerek, konuyla ilgili "Gazete ile yaptığım röportajda İsraili tanımaktan bahsetmedim. Ben sadece İsrailin Kudüs dahil 1967deki sınırlarına geri dönmesi, mahkumları serbest bırakması durumunda uzun süreli bir ateşkesin olabileceğini söyledim" açıklamasında bulundu.
Pazar günü Washington Post gazetesi Haniyenin, İsrailin 1967deki sınırlarına geri dönmesi durumunda Hamasın barış yapacağını söylediğini belirtmişti. Bu demeç, Hamasın İsrail ile barış anlaşmasından bahsettiği ilk yorumuydu.
Hamas sözcüsü Salah Bardawil konuyla ilgili olarak, "Sorulan soruya cevap veren Haniye, İsrailin Hamasın öne sürdüğü koşulları kabul etmesi durumunda, ateşkesin düşünülebileceğini belirtti" dedi.
Zahar ise Hamasın İsraili tanıması yönündeki baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi. Zahar düşüncelerini "Neden İsraili tanımalıyız? İsrail, Filistin halkının ve mültecilerin geri dönme haklarını tanıdı mı?" sözleriyle belirtti.