Seçimlerden önce anket sonuçlari açiklandi

Gelecek ay gerçekleşecek seçimlerden önce son anket sonuçlarına göre Kadima`nın 39 sandalye alacağı tahmin ediliyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail seçimleriyle ilgili yapılan son anketlerin sonuçları pazar günü açıklandı.  Seçimlerde en güçlü aday olarak gösterilen Kadima’nın  mecliste 39 sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor. Anket sonuçlarında Kadima’yı 19 milletvekiliyle İşçi Partisi ve  16 milletvekiliyle Likud takip ediyor.  
Kadima Partisi’nin 28 Mart’ta yapılacak seçimleri kazanması durumunda, başbakanlık görevini yürütmekte olan Ehud Olmert’in, seçim kampanyası boyunca Kadima’ya saldırıda bulunmayan partilerle bir koalisyon kurması bekleniyor. Kadima yetkililerine göre, Likud ve İşçi Partisi’nin koalisyona dahil olma olasılıkları devam etse de, Binyamin Netanyahu ve Amir Peretz ileride partilerinin başında olmazlarsa, koalisyon olasılığı daha da güçlenecek.
Kadima Partisi’ndeki ortak görüş, seçim sonuçlarından sonra Netanyahu ve Peretz’in hemen partierinden istifa edeceği yönünde. Netanyahu’nun istifa etmesi halinde, Olmert’in Likud’un iki numaralı bakanı Silvan Şalom’la daha rahat çalışabileceği düşünülüyor. İşçi Partisi’nde ise, Başbakan Ariel Şaron’un koalisyonun dışında  kalmak istediğini açıkça belirtmiş olan Peretz’in dışında herhangi biriyle çalışmak Olmert için daha kolay olacak. 
Netanyahu ve Peretz’in Likud ve İşçi Partisi’nin başkanları kalması durumunda ise, Kadima’nın 61 sandalyelik bir koalisyon oluşturacağı tahmin ediliyor. Koalisyona dahil olacak partilerin arasında Israel Beitenu, Şas ve Birleşik Tora Yahudiliği’nin yer alacağı düşünülüyor.  Meretz’in lideri Yossi Beilin, Kadima önderliğinde bir koalisyona katılmak istediğini belirtmiş olmasına rağmen,Meretz’in Kadima’ya saldıran reklam kampanyası yüzünden, bu koalisyon pek olası gözükmüyor.

Ehud Barak İşçi Partisi’nin
seçim kampanyasına katıldı

Aylardır süren kararsızlığın ardından, Ehud Barak İşçi Partisi’nin seçim kampanyasına son anda katıldı. 
Ehud Barak’a yakınlığıyla bilinen Bakan Şalom Simhon’un, eski başbakanın partiye dönüşünü, İşçi Partisi Başkanı Amir Peretz’le yaptığı bazı görüşmeler sonunda ayarladığı belirtildi. 
İşçi Partisi’nden  bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Barak partide motivasyon amacıyla bulunuyor. Kimlerin bakanlıklara getirileceğine dair belirgin bir sonuç olmamasına  rağmen, İşçi Partisi’nin Savunma Bakanlığı’nı talep etmesi halinde, Barak’ın en uygun aday olduğu düşünülüyor. 
İşçi Partisi kurallarına göre, parti başkanı genel seçimlerden altı ay sonra, ortak kararla başkanlıktan çıkartılabiliyor. Peretz’in başkanlığının son bulması durumda, Barak’ın parti başkanı olmak isteyebileceği söyleniyor.