Baleyi yaşayarak öğrenmek...

Joelle PİNTOİyi bir balerin olmak fiziksel güç, kuvvetli bir karakter ve bale sevgisi gerektirir. Belki de bu yüzden, çocukken balerin olmayı düşleyen küçük kızların çoğu yolun başında pes ederken, sadece en azimlileri profesyonel bale hayatına atılır. Yılların verdiği bale tecrübesini, yeni jenerasyona yenilikçi yöntemlerle aktaran Evelyn Y

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bize yeni bale okulunuzdan kısaca bahsedebilir misiniz?
Aslında burası konsept olarak bir hobi merkezi.  Her eğitim yılında yeni hobi branşlarını bünyemizde topluyoruz.  Örneğin, bu sene yaratıcı drama, sanat atölyesi, yoga ve 1,5DŽ,5 yaş grupları arası toddlers gym programlarını uygulamaya soktuk.  Diğer bölümümüzde ise uzman psikolog ortağımızın yaptığı çocuk ve yetişkin terapileri yer alıyor.  Merkezimizin üçüncü ayağı ise bale bölümü. Ben 11 senedir bale öğretmenliği yapmaktayım. 11 sene boyunca çeşitli anaokulları, çocuk yuvaları, ilköğretim okulları ve liselerde çalıştım.  Seneler geçtikçe herkes bana "Sizin özel ders vereceğiniz bir yer yok mu?" diye sormaya başladı.  İşte bu sorular beni düşündürmeye başladığında, karşıma böyle bir hobi merkezi çıktı. Burada 3 ile 12 yaş çocuklarına, kendi yaş grupları için özel hazırlanmış sınıflarda bale eğitimi vermekteyiz. 
Bu programın diğer bale programlarından en önemli farkı; programlar yapılırken uzman psikoloğumuzun gözetimde, özellikle küçük yaş grubu için incelenerek yapılması  ve çocukların kas gelişimlerine yardımcı olmak için bir çocuk doktoru tarafından kontrol edilmesidir.  Bale programına gelen her çocuk, yardımcı ders olarak bale solfeji çalışmasına da katılmaktadır. Bu çalışma, çocukların müzik kulaklarının gelişmesine yardımcı olurken, ritm duygularının da ilerlemesini sağlıyor.   
İlkokulla birlikte çocuklarımız Akademik Onaylı Bale Programına başlıyorlar. Çalışma saatleri biraz daha uzuyor, ama ilerlemeyi gördükçe kimse şikayet etmiyor. Düzenli olarak katılım çok önemli. Çocuklarımız buna çok dikkat ediyorlar.

Baleyi çocuklara sevdirmek için ne tarz yöntemler kullanıyorsunuz?

Benim amacım bir yaşam biçimi, bir kültür olarak bale sanatını çocuklara sevdirebilmek ve anlatabilmek.  Ne yazık ki herkes balerin veya balet olamıyor ama yeterince bilirsek ve seversek herkes bale seyircisi olabilir. Bale okulunda bizler Coppelia’yı, Fındıkkıran’ı izliyoruz, resimlerini çiziyoruz, dekorları kendimiz tasarlıyoruz. Bazen bale kostümlerini boyuyoruz. Yani baleyi yaşayarak öğreniyoruz. Ayrıca AKM’ye bale izlemeye de gidiyoruz.  Ben yaptığım işten büyük keyif ve heyecan alıyorum. Sene sonu resitallerinde de sanıyorum herkesten fazla heyecanlanıyorum.

Bir çocuk bale eğitimine kaç yaşında başlamalıdır?
Genellikle çocuklar 3,4,5 yaş civarında bale ile tanışıyorlar.  Kimi zaman bale okuluna anne ve babanın isteği doğrultusunda gidiyorlar, bazen de çocuk küçük işaretler gönderiyor ailelere.  Çok esnek olan, müzik duyduğunda hemen dans etmeye başlayan veya televizyondaki dans ve bale sahnelerini gözünü kırpmadan izleyen bir çocuğunuz varsa, bale veya dansla tanıştırmanın vakti gelmiş demektir. 

Balenin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir?

Bale sayesinde çocuklar vücutlarını daha iyi tanıyorlar ve kontrol etmeyi öğreniyorlar.  Böylece düşme gibi kazalarda yaralanmalar azalmış oluyor.  Ayrıca aldıkları eğitime paralel olarak müzik kulakları gelişiyor ve ritmi algılamayı öğreniyorlar.   Enerjilerini tek bir yöne kanalize etmeyi başarabildiklerinden, kendileriyle barışık, huzurlu bir yapı geliştirebiliyorlar.  Yaşıtları ile birlikte hareket ettikleri için, sosyalleşme becerileri de artıyor.  Bale ile başlayan sanat hayatlarında, ileriki dönemlerde bir  enstrümana da yönelebiliyorlar. 
Bale, erken çocukluk çağında gelişmekte olan küçük ve büyük kasları destekleyen eğlenceli bir araçtır.  Aynı zamanda esneklik kazandırıcı hareketler sayesinde denge de gelişiyor.  Bu da hayatın her alanında rahatlık ve kolaylık sağlıyor. 

Profesyonel bir balerin / balet olmak isteyen bir çocuğun nasıl bir yol izlemesi gerekir?

Çocuklar 3.5 – 4 yaşlarında başladıkları bu bale yolculuğuna yetenekleri doğrultusunda 8 – 9 yaşlarında konservatuar sınavlarına girerek profesyonel olarak devam etme seçeneğine sahiptirler.  Ancak bu sınavda başarısız oldukları takdirde bile, bizimki gibi bale okullarına giderek bale yolculuğuna devam edebilirler.

Çoğu küçük kız büyüyünce balerin olmak ister ama sonunda genellikle  iş kadını olur.  Siz nasıl profesyonel bale hayatına atıldınız?
Evet, hemen hemen her kız büyüyünce balerin olmak ister.  Ama balerin olmak hem kendiniz, hem de yakın çevreniz tarafından özenli olmayı gerektirir.  Bu da büyüdükçe size yük olarak gelebilir.  Bunu yapmayı ne kadar istediğiniz çok önemli.  Örneğin, Cumartesi ve Pazar günleri arkadaşlarınızla sinemaya gitmek yerine 8 saat bale yapar mısınız?  Ya da okuldan sonra evde televizyon seyretmek yerine geç saate kadar egzersiz yapmanız gerekirse ne olur?  Ayrıca parmaklarınızın acısına veya kaslarınızın ağrısına dayanmanız gerekir.  Bu kolay bir yol değil.  Ailem bana her zaman çok destek oldu.  Bu konuda çok şanslıyım, çünkü eşim de herzaman çok sabırlı ve destekleyici oldu;  ilerlememi sağladı.  Hâlâ fikir vererek destek olur ve resitallerde sakinleşmem için elinden geleni yapar.

İleriye dönük projeleriniz…

Gelecek eğitim yılında özürlü çocuklar için bir bale sınıfı açmayı planlamaktayım.  Ayrıca planları devam eden bir balet sınıfı var.  Bu balet sınıfı özel olarak erkek çocuk kas yapıları göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir program. Bu programı yurt dışından getirttik ve kendi çocuklarımızın yapısına adapte ettik.