Özbek haham antisemitizm kurbani

Yahudi bir gazete muhabirine, "Nazi kampı muhafızı" diyen Londra Belediye Başkanı Livingstone, dört hafta görevden uzaklaştırma cezasına çarptırıldı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te geçtiğimiz hafta Salı günü sinagog çıkışında saldırıya uğrayan Haham Avraham Yegudiyev, kaldırıldığı hastanede geçtiğimiz Cumartesi hayatını kaybetti. Yegudiyev’in cenazesi Pazar günü Taşkent’te düzenlendi.
34 yaşında evli ve dört çocuk babası olan Haham Yegudiyev, geçim sıkıntısı çektiğinden dolayı Amerikan Yahudi organizasyonları tarafından maddi olarak destekleniyordu. Yegudiyev, yaklaşık üç buçuk yıl önce babasının ölümü üzerine, kendi yerel cemaatinin başkanı oldu. Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgede yer alan cemaatinde sünnetlerden Bar Mitzva derslerine kadar birçok konuda görev alan Yegudiyev’in ölümü Özbekistan Yahudileri açısından büyük bir kayıp olarak nitelendirildi.
Haham Yegudiyev’in antisemit nedenlerle öldürüldüğü fikri ağırlık kazanırken, Haham’ın sinagogunun yer aldığı bölgenin aşırı İslamcıların ve suçun yoğun olarak yer aldığı bölgelerden biri olduğu belirtildi. Yaklaşık on beş yıl önce, iki yüz bin Yahudi’nin yaşadığı Özbekistan’da bugün sadece birkaç bin Yahudi bulunuyor.