Londra Belediye Başkani Livingstone`a uzaklaştirma

Yahudi bir gazete muhabirine, "Nazi kampı muhafızı" diyen Londra Belediye Başkanı Livingstone, dört hafta görevden uzaklaştırma cezasına çarptırıldı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, geçtiğimiz aylarda yaptığı ve bir Yahudi muhabirini Nazi kampı muhafızına benzettiğini yorumu nedeniyle, görevinden dört hafta uzaklaştırıldı.
Verilen kararı protesto eden Londra Belediye Başkanı Livingstone ise, "Bu karar, demokrasiyi tam kalbinden vuruyor. Seçimle iş başına gelmiş politikacılar sadece seçenleri tarafından kurallara uymadığı için uzaklaştırılabilmeli." dedi.
Livingstone, Cuma günü kararın verildiği görüşmeye katılmadı. Belediye Başkanı, daha öncesinde yaptığı savunmada ise Yahudileri gücendirmek amacında olmadığını belirtmişti.
Belediye Başkanı Livingstone, eşcinsellerin düzenlediği bir resepsiyona katıldıktan sonra, kendisinden yorum isteyen Evening Standard Gazetesi muhabiri Oliver Finegold’a, "Aynı konsantrasyon kampı muhafızı gibi, bu işi sadece para aldığın için yapıyorsun, değil mi?" demişti. Livingstone, Finegold’un patronu için de "aşağılık ve geri kafalı" yorumunu yapmıştı. Livingstone’un, bu yorumu, The Evening Standard, the Daily Mail ve the Mail on Sunday Gazeteleri’nin yayımcısı olan Associated Newspapers için yaptığı dile getirildi.
Başkanın avukatı Tony Child ise yapılan bu yorumun, geçmişteki yayın politikaları Belediye Başkanı’nın karar ve politikaları ile uyuşmayan Associated Newspapers’a karşı duyulan bir hoşnutsuzluktan kaynaklandığını belirtti. Bunun yanı sıra, belirtilen yayın organlarının özellikle 1930’lu yıllarda Nazi yanlısı bir çizgiye sahip olduğu da Livingstone tarafından vurgulandı.
Belediye Başkanı Livingstone’un görevden uzaklaştırılma kararı, Yahudi çevreler tarafında da memnuniyetle karşılandı. Londra Yahudi Forumu Başkanı Adrian Cohen, "Londra’da Holokost’tan etkilenmiş sayısız Yahudi var. Yahudilerden özür dilemiş olsaydı, olayın buralara gelmesi engellerdi," dedi. İngiltere Yahudileri Temsilciler Meclisi Başkanı Jon Benjamin de, "Tek beklediğimiz bir özürdü, ancak Başkan konuyu uzatıp, hem Başbakan’a hem de kendi partisine karşı çıktı," dedi
Livingstone solcu görüşünden dolayı "Kırmızı Ken" olarak da biliniyor.