YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Nelly BAROKASÜlke müziğine katkıları nedeniyle 1988`de İsrail Ödülü`ne layık görülen Şoşana Damari geçtiğimiz hafta yaşama veda etti. Üç nesle müziği ile hitap eden ve adı "Kalaniyot" (Gelincikler) adlı şarkısı ile özdeşleşen Şoşana Damari, şarkıları ve gelinciklerle son yolculuğuna uğurlandı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ulusal arşivlere göre gerçekler
1942 yılında gerçekleşen hükümet toplantılarında tutulan kayıtlardan Müttefik Güçlerin Holokost dehşetinden haberleri olduğunu ve bu konuyu tartıştıkları ortaya çıktı.İngiltere ulusal arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonrasında Tarihçi Prof. David Cesarani, İngiliz liderlerin  Nazilerin Yahudileri öldürmekte olduklarına üzüleceklerine, Polonya’dan gelen haberlerden rahatsızlık duyduklarını söyledi. Prof. David Cesarani "O dönemde Nazilerin geniş çaplı bir katliam yaptıkları bilinen bir gerçekti. Ancak İngiliz hükümeti sadece neler olup bittiğine ilişkin tartışmalara devam ediyordu" demekte.
Bu durum o dönemde Sekreter olan Norman Brook’un kendi el yazısı ile kaleme aldığı belgeden anlaşılıyor. Bu belgede Winston Churchill bakanlarına; elektrikle imha yöntemi ile Yahudilerin kitlesel katliamına ilişkin ulaşan raporların gerçekliğinin araştırılıp araştırılmadığı sorusunu yöneltiyor. Dönemin Dışişleri Bakanı Antony Eden, bunun kanıtı yoksa da, doğru olabileceğine ilişkin izler bulunduğunu belirtirken, "Yok etmede hangi yöntemin kullanıldığını kesin olarak bilmiyorum ama Yahudilerin bazı amaçlarla Norveç’ten Polonya’ya gönderildiğini biliyorum" yanıtını verdi.
Arşivdeki belgelerden, Yahudi göçmenler konusunda Nazilerle nasıl pazarlık yapılacağının da tartışıldığı anlaşılıyor. 1943’te hükümet 4500 Yahudi çocukla 500 yetişkinin Filistin’e göçünü onaylıyor. Kayıtlardan,  çoğunluğu çocuk 30.000 Yahudinin göç etmek için beklediğinin gündeme geldiğini,  bir bakanın İngiltere’nin sadece 1000 kişinin göçüne izin verebileceğini söylediği anlaşılıyor. Bu bakanın, "Diğer ülkelerin yardım edecekleri garantisini almaksızın şimdiye dek yaptıklarımızın yeterli olduğu kanısını taşıyorum" sözleri de kayıtlarda yer almakta.

Nazilerin emekliliği iptal
Almanya, savaş suçlusu olarak mahkum edilen beş kişinin emekliliğini geçtiğimiz günlerde iptal etti. Bu iptal eylemi Almanya Parlamentosu’nda 1998 yılında kabul edilen yasa gereğince uygulamaya kondu. Şimdiye dek   emekliliği iptal edilen 110 Nazi’nin yanı sıra, 157 savaş suçlusunun durumu da incelemeye alındı.