Şalom Gazetesi Şabat duasina katildi

Hazırlayan: Sabi VARONKuş gribi mutasyon geçiriyorBilim adamları H5N1`in giderek daha tehlikeli olabileceği konusunda uyarı yaparken virüs yayılmaya devam ediyor.

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

18 Şubat Cumartesi günü Şalom Gazetesi,  Neve Şalom Sinagogu Vakfı’nca Şabat duasına davet edildi.
Duada İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, Yardımcısı Moşe Kanfi, Şalom Gazetesi yazarları ve İdari Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra cemaatimiz kurum, kuruluş ve derneklerinin başkan ve yöneticileri  hazır bulundular.
Şabat duasına özel olarak katılan Rav İsak Alaluf, 10 Emrin verilişinin aktarıldığı  haftanın peraşası "Yitro"ya değinerek: On emrin verilişinde "et kol adevarim" diye bir giriş yapar. Oradaki "kol – bütün" sözcüğü olmasa bile konunun bütünlüğü bozulmaz. Ancak buradaki "kol" sözcüğü bize bir mesaj vermeyi amaçlar. Hem Tora’nın emirlerini yerine getirmek hem de "hesed" yani iyi davranışlarda bulunmak gerekir. Bu bütünlük bizleri mükemmel olmaya yakınlaştırır.
Tora verilirken bizlerden Tanrı bir kefil ister. Biz önce atalarımız olan Avraham, Yitshak ve Yaakov’u kefil olarak gösteririz. Tanrı bunu kabul etmez. O zaman kendimizi kefil gösteririz. Tanrı bunu da kabul etmez. Halbuki çocuklarımızı kefil gösterdiğimizde Tanrı bizlere Tora’yı vermeyi kabul eder. Çocuklarımızı Tora öğrenimine ve iyi davranışlara yönlendirdiğimizde bu sözümüzü de yerine getirmiş olacağız.
Mısır çıkışı elbette bir özgürlük sağlamıştır. Tora’nın alınması ile bu özgürlük kavramı daha bir anlamlı kılınmıştır. Çünkü kuralların olmadığı yerde gerçek anlamda bir özgürlük yoktur" dedi. 
 Daha sonra söz alan sinagog Gabayı Leon Esim: "Bugün okunan Peraşa’da, toplum adına karar alacak olan yetkililerin, Tanrı korkusuna sahip, doğru insanlar ve çıkarcılıktan nefret eden kişilerin olması dile getiriliyor. Burada bulunan herkesin, davranışlarımızın  etrafımızdakiler için örnek oluşturduğunun bilincine sahip olduklarını bilmenin coşkusu içindeyim. Tora’da şarkı, çok temel ve olağan dışı manevi bir olgu olarak tanımlanır. Görünürde birbiriyle çelişen ve ilişkisiz gibi görünen olaylar, aslında iç içe geçmiş, uyumlu , merhametli ve anlaşılabilir  bir bütündür" sözleriyle yer yer dualara iştirak eden  Maftirim Korosu üyelerine başarılarının devamını diledi.
Şabat duası Neve Şalom Kültür Merkezi’nde Matan-Baseter Barınyurt’un verdiği seuda ile son buldu.