Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONKuş gribi mutasyon geçiriyorBilim adamları H5N1`in giderek daha tehlikeli olabileceği konusunda uyarı yaparken virüs yayılmaya devam ediyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre kuş gribi virüsü H5N1 giderek daha tehlikeli oluyor. Virüsün uğradığı mutasyonlar sonucunda tavuklar ve fareler için giderek daha öldürücü olduğu, dayanıklılığının arttığı, bir organizma dışında daha uzun süre aktif kaldığı ve hastalığın süresinin uzadığı tespit edildi. Hastalığın süresinin ve virüsün dayanıklılığının artması, insandan insana geçen bir salgın haline gelmesi riskini arttırıyor.
Hindistan’ın Navapur şehrinde 30.000’in üzerinde tavuğun kuş gribinden öldüğü bildirildi. Hint hükümeti bölgedeki 700.000 kanatlı hayvanı itlaf etmeye karar verirken, yetkililerin bölgede ev ev dolaşarak kuş gribine yakalanmış şahısların olup olmadığını tespit etmeye çalıştıkları bildiriliyor.
Avrupa’da da Almanya ve Fransa’da kuş gribi görüldü. Baltık denizinde bulunan, Almanya’ya bağlı Rügen adasındaki kuğularda virüs tespit edildi. Almanya ordunun kimyasal ve biyolojik savaş birimlerini bölgeye gönderdi.  Fransa’nın doğusunda da ölü bir ördekte kuş gribi virüsüne rastlandı.

Nijerya’daki sabotajlar petrol
fiyatlarını arttırdı
Nijerya’daki gerillaların geçen haftaki eylemleri nedeni ile Nijerya’nın petrol satışı azalırken, petrol fiyatları %2,6 oranında arttı.
Nijer deltasında çıkan petrolün karının yine aynı bölgede kalması için mücadele eden gerillalar geçen cumartesi dokuz  Willbros (bölgede Shell için çalışan bir ABD firması) çalışanını kaçırırken boru hatlarını ve petrol dağıtımında kullanılan bir tekne limanını yaktı. Militanlar pazartesi de eylemler yaptıklarını bildirirlerken bu durum henüz Nijerya hükümeti tarafından doğrulanmadı. Militanlar petrolün kullanımı üzerinde yerel halkın karar sahibi olmasını ve tutuklanan iki etnik liderin serbest bırakılmasını talep ediyorlar. Nijerya hükümeti ise militanların kaçak petrol ticaretinde bulunduğunu söylüyor.
Eylemler sonucunda Nijerya'nın petrol üretimi %19 oranında (455.000 varil) azalırken bu durum dünya petrol fiyatlarının da artmasına neden oldu. İşlenmemiş Brent Petrol fiyatları pazartesi günü %2.6 artarak varil başına $61,46 seviyesine geldi.

Katalonya’nın bağımsızlık
arayışları
Cumartesi günü on binlerce gösterici İspanya’nın Katalonya bölgesinin başkenti Barselona’da toplandı. Göstericiler şu an İspanya parlamentosunda şiddetli tartışmalara yol açan, Katalonya’nın özerkliğini arttırmayı öneren yasayı desteklediler.

Bush: ABD, alternatif enerji
teknolojisinde çığır açmak üzere
ABD Başkanı Bush geçen hafta yaptığı gezilerde alternatif enerji kaynağı ve  hibrit araba teknolojisi araştırmaları yapan firmalara ziyaretlerde bulundu. Bush petrolünün %60’ını dışarıdan alan ABD’nin, dengesiz dış ülkelere bağımlılığının azaltılması gerektiğini bir daha vurguladı. Bush ABD araştırmacılarının dünyayı şaşırtacak enerji buluşları yapmak üzere olduklarını da iddia etti.

BM, ABD’den Guantanamo Kampı’nın kapatılmasını talep etti
Perşembe günü yayımlanan İnsan Hakları raporu Guantanamo'da işkence yapıldığını belirtirken, ABD’nin anti-terör istihbarat servislerindeki "zanlı" listesinin 325.000 isme olaştığı bildirildi.
Geçen çarşamba günü Bir Avustralya televizyon kanalından Ebu-Gaip hapishanesinde yapılan işkencelerle ilgili yeni görüntülerin çıkmasının ardından, perşembe günü BM’de Guantanamo üssü ile ilgili raporun yayınlanması ABD’yi sarstı. 18 aydır çalışmalarını sürdüren BM İnsan Hakları Komisyonu, raporda Guantanamo’da tutulan tutuklulara yapılan muamelenin işkence seviyesine vardığını açıkladı. Komisyon halen Guantanamo’da tutulan 490 terör zanlısının bir an önce yargılanmasını veya tahliye edilmesini talep etti. ABD hükümeti ise raporu taraflı bularak eleştirdi. Raporun ve komisyonun herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyor.
ABD’nin kendi içerisinde tartışma yaratan bir konu ise terörizme karşı kurulan istihbarat kuruluşu NCTC’ın (National Counterterrorism Center) veri tabanından 325.000 terör zanlısının bulunduğunun açıklanması oldu. Daha önce Amerikan "Ulusal Güvenlik Kuruluşu" (NSA)’in kendi vatandaşlarının telefonlarını dinlediği ortaya çıkmıştı. NCTC yetkilileri listede bulunanların çok azının ABD vatandaşı veya ABD’de yaşayan yabancılar olduğunu belirtti. Bunun yanında isimlerin birden fazla istihbarat kuruluşundan geldiği, aynı ismin yabancı dillerde farklı şekillerde yazılmış olarak birden çok kayıt edilmiş olabileceği göz önünde bulundurularak, gerçek isim sayısının 200.000 civarında olduğu tahmin ediliyor. İnsan hakları savunucuları ise 325.000 gibi yüksek bir rakamdan şüphe duyarak, masum bir çok insanın fişlenmiş olabileceği konusunda eleştirilerini dile getiriyorlar.

Filipinlerde toprak kayması köyü yuttu
Filipinler’de 18 Şubat Cuma günü meydana gelen heyelanda  Guinsaugon köyü tamamen toprak altında kaldı.  Bölgeye gelen uluslar arası yardım ekipleri sismik ve ısı sensörleri ile kurtulanları bulup topraktan çıkarmaya çalışıyorlar. Hafta sonu boyunca  toprak altında kalanlardan gelen MS’ler ve toprak altından gelen sesler nedeniyle kurtarma ekipleri umutluydu. Fakat dinmeyen yağmur nedeni ile yetkililer bölgenin hala heyelan tehlikesi altında olduğunu bildirdiler. Arama çalışmalarının fazla hızlı yapılmasının başka toprak kaymalarını tetikleyecebileceğini ve kazılması gereken toprak ve çamurun tahmin edilenden daha derin olduğunu bildiren kurtarma ekipleri umutlarını kaybetmeye başladılar. Pazartesi günü toprak altından gelen seslerin, kurtulanlardan mı yoksa akan çamur ve sudan mı geldiği ayırt edilemedi. Ölü sayısı şu an resmi olarak 84’ken son ölü sayısının 1000’e ulaşması bekleniyor.