İsrail`de seçimler yaklaşirken partiler yarişiyor

İsrail`de 28 Mart`ta gerçekleşecek olan seçimler için tüm partiler parti platformlarını ve birbirinden farklı görüşlerini açıklamaya başladılar. Parti yetkilileri, geçen hafta, Jerusalem Post gazetesinin politik forumunda verdikleri demeçlerde birbirleriyle yarıştılar

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’de seçimler yaklaşırken, partiler kamuoyuna sundukları programları ile politik hayatı savaş alanına çevirdiler. Geçen hafta Jerusalem Post Gazetesi’nin düzenlediği ikinci politik forumda her parti farklı görüşler ortaya koydu. Partilerin birleştiği tek ortak nokta ise, "Hamas seçimleri" oldu. Tüm partiler, Hamas’a karşı ciddi güvenlik önlemleri alınması gerekliliğini dile getirdiler. Likud Partisi’nden Uzi Landau, parti programının güvenlik, ekonomi, demokrasi ve Yahudi eğitimi ve değerlerinden oluştuğunu dile getirirken, Kadima’dan Marina Solodkin, Gazze’den geri çekilmenin doğru bir manevra olduğunu savundu. İşçi Partisi’nden Efraim Sneh, ülkenin milli güvenliğinin ve sosyal adaletin önemini vurguladı. Diğer taraftan Şinuy, Tafnit, Ulusal Dinci, Herut ve Meretz Partileri yetkilileri sistemde büyük değişimlerin yaşanması gerektiğini dile getirdiler.
Meretz, seçim politikası olarak halk içindeki karışık evlilikleri savundu. Meretz Partisi üyeleri, 300.000 İsrailli’nin oylarını toplamak amacı ile "Yahudi olmak için anne ya da babanın birinin Yahudi olmasının yeterli olduğunu söylediler". Ayrıca, İsrail vatandaşı olmak için İsrail’de yaşayıp kendini bu vatanın parçası hissetmenin de yeterli olabileceğini iddia ettiler. Eğer iktidar olurlarsa, kanunda büyük değişiklik yapacaklarını dile getirdiler. Yahudi dini kurallarına göre yalnızca Yahudi anneden doğan çocuklar Yahudi kabul edilir.
Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, altı hafta öncesinden hiçbir vatandaşın hangi partiye oy vereceği hakkında henüz belirgin bir fikri olmadığı ortaya çıktı. Alınan sonuçlar  vatandaşların oylarını o anki hislerine göre şekilleneceğini,  ne parti liderine ne de parti ideolojilerine oy vereceklerini gösteriyor. 

İşçi ve Likud Partisi,
Olmert’e karşı cephe aldı

Seçimler öncesinde her partinin kendine özgü politikaları şekillenirken, İşçi ve Likud Partisi, Olmert’i eleştiriyorlar. Likud Partisi, Olmert’i milli güvenliğe yeteri kadar önem vermemekle suçlarken, İşçi Partisi  yolsuzluk suçlamasında bulundu. Yapılan kamuoyu araştırması sonucunda Olmert’in popülaritesinin azaldığı, ancak Kadima’nın  aynı çizgide devam ettiğini açıklandı.