Holokost inkarcisina üç yil hapis

Holokost inkarcılığı ile tanınan İngiliz tarihçi David Irving, Viyana`da yargılandığı davada 3 yıl hapse mahkum oldu. "Artık değiştim, Soykırım`ı inkar etmiyorum" demesi, Irving`i hapisten kurtarmadı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Sağcı İngiliz tarihçi David Irving, Holokost inkarcılığı ile yargılandığı Avusturya’daki davada, üç yıl hapse mahkum oldu. Bir zamanlar Nazilerin egemenliğinde olan Avusturya’da Holokost inkarcılığı suç teşkil ediyor.
David Irving, 1989 yılında Avusturya’da yaptığı bir konuşmada Nazilerin düzenlediği Yahudi Soykırımı’nı inkar ettiği gerekçesi ile hakkında on yıl hapis istemi ile dava açılmıştı. Yaklaşık on yedi yıl önce hakkında tutuklama kararı çıkartılan İngiliz tarihçi, ancak geçtiğimiz yılın 11 Kasım’ında  Avusturya’nın güneyindeki Styria bölgesinde yakalandı.
Pazartesi günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleşen ve sadece bir günde karara varan mahkemede, altmış yedi yaşındaki tarihçi Irving, ilk kez farklı bir yorumda bulunarak, Nazilerin 2. Dünya Savaşı sırasında altı milyon Yahudi’yi katlettiğini artık kabul ettiğini dile getirdi. Irving, "Gaz odaları yoktu derken hata yapmışım" dedi.
Ancak Irving’in son pişmanlığı fayda etmedi. Mahkemenin jüri başkanı Peter Liebetreu, mahkeme heyetinin  karar verirken Irving’in fikir değiştirdiğini dikkate almadığını belirtti.
David Irving’in avukatı Elmar Kresbach ise kararı temyize götüreceklerini vurguladı. Kresbach, "Karar çok sert oldu, bence bu mahkeme ‘mesaj iletme’ davası haline geldi" dedi.
David Irving’in açıklanan kararı şaşkınlık ve şok içinde karşıladığı belirtildi. Kararın açıklanmasının ardından izleyicilerin arasında bulunan, ve kendini aile dostu olarak tanıtan, yaşlı bir adam "David, güçlü ol!" diye bağırarak, hapis cezasına çarptırılan tarihçiye desteğini dile getirdi.
Mahkeme salonuna elleri kelepçeli bir şekilde, kendi yazdığı ve Soykırımın boyutunu sorguladığı kendi kitabı "Hitler’in Savaşı" ile geldi. Irving, kitabında, Auschwitz gibi toplama ve ölüm kamplarında ölenlerin çoğunun tifo gibi hastalıklara yenik düştüğünü, Nazilerin ‘Nihai Çözüm’ uyguladığına dair tek bir somut kanıt olmadığını iddia ediyor.
Duruşmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irving, "Soykırımı reddetmiyorum. Bu konudaki fikirlerim değişti. Tarih sürekli büyüyen bir ağaç. Daha fazla belge çıkıyor, daha fazla öğreniyorsunuz. Ben de o tarihten bu yana epey şey öğrendim. Auschwitz’de gaz odaları yoktu derken hata yapmışım" dedi.
İngiliz tarihçi, toplam otuz kitap yazdı. Daha önce de çeşitli davalara katılan Irving, 2000 yılında Amerikalı Deborah Lipstadt’a dava açmış ancak kaybetmişti. Davaya bakan Yargıç Charles Gray, Irving’i "Faal bir Holokost inkarcısı, antisemit ve ırkçı..." olarak nitelendirmişti. 1992 yılında ise Irving, Auschwitz’deki gaz odalarını inkar ettiği için Almanya tarafından altı bin dolar cezaya çarptırılmıştı.