Hamas yeni hükümeti kuruyor

Filistin Yönetimi seçimlerinde El-Fetih`e karşı galip gelerek, meclisteki 132 sandalyenin 74`üne sahip olan Hamas örgütü, pazartesi günü gerçekleştirilen koalisyon görüşmeleriyle yeni hükümete doğru bir adım daha attı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hamas pazartesi günü yeni hükümet kurma yolunda bir adım daha atarak, koalisyon görüşmelerine başladı.  
Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas,  seçimlerde galip gelen Hamas’a hükümeti kurma görevini  verdi. Meclisteki 132 sandalyenin 74’üne sahip olan Hamas ise seçimlerde yenilgiye uğrattığı El-Fetih Partisi’yle koalisyon ortaklığı kurmak istediğini açıkladı. Hamas’a göre Abbas’la yapılan ortaklık, örgütün uluslararası toplumda kabul edilmesini kolaylaştırabilir. Bu isteğe karşılık bazı El-Fetih üyeleri Hamas hükümetine katılmak istemediğini açıkladı.
Pazartesi günü gerçekleştirilen koalisyon görüşmeleri, Hamas’ın Gazze’deki lideri Mahmud Zahar tarafından yönetildi. Hamas pazartesi gecesi görüştüğü Abbas ve Haniyeh’den önce küçük kuruluşlarla da irtibata geçti.   
Hamas’ın kanun koyucusu Salah Bardawil, görüşmelerin büyük bir kısmının ortak konularla ve farklılıklarla ilgili olduğunu belirtti.
Yapılan görüşmelerde Abbas, İsrail ile yapılan Oslo Anlaşması’nı tanıması ve varolan barış sürecini devam ettirmesi yönünde Hamas’a çağrıda bulunurken, Hamas bu çağrıları geri çevirerek, Filistin lideri ile bir anlaşma yolunu bulacaklarını açıkladı.
Filistin’in yeni başbakan adayı olarak gösterilen 43 yaşındaki İsmail Haniyeh, pazar günü yaptığı röportajda görev için aday olarak gösterildiğini ve pazar günü gerçekleşen yemin töreninde görevi devraldığını belirtti. Atamayı sözlü olarak açıklayan Hamas örgütünün, önümüzdeki günlerde yazılı olarak açıklama yapması bekleniyor.
Pazartesi gerçekleşen görüşmelerde ise Abbas, hükümeti kurma görevini İsmail Haniyeh’e verdi. Haniyeh’in hükümet taslağını Abbas’ın onayından geçirmesi için beş haftası bulunuyor.

İsrail vergi ödemelerini durdurdu
Hamas’ın galibiyetinin ardından İsrail’den gelen ilk resmi tepki, İsrail yetkililerinin pazar günü Filistin’e yapılan 50 milyon dolarlık yardımı durduracaklarını açıklamasıydı.
İsrail ve Batı ülkeleri Hamas’a terörden vazgeçmesi ve İsrail’in varlığını kabul etmesi yönünde baskı yaparken, Hamas direnmeyi sürdüreceğini ve şartları kabul etmeyeceğini açıkladı. Cumartesi günü gerçekleşen yemin töreniyle birlikte Hamas yasama meclisinin kontrolünü devraldı. 
İsrail’in başbakanlık yetkilerini elinde bulunduran Ehud Olmert pazar günü gerçekleşen Knesset toplantısında düşüncelerini, "Filistin Yönetimi terör yönetimi haline gelmek üzere. İsrail, içinde Hamas’ın bulunduğu bir hükümetle ilişki kuramaz" sözleriyle dile getirdi.
Knesset’te alınan kararda aylık ödemelerin ne zaman durdurulacağı yönünde açıklama yapılmazken, hükümet sözcüsü Asaf Shariv, mart ayındaki ödemelerin gerçekleşmeyeceğini belirtti.
Filistin Yönetimi bu yardımı 140 bin hükümet çalışanı ile 57 bin güvenlik görevlisinin maaşını ödeyebilmek için kullanıyordu. Abbas Gazze’de yaptığı röportajda, Filistin’in şimdiden maddi açıdan zorluk yaşadığını belirterek, üstesinden gelebilmeyi umduklarını belirtti.
Şimon Peres pazar günü  konuyla ilgili olarak, "Tek bir şekelin bile Hamas ve teröre gitmemesini, aynı zamanda tek bir masum Filistinlinin bile ekonomik boykot yüzünden zarar görmemesini sağlamalıyız" açıklamasını yaptı.
Amerika tarafından alınan 50 milyon dolarlık yardımın kesilmesinin ardından Abbas, önümüzdeki günlerde ekonomik yardım için Amerika’yla yeniden görüşeceğini bildirdi.