Hamas maddi destek arayişinda

Hamas`ın siyasi lideri Halit Meşal ve beraberindeki Filistinli yetkililer, Arap ve Müslüman ülkelerine yaptıkları ziyaretlerde onlardan maddi yardım istediler

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İranlı Lider Ayetullah Ali Hameney, geçtiğimiz pazartesi günü bütün Müslüman ülkeleri, Hamas’ın liderliğindeki Filistin Yönetimi’ne maddi yardımda bulunmaya ve Hamas’ın "İsrail’i tanımama" kararını desteklemeye çağırdı. Devlet televizyonunun haberine göre Hameney, Meşal’le görüşmeleri sırasında "Filistin’e yapılacak yıllık maddi yardım, Müslüman ülkelerinin Filistin sorumluluklarını tek paylaşma yoludur" yorumunda bulundu. Hameney Hamas’a "İsrail’i tanımayı reddetme kararına bağlı kalmayı ve Filistinli mülteciler ile Kudüs’ün başkent olacağı bir Filistin Devleti kurma konularında ısrarcı olmayı" tavsiye etti.
Gazze Şeridi’nde bir Hamas lideri olan Gazi Hamad "Hiçbir ülkenin desteğini reddetmeyeceğiz. Delegasyonumuz Tahran’ın ardından Moskova’ya gidecek. Siyasi ve maddi destek toplamaya çalışıyoruz. Halkımıza maaşlarını ödemek bizim görevimizdir. Dünya, bizim işgal altında olduğumuzu anlamalıdır" diye konuştu. 
Arap Ligi’nin Dışişleri Bakanları önümüzdeki pazartesi günü Cezayir’de bir araya gelerek, Filistin bütçesine katkı yapmak üzere 50 milyon dolar toplamayı planladılar. ABD, AB ve Kanada ise Hamas’ı terör örgütü olarak gördüklerini söyleyerek Hamas’ın seçimlerdeki zaferi nedeniyle Filistin Yönetimi’ne maddi destekte bulunmaya son vereceklerini belirttiler. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran ve Arap ülkelerini, Hamas liderliğindeki Filistin Yönetimi’ni maddi olarak desteklememeleri konusunda uyardı. Önümüzdeki hafta bölgeye bir gezi düzenlemeyi planlayan Rice, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne giderek onlara bu konuda baskı yapmayı düşünüyor.
Hamad ise bu ziyaret planına "ABD, Arap ve Müslüman ülkelerine, Filistin Yönetimi’ne para vermemeleri konusunda baskı yapmaya çalışacak. Ama bu ülkeler Filistinlilere yardım etmeye istekli olduğu için endişeli değiliz"  cevabını verdi.
Diğer yandan ABD,  Filistin Yönetimi’nden, geçtiğimiz sene Gazze’den Geri Çekilme’yi takip eden altyapı projeleri için verdiği 50 milyon doları geri  istedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack’e göre Filistin Yönetimi bu parayı geri vermeyi kabul etti.
ABD, Filistin Yönetimi’ne destek yollanmaması için yaptığı baskının "insancıl yardımlar"ı kapsamadığını, bu yardımların devam etmesini istediğini bildirdi. 
Rice, geçtiğimiz Cuma günü Washington’da aralarında Arap gazetecilerin de hazır bulunduğu  basın toplantısında, "Hamas’a yardım etmeyi düşünen her ülkenin, bunun Ortadoğu’ya yapacağı her türlü etkiyi göz önünde bulundurması gerektiğini" belirtti. Rice ayrıca İran’ın, bütün dünyayla zaten sorunlu olan ilişkilerini daha da sorunlu hale getirmeden evvel iki kez düşünmesi gerektiğini  hatırlattı.
ABD ve İsrail, Hamas’ın İsrail’i tanımasını, terörü bırakmasını ve barış anlaşmalarını tanımasını  savunurken Hamas, İsrail’i tanımamakta ve anlaşmaları yalnızca Filistin halkının iyiliğini gerektirecek şekilde imzalayabileceğini söylemekte. Bir yandan da Filistinliler "İsrail, Filistinlilere verdiği parayı keserse, Filistinlilerin hayatı daha da zor duruma gelir. Bu durumda Filistinliler İsrail’e karşı beklenmedik bir tavırda bulunabilirler. En cesur halk, en çaresiz halktır" diyerek İsrail’i tehdit ediyor.