Hamas temsilcisiyle Ankara`da sicak saatler

Halit Meşal başkanlığındaki Hamas heyeti Ankara`da temaslarda bulundu. Böylece Hamas, Arap ülkeleri dışında ilk dış ziyaretini Türkiye`ye gerçekleştirmiş oldu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hamas’ın Suriye’de sürgünde yaşayan siyasî büro şefi Halit Meşal başkanlığındaki dört kişilik Hamas heyeti 16 Şubat Perşembe günü sabah saatlerinde Ankara’ya indi. Böylece Hamas, Arap ülkeleri dışında ilk dış ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.
Heyetle AKP genel merkezinde görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından Hamas’a;
• Demokratik yolla iktidara geldikleri, artık sadece yandaşlarının değil Filistin halkının temsilcisi oldukları,
• İsrail’in Filistinle birlikte barış içinde yaşama hakkını kabul etmeleri ve dış ilişkiler geliştirebilmek için şiddeti reddetmelerinin şart olduğu ve,
• Daha önce imzalanmış anlaşmaları ve yol haritasını dikkate almaları gerektiği mesajı iletildi.
Heyet başkanı Halit Meşal cevaben; "Öncelikle uluslararası kamuoyu ve siz İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesini sağlayın" dedi.
Hamas heyetinin AKP tarafından Türkiye’ye davet edildiği açıklandı. Meşal başkanlığındaki heyet daha sonra AKP genel merkezinde ağırlandı. Bu toplantıya Dışişleri Bakanı Gül’ün yanı sıra AKP genel başkan yardımcıları Dengir Mir, Mehmet Fırat, Şükrü Ayala, Şaban Dişli ve Akif Gülle katıldı.
Görüşmeler sonrası AKP genel merkezinde yapılan basın toplantısında parti amblemlerinin kaldırılmış olması ve nihayetinde fiili bir gelişme sağlanamaması da tartışma konusu oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas heyetiyle görüşmeyi planladığı iddiası doğrulanamadı. Ancak gerekçeler farklı olsa dahi, çeşitli kaynaklarda bu görüşmeden son anda vazgeçildiği iddia edildi.
Ziyaretin amacı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından, "Bazılarının bir şeyler yapması gerekir. İşler ters istikamete gidince bundan Filistin ve İsrail halkları kadar tüm dünya zarar görür. O bakımdan doğru mesajların verilmesi çok önemlidir" şeklinde açıklandı. Hamas heyetinin temasları "devletle" değil "sorumlularla" gerçekleştirdiği Dışişleri Bakanlığı tarafından sık tekrar edildi. Meşal başkanlığındaki heyet beklenenden kısa sürdüğü ifade edilen ziyaret sonrası "yararlı tavsiyeler aldıklarını, bu öğütleri dikkate alacaklarını ve Türkiye’nin Filistin konusunda olumlu ve etkili bir rol oynayabileceğini" ifade ettiler.
Bu arada ziyaretin Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve İsrail’in bilgisi dahilinde gerçekleştiği de gelen haberler arasındaydı. Halit Meşal başkanlığındaki heyetin "sürpriz" Ankara ziyareti ile ilgili ABD ve AB, "beklenenden hafif" tepkiler verdi. İsrail Başbakanlık sözcüsü Raanan Gissin ziyareti "Türkiye İsrail ilişkilerinde derin yara açabilecek, büyük hata" olarak değerlendirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni  ise görüşmelerden dolayı "duydukları hayalkırıklığını" bizzat Abdullah Gül’e iletti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack "Bu tür görüşmeler ülkelerin kendi vereceği kararlardır. Ancak Hamas’a uluslararası kamuoyunun ortak görüşlerinin iletilmesini isteriz, durum Rusya için de geçerlidir" açıklamasını yaparken, AB Türkiye’nin girişiminin meşru olduğunu ancak AB’nin Hamas’ı politik olarak tanımadığını, tanıması için Hamas’ın İsrail’in varlığını kabul etmesi ve şiddet içeren eylemlere son vermesi gerektiğini vurguladı.
İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Hamas ziyaretine yönelik bilgilendirme önerisini geri çevirdi. Öte yandan Mısır İstihbarat Şefi Ömer Süleyman, Filistin ile İsrail arasında imzalanan barış anlaşmalarını kabul etmesi ve şiddete son vermesi yönündeki taleplerinin Hamas tarafından geri çevrildiğini hatırlattı. Süleyman bu nedenle, örgütün görüşme teklifinin reddedildiğini belirterek Türkiye ve Rusya’nın Hamas’a yaptığı davetin, İsrail ile Filistin arasında arabuluculuk rolü üstlenen Mısır’ın elini zayıflattığını savundu. Gezi, AB İsrail ve ABD basınında sükunetle karşılandı. Temasların ardından Hamas heyeti önce Şam’a oradan da Tahran’a geçti.
Bu gelişmelerin yanı sıra İsrail kabinesi Filistin Otoritesi’ne "terör saldırılarında kullanılabileceği gerekçesiyle" para transferini durdurma kararı aldı. ABD de girişimi onayladığını ve Filistin’e yardımları dondurduğunu açıklarken, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "İslam alemine Filistin’e mali yardım" çağrısında bulundu. Mısır’da Müslüman Kardeşler Filistin için dünya çapında bağış kampanyası başlatacağını açıklarken,  Rusya ve İsveç Filistin Otoritesi’ne yaptıkları yardımı arttırma kararı aldılar.