Yol arkadişinizi seçmek

Metin MİZRAHİ Motosiklet kullanmaya karar verdiginiz an, eğitim sürecine başladığınız andır. Uzun, kimi zaman yorucu, ancak şüphesiz çok eğlenceli bir dönem…Motosiklet kullanmak zor olduğu kadar da keyifli, kimilerine göre tehlikeli, bir o kadar da huzur vericidir

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hepimizin bildiği bir klişe, ama her dönem geçerliliği olan birçok cümleden biri…"Karar vermek yapmanın yarısı demektir". Bir çoğumuz, başarıya ulaşmak istediğimizde karar verme sürecine takılır, yol almaya başladığımızda ise giderek hedefe yaklaştığımızı görürüz. Her olayda olduğu gibi motosiklet kullanımında da çeşitli zorluklar bizi bekler. Motosiklet söz konusu olduğunda, motor kullanıcısı olmaya karar verirken iki kez düşünmenizi tavsiye ederim.
Motosiklet kullanmaya karar verdiğiniz an, eğitim sürecine başladığınız andır. Uzun, kimi zaman yorucu, ancak şüphesiz çok eğlenceli bir dönem…
Motosiklet kullanmak zordur; zor olduğu kadar da keyifli, kimilerine göre tehlikeli, bir o kadarda huzur vericidir.
Motosiklet bisiklet değildir. Araba hiç değildir. Motosiklet "iki tekerlekli otomobil vasıtasıdır".
Motosikleti kullanmak icin bisiklet kullanmış olmanız şarttır. Araba ehliyeti edinmiş olmanız ön koşullardan birisidir, fakat bisikleti sürebiliyor olmak ve araba ehliyetinizin olması motorsiklet kullanabilirsiniz demek değildir.
Zaman alan bir çok eğitimden geçmelisiniz. Arabada alıştığınız bütün sistemleri unutmanız lazım. Motosiklette sağ elinizle gaz ve ön fren, sol elinizle debriyaj, sağ ayağınızla arka fren, sol ayağınızla da vitesi kontrol edersiniz. Biraz karmaşık olabilir ama alışınca zorluk ve karmaşıklık ortadan kalkar.

Gelelim motosikletinizi
seçmeye...

Öncelikle alacağınız ilk motorsiklet kiloca hafif, kıvrak ve düşük beygir gücünde olmalıdır. Boyunuza uygun motorsiklet seçmelisiniz.
Bunun için öncelikle motosiklete  oturun. Birisinin yardımıyla motosikletin üstündeyken motoru düzleştirin ve ayağınızın yerle temasını kontrol edin. Ayağınız yere değmiyorsa farklı bir motor deneyin. Motosikleti ayaklarınızın topuğunu yerden kaldırmadan dizlerinizi açarak (yerden güç alıp dizlerle iterek) yavaşça geriye itin. Şimdi yine dizlerinizi kırarak motoru öne çekip baslangıç pozisyonuna gelin.
Elleriniz gidona rahat uzanmalı ve gidon sağa sola rahat döndürülebilmeli. Bütün bunlar kullandığınız motorsiklete tam olarak hakim olmanızı sağlayacak ufak kontrollerdir. Bütün bu egzersizleri yapmayı başardığınızda seçtiğiniz motosiklet, sizin motorunuz olmaya aday adayıdır.
İlk motosikletiniz her zaman düşük cc’ye ve düşük beygir gücüne sahip olmalıdır. Tavsiyem seçeceğiniz modelin 250 cc ve 50  beygir gücü üzerinde olmamasıdır. Daha üstünde almanız için, binlerce km yol yapmanız gerekir. Alacağınız motosiklet "başlangıç motosikleti" değildir, tüm ömür boyu zevkle kullanabileceğiniz, her işinizi görebilecek bir makinedir.
Motosikletinizi aldınız, ehliyet sahibi oldunuz. Sakın herşey bitti diye düşünmeyin. Herşey yeni başlıyor. En önemli unsur kıyafetinizdir. Arabaların nasıl kaportası varsa motosikletin de kaportası sizin alacağınız korumalı kıyafetlerdir. Doğru kıyafet şarttır.
Her mevsime, her motorsiklet tarzına göre değişik özellikte ve farklı fiyat aralıklarında bir çok ürün mağazalarda mevcuttur. Bunları alırken asla ve asla paradan kaçmayın ve markalarına özellikle dikkat edin.
 Örneğin ben kask alirken en önem verdiğim nokta kaskın üretim yılıdır. Kaskların iki sene raf ömrü vardır, iki sene de kullanım süresi. Bu süreler kaska gelecek darbeler sonucu kısalır.  Her sene yeni kask almayı tercih ederim. Kask, korumalı eldiven, korumalı mont, korumalı ayakkabı, korumalı pantolan almanız şarttır. Komedyen Cem Yılmaz’ın söylediği gibi "Eğitim şart". Ciddi eğitmenlerden ciddi eğitimler almanız şart.
Kaskınız takılı, farınız da açık olsun.

bunları biliyor musunuz?
William S. Harley ve Arthur Davidson ilk Harley-Davidson® motosikletini 1903 yılında ürettiler. Motosiklet yarış amacıyla yapılmıştır. Motosikletteki ilk Harley-Davidson yazısı 10 X15 ölçülerinde tahtadan oyularak yapılmıştır.
İlk motosikleti okul arkadaşları Henry Meyer of Milwaukee 1903 yılında satın aldı.
İlk Harley-Davidson satıcısı C.H. Lang of Chicago’da acıldı ve ilk 3 adet motosikleti sattı.