Berakhat Ram (Ram Göleti)6 Gün Savaşından sonra yeniden keşfedilen bu bölgede göze çarpan Berakhat Ramın Golanda bulunan diğer sönmüş volkanik dağ gölleri gibi bir krater gölü olduğu anlaşıldı. Bunlar zaman içinde içleri suyla dolmuş olan krater göletleriydi.İçindeki suyun kaynağı ile ilgili çeşitli varsayımlar öne sürülüyordu. Kimine göre yeraltı kaynaklarının sızıntıları ile beslenip doluyordu. Bu göllerin ta Noah (Nuh) döneminden itibaren yer altı kaynak suları ile doldukları iddia ediliyordu. Ama hiç kimse suyun tam olarak nereden geldiğine dair aydınlatıcı bilgi vermiyordu. Belki de su Panyastan gelmekteydi. Panyas kaplıcasından sızan sular yeraltından bu göleti dolduruyor olabilirdi. Eğer bu fikre inanılacak olursa bu göle Panyas gölü demeleri gerekiyordu. Aslında en bilimsel iddia ünlü tarihçi Josephus Flaviusun "Yahudi Savaşı" adlı kitabında ortaya atılmıştı. "Tüm deliller, Yarden (Ürdün) nehrinin kaynağının Pamyas (Panyas) olduğunu kanıtlıyor. Gerçekten de kaynak Paleh adı verilen bir havuzdan başlıyor, giderek çağıldayarak büyüyor, havuz Trakhonun girişinde bulunuyor. Gölet şekli yüzünden havuza benzetiliyor. Havuzun suyu hep aynı seviyede kalıyor ne taşıyor ne de azalıyor. Resmi olarak kimse Yarden nehrinin bu havuzdan doğup doğmadığını bilmemekte. Trakhon Prensi Philippus .bu bölgeyi keşfetmeye karar vererek kesinlikle yanılmayacağı bir kanıt ortaya sürmüş Havuza saman yaymış ve arkasındanda samandan çıkan buğday tohumlarının Pamyasa kadar sürüklenmiş, böylece bu bölgede oturan insanlar da nehrin kaynağını Pamyasta aramışlar.
Bir efsaneye göre ünlü bir kimse ülkeye bu kanal yoluyla arka kapıdan girmek istemiş. Rivayete göre Moşe İsrail topraklarına giremeyeceğini öğrendiği vakit Panyas yakınlarındaki Sezaryon kanalından girmeye niyetlenmiş. Berakahat Ram hakkındaki düşünceler 1967den itibaren değişmeye başladı. Metrelerce derin olduğunu düşünürsek yanılmış oluruz bu sadece 8ᆞ metreden daha fazla derin değil. Suyun yüzmeye elverişli olmadığını ve sadece kurbağaların yaşayabileceği bir yer olduğunu düşürsek yine yanılmış olacağız: Su kalitesi iyi ve tuz oranı düşük.Uzmanlar havuza gererek inceleme yaptılar. Tadına baktılar, ve tekrar yukarı bölgedeki bizim havuza geri döndüler. "Havuz bazalt yığınları ve volkanik küllerle çevriliydi. Burada yoğun bir kayalık mevcuttu ki bu da buranın volkanik krater olduğu düşüncesini tersine çeviriyorduHerşeyi unutup suyu düşünelim. Su havuza Hermondan geliyıor ve sular Hermonda yeraltından üste çıkıyor Yer altı sularının Panyas kaplıcalarını kaynak olarak gösteren Philippus haklıydı. Günümüzde havuzun suyu bir rezervuar olarak Kuzey Golandaki yerleşimleri sulamak üzere oradaki istasyonlara pompalanıyor. Farklı rehberlerin farklı teorileri de mevcut. Hermonun zirvesindeki antik tapınak kalıntıları geçmişte birçok hacı tarafından ziyaret edilmiş ve buralarda uzun mesafeler katedilmiş. Uzun ve zorlu yolculukların sonunda bedenlerinde ve elbiselerine nüfuz etmiş olan pislikleri temizleme gerekliliğini duyduklarında oradaki kaplıcalara giden yolları aramaya başlamışlardır. Bu arama esnasında geçtikleri tarlalarda ve ekili alanlarda çiftçilerin huzurunu büyük olasılıkla kaçırmışlardır. O vakit orada yaşayan yerel halk ne yapmıştır? Hep birlikte hareket ederek dağa giden patikanın yanında geniş çapta bir gölet kazdılar. Nesiller boyunca orada yıkanan hacıların pisliklerinden göletin köseleri sonunda bataklığa dönüşmüş.
Her kış Hermonun zirvesine gitgide kalınlaşan karlar orada katılaşıp birikiyormuş. İlkbahar geldiği zaman ve karlar eridiği zaman aniden dağda yakıcı güneş ışınları her tarafı ışıtmaya başlıyor. Hava son derece sıcak oluyor. Bu günlerde serin kalmak ve yakıcı sıcaklıktan korunmak için insanlar Hermondaki göl sularına dalıyorlar.
devam edecek
Kaynak: Off the beaten track
in İsrael