Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONKarikatür tartışması sürüyorMüslüman ülkelerinde şiddet olaylarının azalmasına rağmen protestolar sürüyor. Avrupalıların ise geri adım attıkları gözleniyorGeçen hafta Hz. Muhammed karikatürlerine gelen tepkilerin yarattığı şiddet olaylarının arkasından bu hafta da protestolar sürdü. Haber ajan

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İran Mollalarından Ayetullah Hatemi, protestocuların şiddet göstermemesini rica etti.
Çarşamba günü Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Suriye ve İran’ı protestoları körüklemekle suçladı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da Suriye, İran ve diğer ülkelerdeki gösterilerde saldırılan elçiliklere gelen zararın, yerel hükümetler tarafından tazmin edilmesi gerektiğini açıkladı.
Annan, tüm dünyada gerçekleşen protestoları kontrol altına alma görevinin yerel hükümette olduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Hamid Reza Asefi ise pazar günü yaptığı açıklamada hükümetinin protestoları teşvik ettiği yönündeki suçlamaları reddetti.
Öte yandan, İran’ın en çok satan gazetelerinden Hemşehri,  Holokost'la ilgili bir karikatür yarışması başlattı. Gazetenin grafik editörü Farid Mortavazi, yarışmanın amacının Hz. Muhammed karikatürlerine cevap vermek değil, Batı’da da ifade özgürlüğünün kısıtlı olduğunu göstermek olduğunu bildirdi. Danimarka’da da karşıt tepkiler yükselmeye başladı. Cumartesi günü  Danimarkalı eylemcilerin Müslüman mezarlığına girip mezarları tahrip ettiği bildirildi.
Danimarka Başbakanı Rasmussen olaydan duyduğu üzüntüyü bildirirken, Danimarka hükümetinin dini inançları rencide edici her hareketi kınadığını açıkladı. Rasmussen, karikatürü ilk yayınlayan Danimarka gazetesinin ve kendisinin  özürlerini bildirdiklerini ve bu konuda artık yapabilecekleri bir şey kalmadığını belirtti.
Norveç’te karikatürleri Danimarka’dan sonra tekrar yayınlayan Magazinet gazetesi de özür diledi. İsveç’te ise karikatürleri yayınlayan bir Web sayfası hükümet tarafından kapatıldı. Böylece bir Avrupa hükümeti,  ilk defa konuyla ilgili olarak sansür müdahalesi yapmış oldu.
Irak’ta İngilizlerin işkence görüntüleri ortaya çıkarıldı
Karikatür krizinin Batı ile Müslüman dünyası arasında yarattığı tartışma sürerken, 2004’te İngiliz askerlerinin Irak’ta yaptıkları işkence görüntüleri ortaya çıktı.
İngiltere’de yayınlanan The News of The World gazetesinde 12 Şubat Pazar günü  çıkan haber ile İngiliz askerlerinin 2004 yılında Basra’da halka kötü muamele yaptıkları ortaya çıkarıldı. Bir onbaşı tarafından çekilen amatör videodan alınan görüntüler askerleri sivil gençleri kıstırıp döverken gösteriyor.  Konuyla ilgili olarak bir İngiliz askerinin pazartesi günü  gözaltına alındığı bildirilirken, göz altına alınan kişinin tanık mı veya şüpheli mi olarak tutulduğu belirtilmedi.
Arap gazetelerinde yapılan yorumlar ise karikatür krizi sürerken bu görüntüleri yayınlamanın kötü zamanlama olduğu, görüntülerin İngiliz askerlerin Amerikalı askerlere göre daha insani olduğu yönündeki  kanıları da şüpheye soktuğu yönünde oldu.
Daha önce de İngiliz askerlerinin kötü muamele yapması nedeni ile soruşturmalar açılmış ve tutuklamalar yapılmıştı. Fakat Ebu-Gaip hapishanesindeki Amerikan skandalı kadar ses getiren bir olay ortaya çıkarılmamıştı.

2006 Kış Olimpiyatları’nda
kötü açılış

2006 Kış Olimpiyatları perşembe günü Torino’da yapılan törenle açıldı. Fakat açılış öncesinde yapılan doping testleri Olimpiyatlara gölge düşürdü. 12 sporcuda hemoglobin seviyesi yüksek çıkınca Olimpiyat komitesi bu sporcuların 5 gün boyunca yarışmalara katılmalarını yasakladı. Zan altındaki atletler arasında Etiyopya’nın ilk ve tek kış olimpiyatçısı da bulunuyor. Sporcuların doping yapıp yapmadıkları ikinci bir test ile tespit edilecek.
Doping şüphesinin yarattığı tatsız hava sürerken Olimpiyatlar kazalar ve sakatlıklardan da nasibini aldı. Alp Disiplini kayma yarışmasından önce deneme kayışı yapan üç sporcu sakatlandı. Bayanlar kızak yarışında da üç sporcunun sakatlandığı açıklandı.

 

Kuş Gribi yayılmaya devam ediyor
Tüm dünyadan kuş gribi vakalarına ilişkin raporlar gelmeye devam ediyor. Nijerya’daki bir çiftlikteki tavuklarda kuş gribi tespit edildi. Böylece Afrika'da da resmi olarak ilk defa kuş gribi vakası bildirilmiş oldu. Yetkililer virüsün Afrika’ya yayılması durumunda bir sağlık krizi ile karşılaşılacağını bildiriyorlar. Afrika ülkelerinde bir çok insanın kendi evlerinde tavuk beslediği, bu yüzden kontrol altına alabilmek için yapılması gereken toplu itlafların zor organize edileceği, gerekli önlemlerin alınması için Afrika ülkelerinin yeterli kaynağa sahip olmadığı belirtiliyor.
İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan’da da kuğularda kuş gribine rastlandığı bildirildi. Böylece kuş gribi AB’ye kadar ilerlemiş oldu.

Cheney av kazasında adam vurdu
Amerikan Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Texas’ta çıktığı kuş avında av arkadaşlarından birisini yanlışlıkla vurdu. Vurulan avukat Harry Whittington hafif yaralarla hastaneye kaldırıldı.

Mısır ve Yunanistan’da arkeolojik buluşlar
Mısır’da Krallar Vadisi’nde yapılan arkeolojik çalışmalarda yeni bir mezar bulundu. 1922’de bulunan Tutankamon mezarından sonra, ilk kez yeni bir mezar ortaya çıkarılmış oldu. Arkeologlar mezarda bulunanların çok yüksek ihtimalle kral ailesinden veya soylu olduğunu belirtiyorlar. Bazı Arkeologlar ise ünlü Kraliçe Nefertiti’nin mezarını bulmuş olmayı umuyorlar.
Yunanistan’da da 2300 senelik bir soylu mezarı bulundu. Eski Makedonya başkenti Pella civarında bulunan mezarın bugüne kadar Yunanistan’da bulunan en büyük yeraltı mezar kompleksi olduğu belirtiliyor. Arkeologlar mezarın Büyük İskender’in ölümünden sonraki dönemde yapılmış olduğunu tahmin ediyorlar.

Haiti seçim yapamadı
Haiti’de iki yıl önce kanlı bir darbe ile Jean-Bertrand Aristide’in görevden alınmasından sonra yapılan ilk seçimlerde sonuçlar hala açıklanamadı. Geçen salı  gerçekleşen seçimlerden sonra sandıkların %90’ının sayıldığı ve başkan adaylarından Rene Preval’ın oyların %48,7’sini aldığı bildiriliyor. Bu oy oranı %50’nin altında olduğu için ikinci tur seçime gidilmesi bekleniyor. Fakat bir haftanın ardından seçim sonuçları hala resmi olarak açıklanmış değil. Preval destekçileri yetkililerin Preval’ın seçilmesini engellemek için oy sonuçlarını manipüle ettiklerini ve bu yüzden sonuçları açıklamadıklarını iddia ettiler. Pazartesi günü eylem yapan Preval Destekçileri başkent Port-au-Prince’da barikatlar dikip bir oteli işgal ederek protesto yaparken protestolar sırasında bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Tanıklar BM askerlerinin protestoculara ateş ettiğini belirtirken BM suçlamaları reddetti.