Almanya: "Hamas ile ilgili endişelerinizde haklisiniz"

Seçimlerde zafer kazanması sonrasında Hamas`ın bir terörist grup olduğunu ve görüşmeyeceğini açıklayan İsrail`e destek Almanya`dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier Ortadoğu gezisinde "endişelerinize katılıyoruz" dedi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hamas’ın Filistin Meclis seçimlerinden zaferle çıkması İsrail’i, hem Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) ile olan ilişkiler açısından, hem de diğer ülkelerin bu gelişmeye vereceği tepkinin belirsizliği açısından endişelendiriyor.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert Hamas’ın seçimleri kazanmasından sonra yaptığı açıklamada İsrail’in tavrını şu sözlerle özetledi: "Hiçbir durumda Hamas ile görüşmek gibi bir niyetimiz yoktur. Filistin Meclis üyeleri olarak ne tür haklara sahip olurlarsa olsunlar, Hamas üyeleri bizler için bir terörist grubun üyeleridir ve bu şekilde görüleceklerdir. Teröre karışmış herhangi biri, bizim için hedeftir, ve bugüne kadar yaptığımız gibi, o kişinin karşısında olacağız."
Hamas’ın zaferi ile politik anlamda güç kaybeden FÖY Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile görüşmeleri sürdürme yetkisinin kendisinde olduğunu açıklamasından sonra İsrail’in beklediği uluslararası açıklama da Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den geldi. Steinmeier İsrail’e yaptığı ziyarette Olmert’e Almanya’ya güvenebileceklerini ve Hamas’ın şiddeti durdurup İsrail devletini tanımasının şart olduğunu açıkladı.
Bu açıklama, İsrail’in Hamas konusunda uluslar arası kamuoyunun takınacağı tavır konusunda endişeli olduğu bir dönemde geldi. Bu endişenin sebebi  Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Hamas liderlerini Moskova’ya davet etmesi. Putin’in amacını şiddeti durdurmak ve İsrail devletini tanımasını sağlamak olarak açıkladığı ve Fransa’nın da desteklediği bu görüşme, İsrail’i çok rahatsız etti. Almanya endişelerinde İsrail’e hak verdiklerini açıkladı. Değişmedikleri sürece Hamas’ı pazarlık masasına oturulabilecek bir taraf olarak görmediklerini bildiren Steinmeier, Ortadoğu gezisinde önce FÖY Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek, daha sonra Ürdün ve Türkiye’yi ziyaret edecek.