İran Yahudilerinden Ahmedinecad`a kinama

Başta Kadima`nın itirazına rağmen Knesset Amona yerleşiminin boşaltımı sırasında yaşanan şiddet olaylarının araştırılmasına karar verdi. Güvenlik güçlerinin aşırı şiddet kullandığı iddialarını inceleyecek soruşturma komitesi gelecek tahliyelerde şiddetin ve direnişin artmasına neden olmasından endişe edi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın yaptığı açıklamalardan sonra İran Yahudi cemaati bu açıklamaları bir mektupla protesto etti. İran uranyum zenginleştirme programına devam ederek tepkileri üzerine çekmeye devam ediyor

İran Yahudi Cemaati Başkanı Harun Yeşhayi cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın Holokost’un İsrail’e yardım etmek için uydurulmuş bir masal olduğu lafını kınadı. Ahmedinecad’a gönderdiği mektupta; "Bu kadar kanıt varken Yahudilerin Avrupa’da öldürülmesi ve oradan kovulması nasıl yalan olabilir" diye sorarken, Cumhurbaşkanının bu çıkışının İran Yahudi toplumunda çok ciddi kaygı uyandırdığını belirtti.
Yıllardan beri İran’da Yahudi Cemaati’nin bir  yetkilisinin ülke yönetiminin görüşlerine ilk kez karşı çıkmakta olduğu ifade edildi. İsrailli bir uzman, bu cesareti cemaat sorumlularının kendilerinden çok emin olduklarının bir göstergesi olarak değerlendirdi.
Aralık ayında Zaheden kentinde yaptığı konuşmada Ahmedinecad, "Holokost için bir mit yaratıldı ve bu mit Allah’ın ve dinin üzerine konuldu" şeklinde bir ifade kullanmıştı. Cumhurbaşkanı, Avrupalıların Yahudilere karşı suç işlediğini dolayısıyla onların topraklarının bir bölümünü Yahudilere vermesi gerektiğini söyledi. Ahmedinecad yaptığı açıklamada; "Eğer bu katliamı Avrupalılar yaptıysa bunun bedelini neden Filistinliler ödesin, Avrupalılar yaptıkları hatanın bedelini kendileri ödesin. Gitsinler Yahudilere Alaska’dan toprak versinler de Yahudiler devletlerini orada kursun" dedi.
Bu açıklamadan bir gün sonra Ahmedinecad devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Nazilerin Yahudileri yok ettiğinden şüphe duyduğunu söyledi. Her ne kadar bu açıklama televizyonda  yayınlanmadıysa da, televizyonun web sitesinde yayınlandı. Bu arada İran’a bir diğer suçlama da Dünya Yahudi Örgütü’nün Başkanı Edgar Bronfman’dan geldi. Bronfman yaptığı açıklamada,  İran’ın teröristlere verdiği desteğin küçük Yahudi cemaatleri için çok ciddi bir tehdit unsuru olduğunu belirtti. Dünya kamuoyundan bu gibi eleştirilerle karşılaşan İran, uranyum zenginleştirme programına devam ediyor. Pazartesi Rusya ile  İran arasında gerçekleşmesi gereken uranyum zenginleştirme programının Rusya’ya taşınmasına ilişkin toplantının iptal olmasından sonra tüm dikkatler yeniden İran’ın üzerine çevrildi.